

فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران درباره مقاومت پنجشیر گفته است اگر طالبان بپذیرد که دولت فراگیر تشکیل شود، ثبات در افغانستان حاکم خواهد شد، «و اگر نپذیرد با اعتراضات مردمی مواجه خواهند شد که در برخی مناطق هم به وجود آمده است.»
به نظر میرسد که اشاره او به درگیریهای جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود با طالبان است که اخیرا در پنجشیر و شماری از ولایتهای افغانستان شدت یافته است.
آقای مالکی در گفتگو با خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گفت «طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران دوستان زیادی در افغانستان دارد و در زمان سردار سلیمانی ارتباطات گستردهای با آمر صاحب شهید احمدشاه مسعود، مارشال فهیم و استاد ربانی وجود داشت و نقدهایی که امروز از سمت مخالفان وجود دارد چیزی نیست که ما از آن غافل شویم و برخورد با این گروهها هم هیچگاه مورد تائید جمهوری اسلامی ایران نبوده و نخواهد بود. »
با حملات گسترده نیروهای احمد مسعود و دیگر گروههای ضد طالبان، ناظران میگویند قیام گسترده علیه طالبان در بهار امسال در راه است.
شب گذشته، حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه ایران هم در گفتگوی تلفنی با آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، اوضاع امنیتی افغانستان را "بسیار نگران کننده" خواند.
فداحسین مالکی که سفیر ایران در افغانستان هم بوده میگوید «ما بارها تاکید کردهایم کشورهای همسایه در معادلات سیاسی افغانستان تاثیرگذار هستند. همچنین تاکید کردهایم که برای ایجاد ثبات و امنیت باید دولت فراگیر تشکیل شود و جامعه بینالملل هم همین تاکید ایران را دارد اما طالبان در درون خودش نیز اختلافات جدی دارد و برای پذیرش پیشنهاد همسایگان یکپارچه نیستند. در نتیجه همین اختلافات درونی، بیثباتی در افغانستان وجود دارد.»
به عقیده وی، در نتیجه اختلافات درونی طالبان است حملات تروریستی نیز در افغانستان افزایش یافته است.
او گفت «از زمان روی کار آمدن طالبان، بسیاری از سیاستها و تحولات کشورهای منطقه دچار اما و اگر شد. با توجه به رویکردی که طالبان طی چند سال گذشته داشتند و نوع نگرشی که امروز دارد متفاوت از دولتهای قانونی افغانستان است و در نتیجه روابط و رویکرد کشورهای همسایه نیز متفاوت از رویکردشان نسبت به دولتهای قانونی است.»
آقای مالکی افزود رویکرد ایران با رفت و آمد دولتها تغییری نمیکند و روابط ما مبتنی بر رابطه با مردم افغانستان است که خامنهای، رهبر ایران هم به این مساله تاکید دارد.
او در پاسخ به این سوال که افکار عمومی معتقد است اعزام دیپلمات از سوی طالبان و پذیرش ایران مقدمهای برای تحویل سفارت و به رسمیت شناختن این گروه است، گفت شناسایی و به رسمیت شناختن طالبان فعلا در دستور کار ما نیست، «تاکید بر این است که طالبان باید قواعد بینالمللی را بپذیرد و موضوع حق آبه اولویت اول ما است.»