چین بیش از چهار میلیون دالر به برنامه بازگشت مهاجران افغان کمک کرده است

ژاوشینگ، سفیر چین در کابل اعلام کرد که کشورش ۳۰ میلیون یوان (حدود چهار میلیون و ۱۶۱ هزار دالر ) کمک نقدی برای برنامههای بازگشت مهاجران افغان انجام داده است.
او در دیدار با عبدالسلام حنفی، معاون اداری حکومت طالبان افزود که چین همچنین ۱۶۰ واحد مسکونی برای مهاجران عودت کننده آماده کرده است.
بر اساس خبرنامه ارگ طالبان، سفیر چین در کابل با اشاره به روابط دوستانه و دیرینه میان دو طرف، تاکید کرد که چین به همکاریهای خود با مردم افغانستان در زمینههای گوناگون ادامه خواهد داد.
او از علاقهمندی شرکتهای چینی برای سرمایهگذاری در افغانستان خبر داد و گفت که این سرمایهگذاریها فرصتهای شغلی بسیاری برای مردم افغانستان ایجاد خواهد کرد.
معاون اداره طالبان، چین و شرکتهای دیگر خارجی را به سرمایهگذاری در بخش معادن افغانستان ترغیب کرد. او گفت که حکومت طالبان از سرمایهگذاری خارجی در افغانستان حمایت میکند و تسهیلات لازم را برای شرکتها و سرمایهگذاران فراهم میکند.
بر اساس این اعلامیه، سفیر چین از عبدالسلام حنفی دعوت کرد تا در نهمین نمایشگاه چین-آسیای جنوبی شرکت کند.
کارشناسان باور دارند که روند سرمایهگذاری چین در افغانستان برخلاف انتظار طالبان بسیار کند بوده است و خروج کشورهای غربی تاثیر چندانی بر گسترش روابط اقتصادی چین با افغانستان نداشته است.
سارا گودک از مرکز پژوهشی استیمسن در مقالهای نوشت که طالبان چین را «مهمترین شریک» خود میداند اما چین اشتیاقی چندانی به ایجاد روابط اقتصادی با طالبان ندارد.
به گفته او، «چین از زمان تسلط طالبان تقریباً سطح سرمایهگذاری خود در افغانستان را ثابت نگه داشته است. آمارهای سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۳ تفاوتی با آمار ۲۰۲۰ ندارند و تنها در سال ۲۰۲۲، سطح سرمایه گذاری افزایش کوتاهمدت به ارزش ۱۲ میلیون دالر داشته است.»
از نظر این کارشناس، سطح کنونی سرمایهگذاری چین به مراتب کمتر از سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ است.
آمار اداره گمرکات چین نشان میدهد که مهمترین کالای وارداتی چین از افغانستان جلغوزه سیاه بوده است. چین با این که قرارداد استخراج نفت و گاز با حکومت طالبان امضا کرده است، اما به گفته خانم گودک، آمار نشان میدهد که چین در سال ۲۰۲۴ هیچگونه فلزات قیمتی یا نیمهقیمتی و نه محصولات نفتی از افغانستان وارد نکرده است.
چین روابط نزدیکی با طالبان دارد و یکی از معدود کشورهایی است که سفارت افغانستان را به طالبان واگذار کرده و سفیر این گروه را رسماً پذیرفته است. با این حال، بیجینگ درخواست طالبان برای افزایش سرمایهگذاری و سرعت بخشیدن به بهرهگیری از پروژههای امضا شده معدنی را بی پاسخ مانده است. چنانچه، پروژه استخراج مس عینک لوگر پس از سالها و به رغم اصرار مقامهای بلندپایه طالبان، همچنان آغاز نشده است.
کارشناسان معتقدند که چین به سرمایهگذاری با بازدهی سریع در افغانستان علاقمند است و تاکنون از سرمایهگذاریهای بلندمدت و استراتژیک در این کشور خودداری کرده است.