امیرخان متقی: درباره بازگشایی بندر واگه با وزیران خارجه هند و پاکستان صحبت کردم

امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان می‌گوید که با وزیران خارجه پاکستان و هند درباره ویزا، مسیرهای ترانزیتی و بازار محصولات افغان صحبت کرده است. به گفته آقای متقی، در این گفت‌وگوها او تلاش کرده راه‌های تجارتی، به‌ویژه گذرگاه واگه، دوباره بازگشایی شود.

وزیر خارجه طالبان روز دوشنبه نهم سرطان در نشستی با شماری از بازرگانان افغان گفت که در حاشیه نشست کشورهای اسلامی در استانبول، با وزیر خارجه پاکستان دیدار کرده و با وزیر خارجه هند نیز تلفنی صحبت کرده است.

به گفته آقای متقی، در این گفت‌وگوها تأکید کرده که نباید راه‌های تجارتی بسته شوند. او گفته است: «تلاش داریم راه‌ها باز شوند، هرچند این کار آسان نیست.»

وزیر خارجه طالبان گفته که در مقایسه با سه سال گذشته، در زمینه صدور ویزاهای تجارتی سهولت‌هایی به میان آمده و قرار است این سهولت‌ها بیشتر شود. به گفته او، گرفتن ویزای چین آسان‌تر شده و رفت‌وآمد با دیگر کشورها نیز افزایش یافته است، اما مشکلات مسیرهای ترانزیتی به اختلافات میان کشورهای دیگر مربوط می‌شود.

این مقام طالبان همچنین تأکید کرده که استفاده از بندر چابهار به پیشرفت فعالیت‌های این بندر بستگی دارد.

متقی افزود: «وقتی بندر چابهار به گونه دوامدار فعال شود، تجارت رشد خواهد کرد و تردد کشتی‌ها منظم می‌شود؛ در آن صورت این مسیر یک فرصت بزرگ خواهد بود. اما شرایط منطقه در حال حاضر یک وضعیت ناقص ایجاد کرده است.»

آقای متقی گفت که حکومت طالبان هم‌زمان روی سه محور کار می‌کند: تسهیل ویزاها، فعال‌سازی گذرگاه واگه و توسعه استفاده از بندر چابهار. به گفته ا‌و روی هر سه کار جریان دارد، اما برخی مسائل زمان‌بر است و بعضی به کشورهای دیگر بستگی دارد.

پاکستان به تاریخ چهارم ثور از بسته شدن گذرگاه واگه خبر داد. این تصمیم پس از نشست کمیته امنیت ملی این کشور در پاسخ اقدام نظامی هند با حضور شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان، اتخاذ شد.

تاکنون هیچ کشوری اداره طالبان را به رسمیت نشناخته، اما این گروه تلاش دارد زیر فشارهای اقتصادی، روابط تجارتی خود با کشورهای منطقه را فعال نگه دارد. تحلیلگران اقتصادی می‌گویند که توازن میان واردات و صادرات هنوز برقرار نشده و اقتصاد افغانستان همچنان به واردات وابسته است.