نماینده تهران: مسئله جمهوری اسلامی و طالبان مثل دعوای بچههای یک خانه است
یک روز پس از درگیری مرزی نیروهای جمهوری اسلامی با طالبان، اسماعیل کوثری، نماینده مجلس شورای اسلامی، تنش میان آنان را خیلی معمولی جلوه داد. او گفت: «از این اتفاقات برای بچههایی که در یک خانه باهم هستند، میافتد. اختلافی بهوجود میآید و دعوایی میشود. بحث نظامی مطرح نیست.»
آقای کوثری میگوید این تنشها باید از طریق گفتوگو حل شود.
این نماینده تهران افزود: «طالبان جرات ناامن کردن مرزهای ما را ندارد، اما کسانی هستند همانند استکبار جهانی، صهیونیسم، منافقین(مجاهدین خلق) و کسانی که چشم دیدن جمهوری اسلامی ایران را ندارند ،میخواهند این کار را انجام دهند.»
«با احمد مسعود نامهربانی شد»
با افزایش تنش میان جمهوری اسلامی و طالبان، در حالیکه صحبتهای برخی مقامات و نمایندگانی چون کوثری در برابر طالبان ملایم تر شده است، اما نگاه روزنامههای چاپ ایران به مسایل افغانستان تغییر کرده است.
اکبر منتخبی، سردبیر روزنامه سازندگی میگوید: «وقتی از احمد مسعود در مقابل طالبان حمایت میکردیم، ما را شماتت کردند که چرا؟»
آقای منتخبی در توییتی نوشت که «در این دو سال با احمد مسعود نامهربانی شد.»
اکبر منتخبی تاکید کرده است که در دو سال گذشته رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان باید به ایران دعوت، از او دلجویی و تقویت میشد.
با این حال به گفته او «وقتی کابینه دولت طالبان را کابینه وحشت خواندیم باز برخی رسانههای اصولگرا خرده گرفتند که چرا؟»
با افزایش تنشهای لفظی در هفتههای گذشته در میان جمهوری اسلامی و طالبان، برخی از روزنامههای داخلی ایران با الفاظ تندی سیاست خارجی این کشور در مقابل طالبان را نقد کردند.
در آخرین مورد روزنامه جمهوری اسلامی، از «تناقض آشکار» در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران انتقاد کرد و از مقامات ذیربط پرسید اگر طالبان را به رسمیت نمیشناسند، چرا سفارت افغانستان در تهران را در اختیار این گروه قرار دادند و نمایندگان آنان را به جلسات رسمی دعوت کردند.
اخراج مهاجران افغان تا قطع صادارت تیل
با بالا گرفتن تنش بر سر حقابه، پیش از این نیز برخی از مقامات و طرفداران جمهوری اسلامی خواستار اخراج مهاجران افغان از این کشور شده بودند. درگیری مرزی طالبان و ایران، این خواستها را تشدید کرده است.
سایت خبری ایرانی شفقنا با اشاره به ابزارهای جمهوری اسلامی برای فشار علیه طالبان به نقل از علیاصغر زرگر، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل منطقه نوشت: «ایران میتواند مهاجران افغان غیرقانونی را از کشور اخراج کند. ورود صدها هزار مهاجر افغان به خاک این کشور می تواند برای طالبان مشکلساز شود.»
این استاد دانشگاه گفت اگر جمهوری اسلامی از استفاده این ابزارهای فشار خودداری کند، حرف بزند و عمل نکند، «طالبان حرف تازه خود را با اسلحه خواهد زد.»
در همین حال، خبرگزاری فارس به وابسته جمهوری اسلامی به نقل از مخاطبان خود نوشت که آنها کارزاری را برای «تنبیه» طالبان از سوی ایران به راه انداختهاند.
این خبرگزاری نوشت: «پیشنهاد میشود به منظور متنبه کردن طالبان مدتی مشخص از فروش و صادرات محصولات نفتی خودداری شود.»
در همین حال، حبیبالله دهمرده، نماینده زابل، با اشاره به درگیری نظامی میان ایران و افغانستان و کشتهشدن مرزبانان جمهوری اسلامی به دست طالبان گفت: «بیش از این نباید عظمت و عزت ما در مقابل طالبان خدشهدار شود و وادادگی در برابر آنان پذیرفتنی نیست.»
در اوج تنشهای لفظی، روز شنبه گزارش درگیری مرزی میان جنگجویان طالبان و مرزبانان ایرانی منتشر شد.
منابع رسمی دولت ایران تایید کردند که دستکم دو مرزبان این کشور در جریان درگیریها کشته شدهاند. سخنگوی وزارت داخله طالبان هم تایید کرد که یک نیروی مرزی این گروه در درگیری کشته شده است.
درگیری بین جنگجویان طالبان و مرزبانان ایرانی برای چند ساعت طول کشید. طبق گزارشها، دو طرف در این درگیری از سلاحهای سنگین استفاده کردهاند.
یک روز پس این درگیری، امیر کیومرث حیدری، فرمانده نیروهای زمینی ارتش و قاسم رضایی، جانشین فرمانده کل انتظامی ایران روز یکشنبه از مرز افغانستان دیدار کردند.
آقای حیدری در جریان دیدار از مرز گفت اگر طالبان مقررات بینالمللی مرزی را رعایت نکنند، با برخورد دیگری مواجه خواهند شد.