دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان روز پنجشنبه، ۱۹ سرطان، در یادداشتی در شبکه اکس همچنین گفت که دستورالعمل جدید طالبان درباره رسانهها اقدامات محدودکننده قبلی این گروه را رسمیت میبخشد.
وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در ادامه سانسور رسانهها و نشر کتاب، دستورنامهای چهار صفحهای درباره نشر برنامههای سیاسی به رسانههای داخلی فرستاده است. نسخهای از این دستورالعمل در اختیار افغانستان اینترنشنال قرار گرفته است.
بر اساس این سند، با عنوان «پالیسی برگزاری برنامههای سیاسی (میزگردها) در افغانستان»، رسانهها مکلف شدهاند برنامههای سیاسی خود را قبل از نشر به وزارت اطلاعات و فرهنگ ارسال کنند. تحلیلگران برنامهها نیز با تایید وزارت و دریافت یک کارت هویت از طالبان، حق اشتراک در میز گردها و برنامههای خبری را دارند.
وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان از رسانهها خواسته است که «برنامههای سیاسیشان باید مطابق سیاستهای امارت اسلامی» باشد.
وزارت فرهنگ که ناظر بر سانسور و کنترول رسانههای افغانستان است، تاکید کرده که اگر برنامههای سیاسی رسانهها مخالف حکومت طالبان و «وحدت و ارزشهای ملی» باشد، با مجازاتهایی چون لغو مجوز فعالیت رو به رو خواهند شد.
این وزارت از رسانهها خواسته است که از مقامهای طالبان «با لحن محترمانه و در چارچوب قانون» انتقاد کنند.
طالبان پس از به قدرت رسیدن در اسد ۱۴۰۰، کنترول و سانسور رسانهها را تشدید کرده و دستورالعمل تازه این گروه، سانسور و سرکوب رسانهها را بهگونه سیستماتیک افزایش میدهد.
اقدامات طالبان باعث سقوط جایگاه افغانستان در ردهبندی آزادی رسانهها در جهان شده است. براساس تازهترین ردهبندی جهانی آزادی رسانهها در ۲۰۲۵، افغانستان از میان ۱۸۰ کشور، با کسب ۱۷.۸۸ امتیاز در جایگاه ۱۷۵ قرار گرفته است.