نماینده پاکستان: برخی نیروهای طالبان به داعش، تی‌تی‌پی و دیگر گروه‌ها پیوسته‌اند

محمد صادق، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان گفته است که طالبان به دلیل نگرانی از پیوستن نیروهایش به داعش، با تحریک طالبان پاکستان مقابله نمی‌کند. با این حال، او افزود که برخی نیروهای طالبان به داعش، تحریک طالبان پاکستان و سایر گروه‌ها پیوسته‌اند.

صادق خان روز سه‌شنبه در موسسه مطالعات منطقه‌ای پاکستان گفت که علی‌رغم سفر اسحق‌ دار به کابل، طالبان به نگرانی‌های امنیتی پاکستان رسیدگی نکرده است. وی افزود که به نظر می‌رسد در میان طالبان برسر این موضوع اختلاف‌نظر وجود دارد.

او تاکید کرد که تحریک طالبان پاکستان همچنان مانعی در روابط میان پاکستان و رژیم طالبان در افغانستان است.

این نخستین بار است که یک دیپلومات ارشد از جدایی برخی نیروهای طالبان از صفوف این گروه سخن می‌زند. صادق خان درباره دلیل پیوستن نیروهای طالبان به جریان‌های تروریستی منطقه‌ای مانند داعش خراسان و تحریک طالبان پاکستان توضیح نداده است.

از زمان تسلط طالبان بر افغانستان در سال ۲۰۲۱، افزایش فعالیت گروه‌های مسلح در داخل پاکستان به منبعی مشترک برای تنش بین دو کشور همسایه تبدیل شده است. پاکستان معتقد است که این گروه‌ها از خاک افغانستان فعالیت می‌کنند، اما مقامات طالبان این ادعا را رد کرده و تاکید دارند که به هیچ‌کس اجازه نمی‌دهند از خاک افغانستان برای اقدامات علیه کشور دیگری استفاده کند.

ماه گذشته، اسحاق دار، وزیر امور خارجه پاکستان، در سفر به کابل اعلام کرد که هر دو طرف به یکدیگر اطمینان داده‌اند که اجازه نخواهند داد عناصر مخرب از خاک شان برای حملات یا فعالیت‌های غیرقانونی علیه دیگری استفاده کنند و در صورت بروز چنین مواردی، هر دو کشور مسئول انجام اقدامات لازم خواهند بود.

با این حال، محمد صادق تاکید کرد: «حکومت طالبان تاکنون نتوانسته نگرانی‌های پاکستان درباره گروه غیرقانونی تحریک طالبان پاکستان را برطرف کند.» وی افزود: «به نظر می‌رسد در این زمینه در افغانستان اختلاف‌نظر وجود دارد.»

ناظران باور دارند که بین جناح قندهار و شبه حقانی درباره برخورد با تحریک طالبان پاکستان اختلاف نظر وجود دارد. تحریک طالبان پاکستان عمدتا در پناه شبکه حقانی در شرق افغانستان است.

صادق اظهار داشت: «تحریک طالبان پاکستان یک چالش است. این چالش تنها برای پاکستان نیست؛ این گروه به روابط پاکستان و افغانستان آسیب می‌رساند و بسیاری در افغانستان از این موضوع آگاه هستند.»

وی ادامه داد: «زمانی بود که پس از عملیات ضرب عضب می‌توانستیم مسئله تحریک طالبان پاکستان را حل کنیم.» او به عملیات گسترده‌ای اشاره کرد که در جون ۲۰۱۴ علیه تحریک طالبان پاکستان و دیگر گروه‌های شبه‌نظامی در وزیرستان شمالی انجام شد.

به گفته او، «در آن زمان، برخی از اعضای تحریک طالبان به آن سوی مرز (افغانستان) گریختند و برخی دیگر در داخل پاکستان به سلول‌های خفته تبدیل شدند.»

صادق خاطرنشان کرد که مسئله تحریک طالبان پاکستان می‌توانست در مذاکرات صلح دوحه بین امریکا و طالبان افغانستان مطرح شود، اما در آن زمان مورد توجه قرار نگرفت.

وی گفت: «طالبان کنترول کامل شهرها، روستاها و مناطق افغانستان را در دست دارند، اما به نظر می‌رسد هنوز از جنگ خسته نشده‌اند.»

او افزود: «در افغانستان، دیدگاه‌های متفاوتی در میان طبقات و مناطق مختلف وجود دارد. تحریک طالبان پاکستان در جنگ طالبان علیه امریکا با تامین بمب‌گذاران انتحاری و ارائه انواع پشتیبانی مشارکت داشت. طالبان می‌گویند نگرانند که اقدام علیه تحریک طالبان پاکستان باعث پیوستن اعضای آن به داعش شود.»

صادق همچنین اشاره کرد: «مواردی وجود داشته که بمب‌گذاران انتحاری در مراکز آموزش دیده و سپس به گروه‌های دیگر فروخته شده‌اند. برخی اعضای طالبان نیز به تحریک طالبان پاکستان، داعش و دیگر گروه‌ها ملحق شده‌اند.»

وی یادآور شد که حکومت اشرف غنی در سال ۲۰۱۹، در اولین سیاست امنیت ملی افغانستان، تحریک طالبان پاکستان را تهدیدی برای امنیت کشور اعلام کرده و شماری از فرماندهان آن را دستگیر کرده بود. صادق تاکید کرد: «در آن زمان، افغانستان به این نتیجه رسیده بود که تحریک طالبان پاکستان تهدیدی برای امنیت خود نیز هست.»

مقامات پاکستانی همواره گفته‌اند که روابط این کشور با طالبان افغانستان وابسته به رسیدگی به مساله تحریک طالبان پاکستان و جلوگیری از حملات از خاک افغانستان است.