«دشمن مشترک»؛ روسیه برای همکاری با طالبان در مبارزه با داعش اعلام آمادگی کرد
نماینده روسیه در امور افغانستان اعلام کرد که مسکو به طالبان برای مبارزه با شاخه خراسان داعش کمک خواهد کرد. ضمیر کابلوف، شاخه خراسان داعش را «دشمن مشترک» روسیه و طالبان خواند.
ضمیر کابلوف گفت: «ما تلاشهای طالبان در مبارزه با شاخه افغان شاخه خراسان داعش که ایدئولوژی فوق رادیکال جهاد جهانی را ترویج میدهد، میبینیم.»
او افزود شاخه خراسان داعش دشمن مشترک روسیه و طالبان است و مسکو از طریق ساختارهای تخصصی، تمام کمکهای ممکن را در اختیار این گروه قرار خواهد داد.
طفره از سوالی درباره به رسمیت شناختن طالبان
نماینده ویژه رئیسجمهور روسیه در امور افغانستان در بخشی دیگر از مصاحبهاش از پاسخ به سوالی درباره به رسمیت شناختن طالبان طفره رفت.
او در پاسخ به این سوال که آیا روسیه آماده است حکومت طالبان را به رسمیت بشناسد، فقط گفت: «همکاری بین مسکو و کابل به صورت دفاکتو ادامه دارد.»
کابلوف ادامه داد: «تصمیم دیوان عالی فدراسیون روسیه مبنی بر تعلیق ممنوعیت فعالیت جنبش طالبان، سرانجام تمام موانع همکاری همه جانبه در زمینههای مختلف را از بین میبرد و آمدن سفیر طالبان به مسکو به این موضوع نقطه پایان قطعی خواهد گذاشت.»
آقای کابلوف درباره سفیر طالبان اظهار بیاطلاعی کرد و گفت ما منتظر اطلاعات از اداره طالبان در مورد نامزدی سفیر هستیم، سپس آن را بررسی خواهیم کرد و در صورت تایید به کارش شروع خواهد کرد.
دادگاه عالی روسیه در ۲۸ حمل با درخواست دادستانی کل این کشور برای تعلیق طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی روسیه موافقت کرد. اولگ نفدوف، قاضی دادگاه عالی روسیه گفت که تصمیم دادگاه درباره تعلیق ممنوعیت فعالیت جنبش طالبان بلافاصله اجرایی است.
ضمیر کابلوف در مصاحبه با ریانووستی، خبرگزاری دولتی روسیه گفت: «این نتیجه کار طولانی و دقیق ادارات روسیه؛ وزارت امور خارجه، سرویس امنیت فدرال، وزارت دادگستری و دفتر دادستان کل بود.»
با این حال، روسیه و هیچ کشور دیگری تا کنون حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.
استخراج لیتیوم و فلزات کمیاب افغانستان
نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان تاکید کرده که افغانستان از نظر منابع معدنی غنی است و ذخایر هیدروکربن و ذخایر سنگهای قیمتی و فلزات خاکی کمیاب دارد.
او درباره اینکه روسیه در صدد استخراج این ذخایر است، گفت که باید منتظر نتایج بررسیهای زمینشناسی باشیم؛ از جمله اینکه استخراج لیتیوم به حجم زیادی آب نیاز دارد که در افغانستان در دسترس نیست.
وزیر خارجه سابق استونیا پیشتر در گفتوگو با روزنامه اوکراینفورم گفته بود روسیه منافع سیاسی و اقتصادی قابل توجه، از جمله استفاده از معادن لیتیوم، در افغانستان دارد. هاری تیدو افزود هدف روسیه در افغانستان، «ایجاد یک متحد برای مقابله با غرب است.»
همکاری روسیه با امریکا درباره افغانستان
ضمیر کابلوف میگوید مسکو آماده است تا با غربیها از جمله با امریکا درباره افغانستان ارتباط برقرار کند.
او در عین حال افزود: «ما انتظار داریم که آنها رویکرد سازنده خود را در عمل نشان دهند و اول از همه، اقداماتی را برای آزادسازی داراییهای افغانستان که بلافاصله پس از به قدرت رسیدن طالبان در بانکهای غربی مسدود شده بود، انجام دهند.»
به گفته وی تصمیم امریکا در مورد وضع عوارض گمرکی بر کالاهای افغانستان، تاثیری بر اقتصاد افغانستان ندارد چون «سطح تجاری بین کابل و واشنگتن بسیار ناچیز است و در حال حاضر بیش از ۱۰ میلیون دالر در سال نیست.»
او اما گفت چنین اقداماتی از طرف امریکا تنها میتواند طالبان را بیشتر به سمت کشورهای منطقه، از جمله روسیه، سوق دهد.