افزایش ۷۵ درصدی اعدامها در ایران؛ ۱۱۰ نفر در یک ماه اعدام شدند
سازمان حقوق بشر ایران از افزایش ۷۵ درصدی اعدامها در جمهوری اسلامی خبر داد و اعلام کرد که تنها در ماه اپریل ۱۱۰ نفر اعدام شدهاند.
این سازمان گزارش داد که روز چهارشنبه هفته گذشته، شش نفر، از جمله دو شهروند افغانستان، در زندان کرج اعدام شدند.
این زندانیان به اتهامهایی چون «قتل عمد»، «جرایم مرتبط با مواد مخدر» و «تجاوز به عنف» اعدام شدهاند.
هویت دو شهروند افغانستان هنوز مشخص نشده است. اما این سازمان حقوق بشری گفت که آنها به اتهام «تجاوز به عنف» و جرایم مرتبط با مواد مخدر اعدام شدهاند. تاکنون هیچ رسانه داخلی یا منبع رسمی در جمهوری اسلامی این اعدامها را اعلام نکرده است.
بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر ایران، تعداد اعدامهای مرتبط با جرایم مواد مخدر در پنج سال گذشته بهطور چشمگیری افزایش یافته است. در سال ۲۰۲۴، دستکم ۵۰۳ نفر به اتهامات مرتبط با مواد مخدر در ایران اعدام شدند که نسبت به ۴۷۱ اعدام در سال ۲۰۲۳، افزایش ۶.۶ درصدی را نشان میدهد و تقریباً ۲۰ برابر بیشتر از اعدامهای مرتبط با مواد مخدر در سال ۲۰۲۰ است.
این نهاد همچنین اعلام کرد که تعداد اعدامها در چهار ماه نخست سال ۲۰۲۵، در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۲۴، رشدی ۷۵ درصدی داشته است. در این بازه زمانی، دستکم ۱۱۰ نفر، از جمله سه زن، چهار شهروند افغانستان، ۳۵ شهروند بلوچ، شش شهروند کرد و یک شهروند عرب، در زندانهای مختلف ایران اعدام شدهاند.
بر اساس گزارش این سازمان، در چهار ماه نخست سال ۲۰۲۵، دستکم ۳۴۳ نفر، از جمله ۱۱ زن، اعدام شدهاند. اتهامات این افراد شامل ۱۶۹ مورد جرایم مواد مخدر، ۱۵۳ مورد قصاص، ۱۲ مورد اتهامات امنیتی و ۹ مورد تجاوز به عنف بوده است. از این تعداد، تنها ۱۳ اعدام بهصورت رسمی اعلام شده و یک نفر نیز در ملأعام اعدام شده است.
سازمان حقوق بشر ایران تاکید کرد که اعدامهای چهار ماه نخست سال جاری در مقایسه با دوره مشابه در سال گذشته (۱۹۵ اعدام در چهار ماه نخست ۲۰۲۴)، افزایش چشمگیر ۷۵ درصدی را نشان میدهد.
سازمان حقوق بشر ایران نسبت به افزایش نگرانکننده اعدامها در ایران ابراز نگرانی کرده است. محمود امیریمقدم، مدیر این سازمان، اظهار داشت: «استفاده گسترده جمهوری اسلامی از اعدام، تمامی خطوط قرمز را پشت سر گذاشته و اعدام به یکی از بزرگترین بحرانهای حقوق بشری کنونی در ایران تبدیل شده است. مردم، نهادهای حقوق بشری و جامعه جهانی باید راهکارهای نوینی برای مقابله با این بحران بیابند.»
پیشتر، سازمان حقوق بشری ههنگاو گزارش داد که جمهوری اسلامی ایران در ماه اپریل امسال ۱۲۲ زندانی را اعدام کرده که شش نفر از آنها افغان بودهاند.