عفو بین‌الملل: جهان آپارتاید جنسیتی را به عنوان جنایت علیه بشریت به رسمیت بشناسد

عفو بین‌الملل از بررسی وضعیت افغانستان در نشست کمیته رفع تبعیض علیه زنان سازمان ملل خبر داد. این سازمان خواستار حمایت کشورها از تحقیقات دیوان کیفری بین‌المللی، ایجاد سازوکار مستقل پاسخ‌گویی به نقض حقوق بشر و به رسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت شده است.

عفو بین‌الملل روز دوشنبه، دوم سرطان در بیانیه‌ای اعلام کرد که گزارش‌های این سازمان به‌طور مفصل به موارد نقض حقوق زنان و دختران در افغانستان توسط طالبان می‌پردازد.

در این بیانیه به محدودیت‌ها علیه زنان از جمله ممنوعیت دسترسی به آموزش بالاتر از صنف ششم، محدودیت در حضور در اماکن عمومی یا سفر بدون همراه مرد و ممنوعیت اشتغال در نهادهای غیردولتی اشاره شده است.

عفو بین‌الملل افزوده است: «زنان و دخترانی که علیه این محدودیت‌های سخت‌گیرانه اعتراض کرده‌اند با خطر ناپدید شدن اجباری، بازداشت، شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها مواجه شده‌اند.»

در این بیانیه، به اجرای قوانین سخت‌گیرانه گروه طالبان تحت عنوان «امر به معروف» نیز اشاره شده که بر اساس آن، حتی استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی بدون همراه مرد برای زنان ممنوع اعلام شده است.

عفو بین‌الملل همچنین به چالش‌هایی چون فقدان سازوکارهای ثبت و رسیدگی به شکایات، نبود خدمات حمایتی برای بازماندگان خشونت، تعطیلی مراکز حمایت از زنان و نبود خانه‌های امن اشاره کرده است.

در این بیانیه آمده است که زنان در شرایط فعلی یا باید به «نظام سرکوب‌گر» طالبان مراجعه کنند یا به نهادهای سنتی حل اختلاف که حتی پیش از تسلط طالبان نیز مورد انتقاد نهادهای حقوق بشری بودند، پناه ببرند.

این سازمان همچنین مواردی از ازدواج‌های اجباری و زیر سن قانونی را مستند کرده که به گفته عفو بین‌الملل برخی از آن‌ها توسط اعضای طالبان صورت گرفته است.

در همین حال، سازمان ملل روز دوشنبه از برگزاری نود و یکمین اجلاس کمیته رفع تبعیض علیه زنان خبر داد. در این نشست شماری از فعالان زن افغان در مورد وضعیت افغانستان سخنرانی کرده‌اند.