• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

دیپلومات‌های افغان: فقدان حاکمیت قانون در افغانستان خطر تروریسم جهانی را افزایش داده است

۲۴ اسد ۱۴۰۲، ۲۰:۴۴ (‎+۱ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۲۲:۱۸ (‎+۱ گرینویچ)

شورای هماهنگی نمایندگی‌های دیپلوماتیک و قونسلی افغانستان در بیانیه‌ای از افزایش حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان اظهار نگرانی کرده است. دیپلومات‌های حکومت پیشین فقدان «حاکمیت قانون» را عامل افزایش خطر تروریسم جهانی دانسته است.

این شورا خواستار هماهنگی جهان برای مقابله با تروریسم شد.

این شورا با استناد به گزارش ویژه سازمان ملل که در ماه جون امسال منتشر شده بود، به وخامت وضعیت حقوق‌بشری به‌ویژه وضعیت زنان در افغانستان تحت کنترول طالبان اشاره کرده است.

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، در گزارش ویژه‌ای در مورد تبعیض علیه زنان و دختران افغانستان، از افزایش افسردگی و خودکشی در میان دختران افغان یاد کرده و گفته بود که: «در هیچ‌جای دنیا به اندازه افغانستان نقض گسترده و سیستماتیک نسبت به زنان و دختران صورت نگرفته است.»

شورای دیپلومات‌های افغان در این بیانیه با برشماری نقض حقوق زنان، حذف عمدی و گسترده آنان از لایه‌های مختلف جامعه را مصداق آپارتاید جنسیتی دانسته و از جامعه جهانی خواستار به رسمیت‌شناسی آن شده اند.

افزون بر آن، بحران انسانی، بحران اقتصادی، افزایش تهدید تروريسم بین المللی، بی‌ثباتی سیاسی، فرار مغزها، بازداشت‌های خودسرانه، قتل‌های هدفمند فراقانونی وغیره از دیگر مواردی است که در این بیانیه به عنوان پیامدهای حاکمیت طالبان بر افغانستان ذکر شده است.

شورای هماهنگی نمایندگی‌های دیپلوماتیک و قونسلی افغانستان از عدم اراده و تمایل طالبان برای مذاکره و تشکیل ساختار فراگیر و قانونی نیز یاد کرده و می‌گوید که طالبان بر «حاکمیت تک‌گرا و خشونت‌گرای» خود تاکید دارد.

به این علت، این شورا از جهان خواسته است تا ضمن عدم تعامل با طالبان، با نیروهای سیاسی و دموکراتیک افغانستان وارد تعامل بیشتر شود.

آنان بر ضرورت آغاز «گفتمان ملی تحت نظارت سازمان ملل» با اشتراک نمایندگان قومی، احزاب سیاسی، زنان وغیره به منظور حاکمیت یک نظامی قانونی و فراگیر تاکید کرده اند.

این دیپلومات‌ها همچنان خواهان افزایش کمک‌های بشردوستانه برای رفع نیازهای فوری مردم شده و بر ایجاد میکانیزمی مبنی بر عدم سو استفاده از این کمک‌ها تاکید کردند.

پربازدیدترین‌ها

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد
۱

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد

۲

از رخشانه تا فرزانه؛ روایت قتل هولناک زنی جوان در غور

۳

ریچارد بنت: افغان‌های مقیم خارج باید امید را زنده نگه دارند

۴

داعش مسئولیت قتل روحانی شناخته‌شده پاکستانی را بر عهده گرفت

۵

روسیه از کشورها خواست فورا دیپلمات‌های خود را از کی‌یف خارج کنند

•
•
•

مطالب بیشتر

مکال: بایدن هنوز مسئولیت خروج «فاجعه‌بار» امریکا از افغانستان را نمی‌پذیرد

۲۴ اسد ۱۴۰۲، ۱۹:۴۴ (‎+۱ گرینویچ)

رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در بیانیه‌ای بدون اشاره به نقش ترامپ، بایدن را به دلیل «نادیده گرفتن مشوره‌ها و هشدارها»، مسئول خروج «فاجعه‌بار» امریکا از افغانستان دانست. مایکل مکال از بایدن به خاطر نپذیرفتن اشتباهات و اخراج نکردن مقامات مسئول خروج انتقاد کرد.

مکال در این بیانیه که به روز سه‌شنبه به مناسبت سالگرد سقوط دولت پیشین منتشر شده است، از ورود طالبان و «تخلیه مرگبار و پر هرج و مرج» امریکایی‌ها و متحدان افغان یاد کرده و آن زمان را «مرگبارترین روز برای سربازان امریکایی در افغانستان در بیش از یک دهه گذشته» خواند.

دو هفته پس از تسلط طالبان بر افغانستان در ۲۶ آگست ۲۰۲۱، در نتیجه حمله مرگبار توسط یک عضو داعش در میدان هوایی بین‌المللی کابل، ۱۳ سرباز امریکایی کشته شدند.

مکال ضمن یادآوری از کشته شدن ۱۳ سرباز امریکایی در آن حمله گفت که خانواده‌های این سربازان سزاوار پاسخ و عدالت هستند.

مکال گفت: «این فاجعه نتیجه تصمیم‌های فاجعه‌بار رئیس جمهور بایدن و حکومتش بود. آنها مشوره‌های مقامات بلندپایه نظامی و هشدارهای شدید دیپلومات‌های امریکایی[در افغانستان] را نادیده گرفتند.»

او افزود: «برای دو سال، رئیس جمهور بایدن از پذیرفتن مسئولیت فاجعه‌ای که خود ایجاد کرده است، خودداری کرده و حتا به اشتباهاتش نیز اذعا نکرده است. هیچ مقامی هم در این ارتباط مورد سوال قرار نگرفته است.»

ضرب‌وشتم امریکایی‌ها در خیابان‌ها توسط طالبان، سقوط افغان‌ها از هواپیما، باقی ماندن حدود یک هزار شهروند امریکایی و بیش از ۱۰۰ هزار کارمندان سابق نهادهای امریکایی از دیگر مواردی است که مکال به آن اشاره کرده و آن را زمینه‌ساز «افت اقتدار اخلاقی» امریکا دانسته است.

این عضو بلندپایه کانگرس می‌گوید که تصمیمات بایدن، زمینه‌ساز ورود «دشمنانی مانند روسیه، چین و ایران به افغانستان شد.»

این مقام امریکایی پیش از این نیز بارها در انتقاد از بایدن پیرامون خروج از افغانستان، گفته بود که بایدن افغانستان را به طالبان تسلیم کرد.

او مدعی است که طالبان پیروز نشد بلکه امریکا با توقف حمایت از دولت پیشین، افغانستان را بی‌قید‌وشرط به طالبان تسلیم کرد.

مقام ایرانی: طالبان به هیئت فنی ایرانی اجازه بازدید از سد کجکی را نداد

۲۴ اسد ۱۴۰۲، ۱۸:۱۶ (‎+۱ گرینویچ)

محمد جوان‌بخت، معاون وزارت نیروی ایران می‌گوید مشاهدات هیئت فنی ایران از ایستگاه آب‌سنجی سدکجکی نشان می‌دهد که جریان آب برقرار است و ذخایر آبی مناسبی دارد. او گفت که به‌رغم درخواست هیئت برای بازدید از سدکجکی، طالبان این اجازه را نداد.

او گفت: «متاسفانه در این سفر، مقامات افغانستان اجازه بازدید از مخزن سد کجکی را که در تصاویر ماهواره‌ای مشخص است ذخایر آبی مناسبی دارد، به تیم فنی ایران ندادند.»

این مقام ایرانی بیانیه وزارت خارجه طالبان درباره ندادن حقابه ایران به علت کمبود آب را زیر سوال برد.

او افزود: «اجازه بازدید از ایستگاه آب‌سنجی بالادست سد کجکی به تیم فنی ایران داده شد و تیم فنی ایران در این بازدید، مشاهده کرد که جریان آب به سمت سد کجکی برقرار است و آب در جریان است.»

این مقام ایرانی در حالی از ممانعت طالبان برای بازدید از سد کجکی سخن می‌گوید که روز گذشته (۲۳ اسد) وزیر خارجه ایران، صحبت‌های طالبان را پیرامون خشکسالی و کمبود آب در دریای هلمند و دهراود را «ملاک» ندانست و بر ارائه گزارش هیئت فنی ایران تاکید کرد.

آقای جوان‌بخت با نگرانی از محدودیت منابع آبی در ایران گفت که بر اساس معاهده بین ایران و افغانستان، سالانه حدود ۸۲۰ میلیون متر مکعب سهم آب از افغانستان باید وارد ایران شود، اما در سال‌های اخیر این سهم برای ایران داده نشده است.

او می‌گوید که استدلال طرف مذکور، خشکسالی است.

وزارت خارجه طالبان روز یکشنبه ضمن تایید سفر هیئت ایرانی به افغانستان و بازدید از وضعیت آب در دستگاه آب‌سنجی دهراود و هلمند، گفت که حقابه ایران به دلیل خشکسالی داده نشده است.

سراج‌الدین حقانی: درباره چگونگی حل مشکلات بین طالبان اختلاف نظر وجود دارد

۲۴ اسد ۱۴۰۲، ۱۷:۱۱ (‎+۱ گرینویچ)

وزیر داخله طالبان در مراسم تجلیل از دومین سالگرد تسلط این گروه بر افغانستان اذعان کرد که در میان رهبران طالبان، بر سر چگونگی حل «مشکلات» اختلاف نظر وجود دارد. حقانی بلافاصله تاکید کرد که «اما هدف مشترک همه، افغانستان با ثبات و متحد است.»

سراج‌الدین حقانی این اظهارات را روز سه‌شنبه (۲۴ اسد) در مراسم تجلیل از دومین سالگرد تسلط طالبان بر افغانستان بیان کرد.

وزارت‌خانه‌های دفاع، داخله و خارجه طالبان این روز را به صورت جداگانه تجلیل کردند.

آقای حقانی در این سخنرانی خود تاکید کرد مقام‌های طالبان به دنبال مناصب دولتی نیستند و به کسی اجازه دامن زدن به اختلاف و فساد را نمی‌دهند.

به رغم تکذیب بسیاری از مقامات این گروه، این نخستین‌بار نیست که سراج‌الدین حقانی از بروز اختلاف بین رهبران طالبان و نگرانی‌هایش در این خصوص سخن می‌زند. حقانی در ماه‌های گذشته از «انحصار قدرت» در حکومت طالبان انتقاد کرده بود.

او ظاهراً خطاب به رهبران طالبان گفت: «اتحاد ما تضمین‌کننده بقای ماست.»

وزیر داخله همچنین از جامعه جهانی خواست به جای «ایجاد مشکل» برای حکومت طالبان، «راه تعامل را انتخاب کند.»

او گفت که طالبان از خاک افغانستان دفاع می‌کند و در این زمینه، حاضر به پذیرفتن «غلامی هیچکس نیست.»

وزیر داخله طالبان همچنین در بخشی از سخنانش تاکید کرد که دروازه «بخشش و وحدت» پس از به قدرت رسیدن طالبان گشوده شده و دیگر «هیچ بهانه‌ای برای جنگ در داخل کشور باقی نمانده است.»

شماری از دیگر مقام‌های طالبان، از جمله شهاب‌الدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و پترولیم، عبدالسلام حنفی، معاون اداری رئيس‌الوزرای طالبان، ملاخیرالله خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ و شماری از مقامات دیگر این گروه به مناسبت سالگرد تسلط طالبان بر افغانستان، برنامه‌ای جداگانه در کابل برگزار کردند.

طالبان در حالی روز ۱۵ آگست را تجلیل کردند که هم‌زمان، در شماری از شهرهای جهان افغان‌ها علیه سیاست‌ها و عملکرد این گروه در دو سال گذشته تظاهرات کردند.

این گروه در دو سال گذشته، محدودیت‌های گسترده‌ای در حوزه‌های گوناگون زندگی خصوصی و اجتماعی قشرهای مختلف مردم افغانستان، به ویژه زنان اعمال کرده است.

رنگین دادفر سپنتا: قدرت‌های جهانی بر سر تسلط بر طالبان باهم رقابت دارند

۲۴ اسد ۱۴۰۲، ۱۵:۳۹ (‎+۱ گرینویچ)

مشاور امنیت ملی سابق افغانستان می‌گوید یکی از دلایل اصلی برگشت دوباره طالبان به قدرت «ایجابات ژیوپولیتیک کنونی» است. رنگین دادفر سپنتا در رشته توییتی نوشت که قدرت‌های جهانی بر سر تسلط بیشتر بر ملیشه‌های طالبان با هم در رقابت‌اند.

آقای سپنتا به مناسبت دومین سال سقوط دولت افغانستان نوشته که نباید چشم به راه عنایتی از بیرونی‌ها بود.

به گفته او، طالبان مردم را با یک گسست تمدنی ژرف مبتلا کردند اما ۲۴ اسد ۱۴۰۰ با «همه سیاهی و مصیبت پایان تاریخ نیست.»

آقای سپنتا نوشت که آزادی و عدالت با تکیه بر نیرو و توان مردم تحقق می‌یابد.

رنگین دادفر سپنتا نوشته است در تاریخ بسیاری از جوامع می‌توان چنین چرخش‌های وحشتزا را دید. او تاکید کرده که با «انکار از هم‌سرنوشتی انسان‌های مظلوم نمی‌توان به افق‌های آزادی رسید. با سازماندهی هدفمند و تلاش است که می‌توان از این روزگار تیره گذشت.»

امیرخان متقی: جهان از مخالفت مسلحانه علیه طالبان حمایت نمی‌کند

۲۴ اسد ۱۴۰۲، ۱۳:۵۵ (‎+۱ گرینویچ)

همزمان با دومین سالروز سقوط دولت افغانستان و اعتراض علیه طالبان، مقامات این گروه دومین سال تسلط خود بر افغانستان را تجلیل کردند. امیرخان متقی وزیر خارجه طالبان گفته امریکا، اروپا و کشورهای منطقه از مخالفت مسلحانه علیه حکومت طالبان حمایت نمی‌کنند.

به گزارش تلویزیون ملی تحت کنترول طالبان، امیرخان متقی گفته است نظام طالبان «در نتیجه اتحاد ملت، وحدت و قیادت» بوجود آمده است.

در هفته‌های اخیر جبهات مسلحانه علیه طالبان عملیات خود در برابر طالبان را افزایش داده است.

ملا یعقوب، وزیر دفاع طالبان گفته «ما فکر انتقام را از بین بردیم، اکنون زمان ساختن کشور مان است.»

ملا یعقوب روز سه‌شنبه ۲۴ اسد، در مراسمی در وزارت دفاع این گروه گفته طالبان با فداکاری جنگجویان خود پیروز شده است. او نظام طالبان را اسلامی خوانده و گفته این «نظام مشترک همه افغان‌ها» می‌باشد و همه باید قدردان نظام طالبان باشند.

به نقل از وزارت دفاع طالبان، ملا یعقوب گفته «ما فکر انتقام را از بین بردیم، اکنون زمان ساختن کشور مان است و با عشق و علاقه‌مندی با رقبای خود برای آبادی کشور رقابت خواهیم کرد.»

شهاب‌الدین دلاور، وزیر صنعت و تجارت طالبان گفته حفاظت از نظام طالبان «مانند نماز، فرض است.»

عبدالسلام حنفی، معاون اداری رئیس‌الوزرای طالبان نیز مدعی شده است که در حاکمیت این گروه، آزادی بیان به‌گونه «کامل در افغانستان وجود دارد و تمامی رسانه‌ها در افغانستان با درنظرداشت ارزش‌های دینی و منافع ملی کشور فعالیت دارند.»

در همین حال، مقامات طالبان در ولایت‌های افغانستان نیز دومین سال تسلط این گروه بر افغانستان را جشن گرفتند.