ترکیه در شورای حقوق بشر: محرومیت زنان افغان از آموزش نه انسانی است و نه اسلامی

نمایندگان چند کشور اسلامی روز سه‌شنبه در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل وضعیت زنان در افغانستان تحت حاکمیت طالبان را وخیم خواندند. نماینده ترکیه به نقل از رئیس جمهور این کشور گفت که محرومیت زنان افغان از آموزش نه انسانی است و نه اسلامی.

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای وضعیت حقوق بشر در افغانستان، روز سه‌شنبه، ۲۹ جوزا گزارش انتقادی خود از سیاست‌های تبعیض آمیز طالبان را به شورای حقوق بشر ارائه کرد.

کشورهای عضو، به شمول کشورهای عمده اسلامی، در کنار حکومت‌های غربی از وضعیت حقوق بشر، به ویژه وضعیت زنان، انتقاد کردند. ترکیه، قطر و ایران که روابط خوبی با طالبان دارند، وضعیت زنان افغان را وخیم توصیف کرده و محرومیت آنان از آموزش و کار را رد کردند.

نماینده ترکیه در سازمان ملل گفت که «حکومت فراگیر، احترام به حقوق اساسی به‌ویژه حقوق زنان برای ثبات و پایداری یک کشور حیاتی است.»

او با استناد به اظهارات رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه گفت که «محروم کردن دختران از تحصیل نه انسانی است و نه اسلامی.»

نماینده ترکیه تاکید کرد که «جامعه جهانی می‌بایست طالبان را وادار کند تا در راستای بهبود حقوق‌بشر گام بردارد.»

طالبان گفته است که سیاست‌های آن، مطابق شریعت و سنت‌های جامعه افغانستان است. اما کشورهای اسلامی از این موضع طالبان حمایت نکرده و بر احیای حقوق زنان تاکید دارند.

نماینده ایران در سازمان ملل نیز بر تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان با درنظرداشت تنوع قومی، زبانی و فرهنگی افغانستان تاکید کرد.

او از طالبان خواست تا «دستورات تبعیض‌‌آمیز را که حقوق اساسی زنان و دختران را محدود می‌کند، لغو کند.»

نماینده ایران گفت: «اقدامات یکجانبه [طالبان] و تاثیرات منفی آن می‌تواند وضعیت کلی اقتصادی و اجتماعی به‌ویژه وضعیت زنان و دختران را بدتر کند.»

همسو با آنان، نماینده قطر نیز در نشست شورای حقوق بشر درباره وضعیت زنان افغان ابراز نگرانی کرد. او گفت که «ما شاهد وخامت حقوق‌بشر به‌ویژه حقوق زنان و دختران هستیم.»

او از تلاش‌های قطر برای ارائه کمک‌های بشردوستانه به افغانستان یاد کرد و گفت: «ما تصمیم داریم تا برای زنان و کودکان در افغانستان شفاخانه بسازیم.»

نماینده قطر در مورد برگزاری نشست‌ دوحه درباره افغانستان گفت که به دنبال بهتر شدن هماهنگی میان طالبان و جامعه جهانی اند.