منابع محلی روز یکشنبه، ۲۹ سرطان گفتند: «به او حق داشتن وکیل مدافع داده نشده، به خانوادهاش وقت ملاقات داده نشده و از آنها خواسته شده به رسانهها هم شکایت نکنند.»
گفته میشود که طالبان این محاکمه را نه تنها بدون حضور وکیل مدافع برگزار کرده بلکه خانواده این معلم نیز از روند دادگاه بیاطلاع بوده و نمیدانند محکمه چگونه برگزار شده است.
بر اساس اطلاعات رسیده به افغانستان اینترنشنال، گروهی از بزرگان قومی ولسوالی جانیخیل پکتیکا به زودی برای پیگیری و لغو حکم اعدام به کابل خواهند رفت تا با رهبران طالبان دیدار کنند.
یکی از بزرگان قومی که نخواست نامش فاش شود گفت: «عبدالعلیم خاموش فردی متدین است و اتهاماتی که در دادگاه طالبان علیه او مطرح شده، نادرست است. طالبان میتوانند این موضوع را از مردم منطقه بپرسند.»
برخی نزدیکان خانواده این معلم میگویند اطلاعاتی که به مردم ولسوالی رسیده که عبدالعلیم خاموش در زندان طالبان شکنجه شده و به زور در مقابل دوربین اعتراف کرده که به «مقدسات اسلامی» توهین کرده است.
منابع محلی در نهم سرطان به افغانستان اینترنشنال گفته بودند که طالبان در ولسوالی جانیخیل پکتیکا، معلمی به نام عبدالعلیم خاموش را به دلیل تاکید بر اهمیت علوم جدید زندانی کردهاند. به گفته آنها، این معلم به دو سال زندان محکوم شده بود.
منابع افزوده بودند که او در زمان جنگ ایران و اسرائیل به شاگردانش گفته بود: «علوم جدید نسبت به آموزشهای دینی اهمیت بیشتری دارد.» پس از این اظهارات، امر به معروف طالبان او را بازداشت و زندانی کرد.
یکی از بزرگان قومی روز یکشنبه گفت که پس از واکنشهای داخلی و خارجی نسبت به این حکم، طالبان اتهام «توهین به مقدسات» را علیه او مطرح کردهاند.
او افزود: «طالبان با این اتهام میخواهند جلو واکنش بزرگان قومی، مردم پکتیکا و خانواده او را بگیرند.»
وزارت امر به معروف طالبان روز پنجشنبه اعلام کرد که این معلم براساس شکایت علما و محتسبان بازداشت و پس از اعتراف به دادگاه معرفی شده است.
نهادهای حقوق بشری بارها نسبت به دادگاههای صحرایی طالبان و مجازاتهای خودسرانه این گروه واکنش نشان داده و خواستار توقف این اقدامات شدهاند اما طالبان همچنان تحت نام «اجرای احکام شریعت» افراد را به مجازاتهای بدنی محکوم میکند.