براساس گزارشی که روز چهارشنبه، ۲۱ جوزا منتشر شد، طالبان در نهمین سالگرد مرگ ملا اختر محمد منصور، رهبر پیشین این گروه از او بهعنوان «شهید شجاعت و بصیرت» یاد کرده و او را «چهرهای استوار» در رهبری خوانده است.
ملا منصور که جانشین ملا عمر بود و پیش از آن نیز به عنوان معاون او فعالیت میکرد، در ماه می ۲۰۱۶ در پی حمله پهپادی ایالات متحده در منطقهای دورافتاده در مرز پاکستان و ایران کشته شد.
او از سال ۲۰۱۳، پس از مرگ ملا عمر، تا زمان مرگش در سال ۲۰۱۶، رهبری طالبان را بر عهده داشت. در این دوره، شورشهای طالبان شدت گرفت.
به گزارش «لانگ وار ژورنال» در بیانیه طالبان در ستایش از ملا منصور، بر نقش او در «حفظ انسجام گروه پس از مرگ ملا عمر و مقاومت در برابر فشارهای داخلی و بینالمللی برای یافتن راهحل سیاسی» اشاره شده است.
در این گزارش آمده است: «اگرچه مرگ ملا منصور ضربهای تاکتیکی برای طالبان بود و در زمانی رخ داد که این گروه هنوز در حال بازسازی خود پس از مرگ ملا عمر بود اما این اتفاق نتوانست طالبان را از نظر راهبردی تضعیف کند.»
این رسانه تاکید میکند که طالبان توانست بحران ناشی از پنهان نگهداشتن مرگ ملا عمر را پشت سر بگذارد و همچنین مرگ ملا منصور را با کمترین آسیب مدیریت کند.
رهبری ملا منصور پس از مرگ ملا عمر اما با جنجالهای زیادی همراه بود. با اینکه ملا عمر احتمالا در سال ۲۰۱۳ درگذشته بود، اما ملا منصور این موضوع را پنهان کرد و تا جنوری ۲۰۱۵، بیانیهها و دستورات رسمی را به نام او منتشر میکرد.
بهگزارش لانگ وار ژورنال، این فریبکاری اتحاد طالبان را در آستانه فروپاشی قرار داد و باعث شد بسیاری از رهبران و فرماندهان بانفوذ این گروه، از جمله برادر و فرزند ملا عمر و دیگر اعضای کلیدی، از جانشینی ملا منصور خشمگین شوند.
این رسانه نوشت، این افراد برای مدتی از بیعت با ملا منصور خودداری کردند اما بعدها با میانجیگری جلالالدین حقانی و سراجالدین حقانی، اختلافها تا حدودی برطرف شد.
در این گزارش آمده است: «این پنهانکاری شکافهایی در صفوف طالبان در افغانستان و پاکستان بهوجود آورد که هرگز بهطور کامل ترمیم نشد. برخی شاخههای کوچکتر طالبان افغان و پاکستانی، بخشی از جنبش اسلامی اوزبیکستان و شماری از اعضای ناراضی القاعده از طالبان جدا شدند و گروه داعش خراسان را تشکیل دادند.»