پنتاگون: تجربه افغانستان و ویتنام هرگز نباید تکرار شود

شان پارنل، سخنگوی وزارت دفاع امریکا، روز چهارشنبه در یک نشست خبری اعلام کرد اعضای تیم تحقیق درباره جنگ افغانستان کار خود را از ماه جولای(سرطان) آغاز می‌کنند.

او جنگ‌های ایالات متحده در افغانستان و ویتنام را با یکدیگر مقایسه کرد و گفت با استفاده از تجارب این دو جنگ، نباید اجازه داد وقایعی مشابه آنچه در این کشورها رخ داد، دوباره تکرار شود.

ایالات متحده به این دو کشور حمله نظامی کرد و همزمان با خروج آن، دولت‌های تحت حمایت امریکا نیز سقوط کردند.

سخنگوی پنتاگون با اشاره به تحقیق درباره خروج نیروهای امریکایی از افغانستان تاکید کرد که هدف این است درس‌های آموخته‌شده در این جنگ وارد دکترین نظامی امریکا شود.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، بارها از نحوه خروج ایالات متحده از افغانستان انتقاد کرده است. ترامپ، جو بایدن رئیس‌جمهور پیشین را به دلیل آنچه «خروج شرم‌آور از افغانستان» خوانده، بارها سرزنش کرده و گفته است امریکا نباید پایگاه بگرام را ترک می‌کرد.

دولت ترامپ اکنون در حال تحقیق درباره نحوه خروج از افغانستان است و هشدار داده که جنرال‌های دخیل در این خروج باید پاسخگو باشند.

شان پارنل، سخنگوی وزارت دفاع و مسئول تیم تحقیق خروج امریکا از افغانستان، گفت هدف این تحقیق پاسخ به پرسش‌هایی درباره نحوه گزارش‌دهی در جریان خروج، ترک بگرام، رفتن به قندهار و سایر ابعاد این عملیات است.

او افزود تاکنون مصاحبه‌هایی با افراد مختلف انجام شده است.

سخنگوی پنتاگون تصریح کرد: «چگونه می‌توانیم به‌عنوان یک وزارتخانه مطمئن شویم چیزی شبیه ویتنام و اتفاقات افغانستان هرگز تکرار نشود؟ چرخبال‌ها بر فراز سفارت‌ها در ویتنام و افغانستان، این پایان دلخواه ما در این درگیری‌ها نبود.»

پیت هگست، وزیر دفاع امریکا در ۳۰ ثور دستور داد که هیئتی به ریاست شان پارنل، برای بررسی خروج امریکا از افغانستان تشکیل شود. او گفت مسئولان خروج آشفته نیروهای نظامی مورد بازخواست قرار خواهند گرفت.

سلاح‌های ایرانی در افغانستان

سخنگوی پنتاگون همچنین در بخشی از اظهارات خود به نقش ایران در بی‌ثباتی منطقه اشاره کرد. او گفت در سال‌های جنگ امریکا در افغانستان، مقادیر زیادی سلاح ایرانی کشف شده بود.

پارنل ابراز داشت: «در جریان جنگ افغانستان، تقریباً تمام سلاح‌هایی که دست می‌آوردیم، سلاح‌های ایرانی بودند.»

او افزود ایران همواره یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان تروریسم در جهان بوده و کشورهای بسیاری هدف اقدامات تروریستی این کشور قرار گرفته‌اند.

جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه درگیری و جنگ در افغانستان، همواره بخشی از این منازعه بوده است.

در جنگ‌های داخلی میان گروه‌های مجاهدین، جنگ طالبان با جبهه مقاومت در دهه ۹۰، و نیز جنگ طالبان با نیروهای خارجی و دولت پیشین افغانستان، ایران نقش داشته است.

در سال‌های پایانی حکومت اشرف غنی، برخی فرماندهان نظامی دولت پیشین ادعا می‌کردند ایران از طالبان در جنوب غرب افغانستان حمایت مالی و تسلیحاتی می‌کند.

جمهوری اسلامی همزمان از رهبران طالبان در تهران میزبانی می‌کرد و در چندین نوبت، مقامات طالبان از جمله عبدالغنی برادر به تهران سفر کردند.