سازمان ملل: قاچاق مت‌آمفتامین در افغانستان و منطقه دوازده برابر افزایش یافته است

دفتر جرایم و مواد مخدر سازمان ملل در گزارش تازه خود نوشته که قاچاق ماده مخدر کریستال از افغانستان و کشورهای همسایه ۱۲ برابر افزایش یافته است. براساس این گزارش، مقدار ضبط شده این ماده از ۲.۵ تن در سال ۲۰۱۷ به ۲۹.۷ تن در سال ۲۰۲۱ رسید.

این گزارش روز یکشنبه (۱۹ سنبله) تحت عنوان «درک تولید غیرقانونی مت‌آمفتامین در افغانستان» منتشر شد. گزارش افزوده که مقدار ضبط شده این ماده در افغانستان از صد کیلوگرام در سال ۲۰۱۹ به دو هزار و ۷۰۰ کیلوگرام در سال ۲۰۲۱ افزایش یافت.

در سال ۲۰۲۱ فعالیت طالبان در افغانستان به طور چشمگیری افزایش یافت و این گروه در ماه آگست این سال قدرت را به دست گرفت.

سازمان ملل در این گزارش افزوده است که افزایش شدید و رو به رشد تولید و قاچاق کریستال در افغانستان، خطرهای جدی برای منطقه و جهان به دنبال دارد.

در گزارش آمده که به رغم دستور منسوب به طالبان برای منع تولید و قاچاق مواد مخدر، قاچاق هروئین هم از افغانستان هرچند با نرخ پایین‌تر، ادامه داشته است.

ملل متحد نوشت که افزایش قاچاق ماده مخدر کریستال به کشورهای همسایه و منطقه، پس از صدور دستور منسوب به رهبر طالبان درباره منع کشت و قاچاق خشخاش، نمایانگر گسترش سریع مواد مخدر و تغییر شکل احتمالی بازار آن است.

این سازمان در گزارش خود افزوده که افزایش قاچاق مت‌آمفتامین در افغانستان و منطقه، نیازمند توجه جدی جامعه بین‌المللی است.

برپایه این گزارش، موارد کشف و ضبط شده کریستال با مبدای احتمالی افغانستان در اتحادیه اروپا، خاورِ میانه و نزدیک، آسیای جنوب شرقی و شرق آفریقا گزارش شده است.

طبق گزارش، نمونه‌های مت‌آمفتامین افغانستان در ۱۶ کشور جهان مشاهده شده است.

برپایه این گزارش، تولید کریستال در افغانستان متمرکز به استفاده از گیاه «افدرا» بوده که این ماده حاوی «افدرین‌هایی است که می‌توان از آن برای تولید مت‌آمفتامین استفاده کرد.»

با این حال، سازمان ملل هشدار داده که داروهای سرماخوردگی معمولی و مواد شیمیایی صنعتی، برای تولید کریستال کارآمدتر و ارزان‌تر هستند و این امر تهدیدی بزرگ‌تر است.