الی کوهن روز شنبه (دوم ثور) در مصاحبهای با کانال ۱۳ تلویزیون اسرائیل گفت که نزدیکترین سفارت به ایران در عشقآباد افتتاح شده که معنی آن برای جمهوری اسلامی این است که اسرائیل در همه جا حضور دارد.
او در ادامه به حضور روزهای قبلش در جمهوری آذربایجان هم اشاره کرد.
به گفته کوهن، آذربایجان اولین کشور مسلمان شیعه است که سفارت خود را در اسرائیل افتتاح کرده و این اتفاق نیز «پیامی واضح برای ایران» محسوب میشود.
وزیر امور خارجه اسرائیل در این مصاحبه با اشاره به برنامه اتمی جمهوری اسلامی ایران گفت اسرائیل تلاش میکند برای متوقف کردن این برنامه، ائتلافی جهانی را همراه با ایالات متحده امریکا، اروپا و برخی کشورهای همسایه ایران تشکیل دهد.
اگرچه اسرائیل و ترکمنستان ۳۰ سال پیش روابط دیپلوماتیک خود را برقرار کردند اما تا امروز «سفارت موقت» اسرائیل در پایتخت ترکمنستان فعال بود.
ترکمنستان که عمده جمعیت آن مسلمان هستند، هنوز در تلآویو سفارتخانه ندارد اما سفارت اسرائیل در عشقآباد، تنها ۲۵ کیلومتر با مرز ایران فاصله دارد.
مقامات جمهوری اسلامی ایران تاکنون واکنش یا اظهارنظری رسمی در مورد افتتاح این سفارتخانه نداشتهاند اما خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، در گزارشی نوشت: «رژیم صهیونیستی با افتتاح این سفارت در تلاش است تا پس از آذربایجان، در هممرزی با شمال غرب ایران مناطق مرزی شمالشرق کشور را نیز ناامن کند. حضور این رژیم در منطقه جز ناامنی برای کشورهای منطقه از جمله ایران حاصلی ندارد.»
رسانههای اسرائیلی پیشتر درباره افتتاح این سفارتخانه نوشته بودند سفارت اسرائیل در عشقآباد، نزدیکترین سفارتخانه این کشور به خاک «دشمن اصلی خود یعنی ایران» خواهد بود.
روزنامه تایمز اسرائیل نوشت که افتتاح این سفارتخانه، «راه وسوسهبرانگیزی برای نفوذ به جمهوری اسلامی» است.
تلآویو در ادامه تلاشهای خود برای تقویت روابط با همسایگان ایران، با چند کشور عرب روابط دیپلوماتیک برقرار کرده است.
جمهوری آذربایجان هم که از پیش با اسرائیل رابطه داشت، به تازگی روابطش را با این کشور گسترش داده است. ۳۰ سال پس از آغاز روابط دو کشور، نماینده جمهوری آذربایجان وارد اسرائیل شد و سفارت دایمی خود را در این کشور افتتاح کرد.
خبر گشایش سفارت جمهوری آذربایجان در اسرائیل روز نهم حمل منتشر شد و خشم مقامات جمهوری اسلامی را به دنبال داشت. طوری که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، درباره گسترش روابط دیپلوماتیک باکو و تلآویو گفت: «از دولت آذربایجان خواستیم در مورد سخنان وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی مبنی بر توافق با آذربایجان برای تشکیل جبهه متحد علیه ایران توضیح دهد.»
کنعانی همچنین اظهارات وزیر امور خارجه آذربایجان را در مورد محتوای گفتوگوهایش با طرف اسرائیلی درباره «مرحله جدید شراکت استراتژیک» باکو و تلآویو، تایید ضمنیِ «جهتگیری ضدایرانی همکاریهای آنها» دانست.
تاکید او بر مواضع «ضد ایرانی» اسرائیل و تایید آن از سوی آذربایجان اشاره به سخنان الی کوهن در دیدار با جیحون بایراموف، همتای آذربایجانیاش بود.
او با اشاره به «تهدیدهای یکسانی» که باکو و تلآویو با آن روبهرو هستند، تاکید کرده بود «درک دو کشور از تهدیدات ایران مشترک است.»
همزمان با حضور وزیر امور خارجه اسرائیل در ترکمنستان، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز با ایمن الصفدی، همتای اردنی خود درباره عادیسازی روابط با کشورهای همسایه گفتوگو کرد.
در این دیدار، وزیر اردنی گفت کشورش خواستار برقراری روابطی خوب با ایران مبتنی بر «اصول حسن همجواری، عدم مداخله در امور داخلی و همکاری دو جانبه» است و در عین حال تاکید کرد ادامه دادن گفتوگوهای راهگشا و صادقانه برای رسیدگی به موضوعات مختلف از جمله «وضعیت مرز با سوریه» ضروری است.