این سازمان افزود که از اپریل ۲۰۲۵ تاکنون بیش از ۸۳۶ هزار نفر از طریق گذرگاههای اسلامقلعه، تورخم، میلک و اسپین بولدک وارد افغانستان شدهاند؛ وضعیتی که به یکی از فوریترین بحرانهای بشردوستانه کشور تبدیل شده است.
ارزیابیهای این سازمان نشان میدهد که فوریترین نیازها شامل مراقبتهای اولیه، ولادتهای امن، حمایتهای صحی برای مادران و کودکان، خدمات حمایت روانی و اجتماعی و دسترسی به آب پاک و ادویه ضروری است.
سازمان بهداشت جهانی تاکنون برای بیش از ۸۴ هزار نفر در گذرگاههای مرزی و مراکز پذیرش، خدمات اولیه صحی ارائه کرده است؛ ۱۹۸ هزار دوز واکسین نجاتبخش از جمله برای فلج اطفال و سرخکان، تطبیق کرده است.
ادوین سنیزا سالوادور، نماینده سازمان بهداشت جهانی در افغانستان، گفت: «ما با شمار زیادی از مادران، کودکان و سالمندانی مواجه هستیم که به وضعیتی نامعلوم باز میگردند و غالبا بیمار و بیپناهند. ما هر آنچه در توان داریم انجام میدهیم اما وسعت نیازها بهسرعت در حال افزایش است.»
سازمان بهداشت جهانی با اشاره به ازدحام زیاد در گذرگاه مرزی میلک و اسلامقلعه تاکید کرده است که شمار آمبولانسها کافی نیست، فضای مناسب برای جداسازی بیماران وجود ندارد و شمار کارکنان بهویژه زنان برای مراقبت از بیماران زن، بسیار اندک است.
سازمان بهداشت جهانی از تدوین پلان عملیاتی سهماهه به ارزش ۲ میلیون دالر یاد کرده و هشدار داد که بدون حمایت فوری، ارائه خدمات حمایتی بهویژه برای زنان و کودکان متوقف خواهد شد.