سران بریکس عصر روز یکشنبه، ۱۵ سرطان در اعلامیهای مشترک حملات اسرائيل به «زیرساختهای غیرنظامی و تاسیسات صلحآمیز هستهای ایران» را «نقض حقوق بینالملل» خواندند.
در این اعلامیه، سران بریکس نسبت به وضعیت مردم فلسطین و حملات اسرائيل به نوار غزه «ابراز نگرانی شدید» کرده و حمله مرگبار ماه گذشته در منطقه پهلگام کشمیر تحت کنترول هند را نیز «حمله تروریستی» توصیف کرده و محکوم کردند.
نشست سالانه سران گروه بریکس امسال به میزبانی برازیل در موزه هنرهای مدرن در شهر ریو د ژانیرو برگزار شد.
در این نشست، لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا رئیسجمهور برزیل، لی چیانگ نخستوزیر چین، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه، نارندرا مودی نخستوزیر هند، پرابوو سوبیانتو رئیسجمهور اندونیزیا، سیریل رامافوزا رئیسجمهور آفریقای جنوبی، مصطفی مدبولی نخستوزیر مصر، آبی احمد علی نخستوزیر اتیوپی، شیخ خالد بن محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد ابوظبی و سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران بهصورت حضوری شرکت کرده بودند.
ولادیمیر پوتین، رئيسجمهور روسیه هم بهصورت مجازی در این نشست سخنرانی کرد.
این اولین بار است که رئيسجمهور اندونیزیا در نشست سران بریکس شرکت کرده است.
گروه بریکس که متشکل از کشورهای در حال ظهور است، به عنوان رقیب اصلی برای گروههای چون گروه -۲۰ و گروه-۷ مطرح شده است. این گروه به رهبری چین و روسیه در پی اصلاح نهادهای مهم سیاسی و مالی جهان چون شورای امنیت سازمان ملل متحد و صندوق بینالمللی پول است.
این گروه تلاشهای هم برای جایگزین کردن دالر امریکایی به عنوان ارز برتر جهانی با ارزهای دیگر کرده است.
در حال حاضر، روسیه، چین، هند، ایران، آفریقای جنوبی، برازیل، امارات متحده عربی، مصر، اتیوپیا و اندونیزیا عضویت کامل این گروه را کسب کردهاند.
عربستان سعودی هم با وجود درخواست رسمی برای عضویت، هنوز به صورت رسمی در نشستهای این گروه حضور نیافته است. این کشور تلاش دارد رابطهاش را با واشنگتن حفظ نماید.
رویترز گزارش داده است که بیش از ۳۰ کشور دیگر مایل اند به عنوان عضو کامل و شریک به این گروه بپیوندند.