مجمع فدرال خواهان افغانستان در اعلامیهای از «کشتار هدفمند و نسلکشی هزارهها» در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته طالبان مسئول مستقیم تیرباران هزارهها در دایکندی است. این مجمع از جامعه جهانی خواسته با مردم و هزارههای افغانستان همصدا شوند.
دیدبان حقوق بشر بر حفاظت از جوامع در معرض خطر در افغانستان از جمله هزارهها تاکید کرد. این سازمان گفته پس از روی کار آمدن طالبان در اسد ۱۴۰۰، داعش مسئولیت حداقل ۱۷ حمله علیه هزاره ها را بر عهده گرفته که بیش از ۷۰۰ نفر کشته و زخمی شدند.
رینا امیری، نماینده ویژه امریکا برای زنان و حقوق بشر در افغانستان، تیرباران ساکنان دایکندی را یک «خشونت ویرانگر» علیه هزارهها خواند. او بر حفاظت از هزارهها تاکید کرده است. داعش روز پنجشنبه اعلام کرد ۱۵ غیرنظامی را در دایکندی کشتهاند.
خانه آزادی بیان نسبت به پخش پارازیت طالبان بر نشرات تلویزیون افغانستان اینترنشنال ابراز نگرانی کرد. این نهاد حامی رسانهها گفت اقدام طالبان در تضاد با قوانین است و از این گروه خواست به آزادی بیان احترام بگذارد و محدودیت بر رسانهها را لغو کند.
یک عضو مجلس نمایندگان امریکا میگوید دولت بایدن از زمان خروج از افغانستان، هر هفته به طالبان پول نقد میفرستد. تیم بورچت گفت تروریستها پول را به افغانی تبدیل و توزیع میکنند و بخشی از پول در اختیار شبکه حقانی قرار میگیرد.
جبهه مقاومت ملی، نمایندگیهای دیپلوماتیک افغانستان و شورای مقاومت ملی کشتار غیرنظامیان هزاره در دایکندی را محکوم کردند. آنها با تاکید بر پیگیری این رویداد از جامعه جهانی خواستند نباید در برابر جنایات هدفمند علیه جوامع قومی و مذهبی بیتوجهی کند.
ریاست امر به معروف طالبان در ولایت سرپل اعلام کرد که یک چنار کهنسال را به دلیل «شرک، بدعت، خرافات و فساد عقاید مسلمانان» از ریشه قطع کرده است. ریاست به معروف گفته است که این درخت را براساس قانون امر به معروف طالبان قطع کرده است.
جبهه مقاومت ملی میگوید شام روز جمعه در عملیات هدفمند سه عضو طالبان را در ناحیه نهم شهر کابل کشته و دو تن دیگر این گروه را زخمی کرده است. این جبهه در خبرنامهای نوشت که به «گزمه طالبان» در منطقه هودخیل حمله کرده است.
محمدنبی عمری، معاون وزارت داخله طالبان در نشستی در چین گفت که هیچ گروه تروریستی در افغانستان وجود ندارد که امنیت این کشور و دیگر کشورها را تهدید کند. این در حالی است که گروه داعش روز گذشته ۱۴ غیرنظامی هزاره را در مسیر دایکندی و غور تیرباران کرد.
سومین روز نشست زنان افغان در آلبانیا با حضور بیش از صد زن افغان از کشورهای مختلف، از جمله افغانستان، برگزار شد. روزنامه گاردین گزارش داد که برخی از زنان با طی کردن سفری پرخطر و پیچیده از افغانستان به این نشست آمدند و جان خود را به خطر انداختند.
سفارت جاپان در کابل تیراندازی به چهارده باشنده دایکندی را حمله «فجیع تروریستی» خواند و محکوم کرد. این سفارت با خانوادههای قربانیان این حادثه ابراز همدردی کرده است.
بر اساس یافتههای تاریخی و شواهد موجود، هزارهها بهعنوان یک گروه قومی، برای مدت طولانی تحت بیمهری حکومتها، کشتار، تبعیض سیستماتیک و رفتارهایی که به وضوح مصادیق نسلکشی در آنها دیده میشود، قرار گرفتهاند.
هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) روز جمعه، ۲۳ سنبله، در اعلامیهای کشتار شهروندان شیعه در مسیر دایکندی را محکوم کرد. دفتر یوناما ضمن ابراز همدردی با خانوادههای قربانیان، خواستار تحقیقات و پاسخگویی طالبان در این مورد شد.