بهرامی: طالبان به عنوان دارایی استراتژیک پاکستان رویای اسلام‌آباد را به واقعیت بدل نکرد

سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در افغانستان می‌گوید طالبان به عنوان «دارایی استراتژیک پاکستان» برخلاف تصور اسلام‌آباد، در راستای سیاست عمق استراتژیک آن کشور عمل نکردند. محمدرضا بهرامی در مقاله‌ای گفته است که تعاملات پاکستان و طالبان برخلاف محاسبات و ارزیابی‌های گذشته پیش می‌رود.

محمدرضا بهرامی در یادداشتی که روز یکشنبه، ۲۷ قوس در خبرگزاری خبر آنلاین منتشر کرده، نوشته است طالبان تمایل و یا توانی برای قرار دادن تحریک طالبان پاکستان در مسیر کاهش تنش با دولت پاکستان نشان نداده است.

این دیپلومات ایرانی تحریک طالبان پاکستانی را «مهم‌ترین موتلفین غیر افغان طالبان» خوانده و گفته است که طالبان پاکستانی پس از سقوط کابل، با الگوبرداری از سلف افغان خود بر شدت خشونت اقداماتش افزوده است.

در روزهای گذشته درگیری‌های مرزی طالبان و مرزبانان پاکستان نگرانی‌های شدیدی را درباره چگونگی برخورد با طالبان در میان قشر سیاسی پاکستان برانگیخته است.

سفیر سابق ایران در کابل نیز گفته طالبان هیچ نرمشی در ارتباط با پذیرش خط دیورند به عنوان مرز رسمی بین دو کشور از خود نشان نداده و توقع پاکستان برای انحصار ترانزیت با کشورهای آسیای مرکزی برآورده نشده است.

اسلام‌آباد ادعا کرده است که حملات بر غیرنظامیان این کشور در داخل خاک افغانستان طرح‌ریزی می‌شود و طالبان افغانستان، تحریک طالبان پاکستان را در خاک این کشور پناه داده است.

با این حال نور ولی محسود، رهبر تحریک طالبان پاکستانی در گفتگویی با سی‌ان‌ان گفته است گروهش به کمک طالبان افغانستان نیاز ندارد.

آقای محسود ادعا کرده است که این گروه از داخل خاک پاکستان علیه دولت این کشور می‌جنگد و با روحیه و سلاحی که در خاک پاکستان موجود است، می‌تواند چندین دهه به جنگ ادامه دهد.

«امریکا برای مبارزه با داعش با طالبان همکاری نظامی می‌کند»

سفیر سابق ایران در کابل در مقاله خود همچنین خاطرنشان کرده است که «همکاری امریکایی‌ها و طالبان در زمینه مبارزه با داعش خراسان کماکان ادامه دارد.»

محمدرضا بهرامی ادعا کرده است که «بخش نظامی امریکا از هنگام مذاکرات دوحه در حوزه مبارزه با داعش خراسان با بخش نظامی طالبان کمیته مشترک نظامی داشتند.»

در یادداشت محمدرضا بهرامی آمده است اقتصاد کلان افغانستان از سوی طالبان مدیریت نمی‌شود.

براساس این یادداشت تاسیس یک نهاد در سوئیس و انتقال ۳.۵ میلیارد دالر از ذخایر ارزی افغانستان به آن نهاد که نحوه هزینه و استفاده از آن تحت نظارت یک تیم منتخب از سوی آمریکا صورت می‌پذیرد، تزریق هفته ۴۰ میلیون دالر به صورت نقد به افغانستان و کمک‌های انسان‌دوستانه در کنار برخی موارد دیگر نشان می‌دهد که طالبان مدیریت اقتصاد کلان افغانستان را در اختیار ندارند.

این دیپلومات ارشد ایرانی در یادداشت خود چالش‌های اصلی روابط پاکستان و طالبان را بررسی کرده و گفته است طالبان توقع اسلام‌آباد را برآورده نکرده‌اند.

در یادداشت آمده است تعاملات چین و طالبان نیز توقع طرف چینی را ظاهرا تامین نکرده است.

به گفته آقای بهرامی طالبان بر خلاف توقع طرف چینی از تحویل اعضای جنبش اسلامی ترکستان شرقی خودداری ورزیدند و تنها آنها را از نواحی نزدیک به مرز مشترک با چین دور ساخته و خواسته‌اند اقدامی علیه منافع چین در افغانستان انجام ندهند.

آقای بهرامی می‌گوید به رغم حضور نسبتا خوب بخش‌های اقتصادی چین در افغانستان، تا کنون حتی یک قرارداد اقتصادی مناسب بین دو طرف متعاقب روی کار آمدن طالبان منعقد نشده است.