پاکستان در نظر دارد یک و نیم میلیون پناهجوی افغان را اخراج کند

رسانه‌های پاکستانی گزارش دادند که کابینه این کشور طرح اخراج یک‌ونیم میلیون پناهجوی بدون مجوز اقامت افغان را تصویب کرده است. این تصمیم در حالی گرفته شده که تنش‌ها میان طالبان افغانستان و دولت پاکستان بر سر خشونت فزاینده در این کشور بالا گرفته است

اکسپرس تربیون روز چهارشنبه (۵ میزان) در گزارشی نوشت که وزارت داخله پاکستان مامور اجرای این طرح شده، اما سرفراز بوگتی، وزیر داخله این کشور هنوز درباره این خبر اظهار نظر علنی نکرده است.

این روزنامه پاکستانی به نقل از منابعی نوشت که از زمان برگشت دوباره طالبان به قدرت در ماه اسد سال ۱۴۰۰، حدود چهارصد هزار افغان به صورت غیرقانونی وارد پاکستان شده‌اند، در حالی که هفتصد هزار پناهجوی افغان پیش از آن شناسایی شده بودند که به صورت غیرقانونی در این کشور زندگی می‌کنند.

به گفته این منابع، یک‌ونیم میلیون پناهجوی افغان، که با احتمال اخراج مواجه‌اند هیچ مدرک معتبر قانونی برای اقامت در پاکستان ندارند.

این منابع ادعا کرده‌اند که بیشتر این پناهجویان در فعالیت‌های «ضددولتی و جنایتکارانه» دست داشته‌اند و در اولین فرصت به کشورشان برگردانده می‌شوند. به گفته این منابع، طالبان هم از این تصمیم آگاه شده‌اند.

پاکستان برای چند دهه میزبان میلیون‌ها پناهجوی افغان بوده که در بعضی از مقاطع شمار آن‌ها به پنج میلیون هم رسیده است. برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که حالا هم چهار میلیون مهاجر افغان در پاکستان زندگی می‌کنند. با این حال، تعداد اندکی از آن‌ها سند معتبر پناهندگی دارند.

اخیرا موارد بازداشت پناهجویان در پاکستان افزایش یافته و همزمان تنش‌ها میان پاکستان و طالبان بر سر فعالیت تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) در مناطق مرزی بالا گرفته است.

برخی از آگاهان در پاکستان باور دارند که تشدید کارزار تهدید و ارعاب پناهجویان افغان با بی‌میلی طالبان افغانستان برای سرکوب (پی‌تی‌تی) رابطه دارد.

این در حالی است که پاکستان به صورت مکرر از طالبان افغانستان خواسته است که برای جلوگیری از افزایش ناامنی در پاکستان، جلو فعالیت طالبان پاکستان را در درون مرزهای افغانستان بگیرد.

هفته گذشته هیئتی به ریاست آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان به کابل رفت تا بر طالبان فشار بیاورد که علیه تی‌تی‌پی اقدام کند.

آقای درانی گفته که طالبان قول داده است که برای خنثی‌سازی تهدیدهای تحریک طالبان پاکستان گام‌های ملموس برمی‌دارد.

اقدام پاکستان برای اخراج پناهجویان افغان احتمالا انتقاد طالبان و کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان را در پی خواهد داشت.