فرانسه و اتحادیه اروپا به دانشمندان امریکایی ناراضی از ترامپ، چشم دوخته‌اند

کنفرانس «اروپا را برای علم انتخاب کنید» در دانشگاه سوربن پاریس با حضور مقام‌های ارشد اتحادیه اروپا برگزار شده است. هدف این رویداد جذب دانشمندان و پژوهشگران امریکایی است که از سیاست‌های حکومت دونالد ترامپ ناراضی هستند.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه و اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، دوشنبه ۱۵ ثور میزبان کنفرانسی با هدف جذب پژوهشگران امریکایی ناراضی از سیاست‌های علمی حکومت ترامپ هستند.
در کنفرانس «اروپا را برای علم انتخاب کنید» که به میزبانی دانشگاه سوربن برگزار می‌شود، مقام‌های ارشد اتحادیه اروپا، چهره‌های علمی و وزرای علوم کشورهای عضو گرد هم می‌آیند تا درباره اعطای مشوق‌های مالی برای جذب دانشمندان ناراضی امریکایی گفت‌وگو کنند.
‏‎فشار سیاسی و مالی بر مراکز علمی امریکا
در دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی ایالات متحده تحت فشارهای فزاینده سیاسی و مالی قرار گرفته‌اند.
‏‎تهدید به کاهش بودجه‌های فدرال، تعطیلی برنامه‌های تحقیقاتی، اخراج ده‌ها هزار کارمند فدرال و نگرانی دانشجویان خارجی از اخراج احتمالی به‌دلیل دیدگاه‌های سیاسی‌شان، از پیامدهای این دوره ریاست‌جمهوری ترامپ بوده‌ است.
‏‎یکی از مقام‌های کاخ الیزه در همین رابطه به خبرگزاری فرانسه گفت: «در زمانی که آزادی‌های دانشگاهی در بسیاری موارد تهدید می‌شوند، اروپا مقصدی جذاب برای دانشمندان است.»
‏‎او افزود اتحادیه اروپا امیدوار است با جذب پژوهشگران امریکایی، علاوه بر تامین منافع راهبردی خود، دیدگاهی جهان‌شمول را نیز گسترش دهد.
‏‎موج درخواست‌ها برای انتقال به اروپا
‏‎رئیس‌جمهور فرانسه ماه گذشته با دعوت از دانشمندان خارجی، به‌ویژه پژوهشگران امریکایی، آن‌ها را تشویق کرد تا برای ادامه فعالیت‌های علمی خود راهی فرانسه شوند.
مکرون همچنین از یک برنامه مالی جدید رونمایی کرد که هدف آن، حمایت از دانشگاه‌ها و مراکز علمی برای پوشش هزینه‌های جذب و انتقال پژوهشگران خارجی به فرانسه است.
‏‎ابتکار دانشگاه‌های فرانسه برای جذب دانشمندان خارجی با استقبال گسترده مواجه شده است.
‏‎دانشگاه اکس مارسی در جنوب فرانسه اخیرا اعلام کرد شمار زیادی از پژوهشگران بین‌المللی برای استفاده از برنامه «مکانی امن برای علم»، درخواست خود را ارائه کرده‌اند.
‏‎مرکز ملی پژوهش‌های علمی فرانسه (CNRS) نیز هفته گذشته ابتکار تازه‌ای را آغاز کرد.
‏‎این طرح با هدف حمایت از آن دسته پژوهشگران خارجی طراحی شده که در کشورهای خود در معرض تهدید شغلی قرار دارند.
‏‎تشویق دانشمندان فرانسوی مقیم خارج به بازگشت و ادامه فعالیت در داخل کشور از دیگر اهداف این طرح است.
‏‎به گفته کارشناسان، کشورهای اروپایی امکانات پژوهشی خوب و کیفیت زندگی بالایی ارائه می‌دهند، اما در زمینه بودجه تحقیقاتی و پرداخت حقوق به پژوهش‌گران، از امریکا عقب هستند.
‏‎آنتوان پتی، رئیس مرکز ملی پژوهش‌های علمی فرانسه، معتقد است با توجه به هزینه‌های پایین‌تر آموزش و درمان در اروپا و همچنین مزایای اجتماعی بهتر، این تفاوت حقوق چندان مهم نخواهد‌ بود.
‏‎در راستای این برنامه، فرانسه و اتحادیه اروپا به‌طور خاص جذب پژوهشگران حوزه سلامت، تغییرات اقلیمی، تنوع زیستی، هوش مصنوعی و علوم فضایی را مد نظر قرار داده‌اند.