دیدبان حقوق بشر: کاهش کمکها و محدودیت طالبان بر زنان به نظام صحی افغانستان آسیب زده است
دیدبان حقوق بشر گفت که کاهش کمکهای خارجی و محدودیتهای طالبان بر زنان، نظام صحی افغانستان را بهشدت آسیب زده و حق سلامت میلیونها نفر را به خطر انداخته است . این نهاد هشدار داد بحران صحی در افغانستان بیماریها و سوءتغذیه را تشدید کرده است.
این سازمان حقوق بشری در گزارش روز دوشنبه (۲۳ دلو) نوشت که محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران، دسترسی به مراقبتهای صحی را با مشکل مواجه کرده و حق سلامتی آنان را به خطر انداخته است.
به گفته این نهاد بینالمللی ممنوعیت حق آموزش دختران در افغانستان باعث کمبود کارکنان بهداشتی زن در افغانستان خواهد شد .
در گزارش ۳۸ صفحهای دیدبان حقوق بشر با عنوان «فاجعهای برای آینده قابل پیشبینی بحران بهداشت و درمان افغانستان» آمده که پس از تسلط طالبان بر افغانستان، اقتصاد این کشور فروپاشیده و به زیرساختهای مراقبتهای صحی افغانستان آسیب جدی وارد کرده است.
این سازمان افزود: «در کنار کاهش کمکهای خارجی، سیاستها و عملکرد نادرست طالبان این بحران را تا حد زیادی تشدید کرده و ممنوعیت تحصیل برای دختران و زنان افغان در بخش مراقبتهای بهداشتی زنان این کشور در آینده نزدیک با کمبود کارکنان بهداشتی زن مواجه خواهد شد.»
دیدبان حقوق بشر گفته است در نشست دوحه، که با میزبانی سازمان ملل درباره افغانستان برگزار میشود، کشورهای کمککننده باید ضمن حمایت از منابع برای نظام بهداشتی و خدمات ضروری مانند بانکداری، مدیریت آب و برق، محدودیتها بدرفتاری طالبان علیه زنان ودختران را محکوم کند.
این سازمان تاکید کرده که در نشست دوحه دولتها باید رهبران طالبان را تحت فشار قرار دهند تا محدودیتهایی را که مانع دسترسی مردم به مراقبتهای بهداشتی میشود، از جمله «ممنوعیت آموزش» و «اشتغال زنان» را حذف و مشکلات ساختاری از جمله مدیریت آب، برق و نظام بانکی، که اقتصاد افغانستان را تضعیف کرده است، رسیدگی کنند.
به گفته این سازمان، رسیدگی به بحران اقتصادی و نقض مداوم حقوق زنان و دختران در افغانستان موضوعی حیاتی است .
دیدبان حقوق بشر گفته که تصمیمهای کمککنندههای خارجی برای کاهش کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان، دسترسی به مراقبتهای بهداشتی را تضعیف کرده، اقتصاد را بیثبات و ناامنی غذایی را بدتر کرده است.
فرشته عباسی، پژوهشگر افغانستان در دیدبان حقوق بشر گفت: «از دست رفتن کمکهای خارجی و نقض حقوقزنان توسط طالبان باعث بحران فاجعهبار بهداشتی در افغانستان شده است که به طور نامتناسبی به زنان و دختران آسیب میرساند.»
این پژوهشکر دیدبان حقوق بشر گفته که طالبان مانع عرضه یا دسترسی زنان به مراقبتهای صحی شده است، در حالی که هزینههای درمان و دارو، مراقبتهای بهداشتی را از دسترس بسیاری از افغانها دور کرده است.
به گفته او، در دو دهه گذشته، حکومت افغانستان برای مراقبتهای صحی اولیه، به حمایتهای بینالمللی وابسته بود، در حالی که افغانها بیشتر هزینههای مراقبتهای صحی را از جیب خود پرداخت میکردند، اما اکنون پس از کاهش کمکهای خارجی مراقبتهای بهداشتی در معرض فروپاشی قرار دارد وطالبان بودجه کمی برای خدمات صحی اختصاص داده است.
این در حالی است که سازمان ملل تخمین زده که ۲۳٫۷ میلیون نفر، که شامل بیش از نیمی از جمعیت افغانستان میشود، در سال ۲۰۲۴به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت. با این حال، نهادهای بشردوستانه با کمکهای خارجی نمیتوانند همه خدمات ضروری را برای مردم افغانستان انجام دهند .
دیدبان حقوق بشر همچنین گفته است که در میان کسانی که بیشترین آسیب را از بحران صحی افغانستان دیدهاند، افراد دارای معلولیت هستند و افغانستان به دلیل مراقبتهای ضعیف بهداشتی یکی از بزرگترین جمعیتهای معلولان را در جهان دارد.
مشاور این نهاد بینالمللی در کابل گفت: «حتی قبل از تسلط طالبان، کمککنندههای کمی برای ارائه خدمات صحی روانی در شهرهای بزرگ افغانستان وجود داشت، اما اکنون بسیاری از اینکمکها قطع شده است، در حالی که مردم نیاز بیشتری دارند.»
اوگفت سیاستهای محدودکننده طالبان دسترسی به خدمات صحی برای زنان و دختران معلول را بیشتر با مشکل مواجه میکند.
عباسی گفت: «بحران اقتصادی بیسابقه در افغانستان به این معنی است که میلیونها نفر با وضعیت تهدیدکننده مواجه هستند که این وضعیت به کمکهای بشردوستانه بیشتر نیاز دارد تا از افول اقتصادی بیشتر و درد و رنجمردم افغانستان جلوگیری کند.»