گزارش فایننشل تایمز از «جلسات خصوصی» برای انتخاب جانشین خامنه‌ای

فایننشیال تایمز گزارش داد که افراد قدرتمند در جمهوری اسلامی تضمین کرده‌اند که مجلس خبرگان با «روحانیون تندرو» پر شود. این روزنامه نوشت در جلسات خصوصی از ابراهیم رئیسی و مجتبی خامنه‌ای، پسر علی خامنه‌ای به عنوان نامزدان احتمالی جانشین رهبر جمهوری اسلامی نام برده می‌شود.

فایننشیال تایمز در گزارشی درباره تصمیم رهبری جمهوری اسلامی ایران در انتخابات آینده این کشور به نقل از یک سیاستمدار اصلاح‌طلب گزارش داد که افراد قدرتمند در ایران تضمین کردند که مجلس خبرگان به جای «میانه‌روها و‌ اصلاح‌طلبان» با «روحانیون تندرو» پر شود.

این روزنامه به نقل از این سیاستمدار نوشت: «هیچ حلقه سیاسی خصوصی وجود ندارد که بحث‌های مربوط به جانشینی در آن دست نخورده باشد. بنابراین، تا اکنون هیچ چهره‌ای برای پرکردن جای خامنه‌ای صف‌آرایی نکرده و بحث علنی در این مورد تابو محسوب می‌شود.»

این سیاست‌مدار اصلاح‌طلب، که نامش ذکر نشده، افزود: «زمانی که بحث جانشینی مطرح می‌شود، «خطر وجودی» برای رژیم کنونی وجود دارد که به طور بالقوه پویایی واقعی قدرت را آشکار می‌کند.»

او افزود: «با این حال، مشخصات هیچ فردی با آن موقعیت همسو نیست.»

این گزارش با عنوان «چگونه ایران بی‌سر و صدا رقابت برای رهبر بعدی را مشخص کرده است؟» دیدارهای خصوصی رهبران ایران و تصمیم‌گیری بر سر نامزدهای احتمالی برای رهبری بعدی را ارزیابی کرد.

این منبع آگاه تاکید کرده که در دیدارهای خصوصی از دو‌ نفر «ابراهیم رئیسی» و «مجتبی»، پسر خامنه‌ای، برای تعیین رهبری بعدی ایران نام برده می‌شود.

منابع آگاه به فایننشیال تایمز گفتند که ابراهیم رئیسی به دلیل وفاداری بی‌قید و شرط به خامنه‌ای و خودداری از به چالش کشیدن محافظه‌کاران در سیاست‌های منطقه‌ای، چهره‌ای برجسته بوده و دولت او امور روزمره جمهوری اسلامی را اداره می‌کند.

این روزنامه نوشت که بسیاری رئیسی را به عنوان جانشین منتخب خامنه‌ای پس از پیروزی در انتخابات ۱۴۰۰ می‌دانستند، زیرا دیگر «محافظه‌کاران و اصلاح‌طلبان برجسته» از نامزدی منع شدند.

با این حال، پس از نزدیک به سه سال ریاست جمهوری رئیسی، ایران شاهد دستاوردهای اقتصادی محدودی بوده است که با افزایش هزینه‌ها بیش از ۴۰ درصد، تضعیف پول ملی ایران و در احیای توافق هسته‌ای با قدرت‌های جهانی شکست خورده است.

برخی دستگاه‌های سیاسی و‌ اطلاعاتی ایران استدلال می‌کنند که ریاست‌جمهوری دامی بود که توسط تندروهای رقیب ایجاد شد و رئیسی را در زمانی که ایران با چالش‌های متعددی روبه‌رو بود، به این مقام گماشت و از صعود او به سوی رهبری جلوگیری کرد.

فایننشیال تایمز نوشت که نام دیگری که به عنوان جانشین احتمالی مطرح می‌شود مجتبی، پسر خامنه‌ای، است.

پسر خامنه‌ای ۵۴ ساله چهره‌ای است‌ که ‌در بین‌ مردم‌کمتر دیده شده، اما این مرد از زمان ناآرامی‌ها در سال ۲۰۰۹ پس از انتخاب مجدد محمود احمدی‌نژاد به ریاست جمهوری، که با اعتراضات همراه بود و معترضان می‌گفتند در رأی‌گیری علیه میرحسین موسوی، نامزد اصلاح‌طلب تقلب شده است تا راه را برای جانشینی پدر مجتبی هموار کند.

اما نزدیکان خامنه‌ای، که نگران تغییرات احتمالی در منافع خود هستند، از مجتبی حمایت و پیش‌بینی می‌کنند که رهبری او تغییرات مهمی ایجاد نکند.

طرفداران مجتبی «شبکه وسیعی از مردم گرفته تا محافل سیاسی و مذهبی و همگی به دفتر مقام رهبری مرتبط هستند». آنها می‌گویند که او روحانی عالی‌رتبه است و به گونه‌ای واجد شرایط رهبری دانسته می‌شود که می‌تواند به تنهایی نامزد مقام برتر باشد.

با این حال، رهبری جمهوری اسلامی تلاش می‌کند که با اقدامی برنامه‌ریزی شده انتقالی پایدا‌ر را که به رژیم اجازه دهد رژیم به مسیر خود ادامه دهد، رقم بزند.