سیگار می‌گوید امریکا بیش از ۷ میلیارد دالر برای امور بشری و پناهجویان افغان مصرف کرده است

چهارشنبه ۱۴۰۲/۰۸/۱۷

سربازرس ویژه کمک‌های امریکا به افغانستان اعلام کرد که ایالات متحده در دو سال گذشته بیش از ۷ میلیارد دالر به افغانستان کمک کرده است.

برپایه گزارش جدید سیگار، این کمک‌ها برای امور بشردوستانه و پناهجویان مصرف شده است.

بیشترین کمک‌ها برای حمایت از پناهجویان افغان مصرف شده است. این پناهجویان شامل آن دسته از افغان‌هایی اند که بعد از سقوط کابل به ایالات متحده و کشورهای دیگر انتقال یافتند. سیگار می‌گوید برای این عملیات، وزارت دفاع امریکا حدود ۵ میلیارد دالر مصرف کرده است.

طبق این گزارش کمک‌های بشری برای رسیدگی به بحران بشری افغانستان برای حمایت از پناهندگان افغان، اجرای پروژه‌های بهداشتی، تامین سرپناه و ارایه برنامه‌های معیشتی و آموزش مهارت‌ها مانند آموزش و دوره‌های دانش تجاری به مصرف می‌رسد.

سربازرس کمک های امریکا به افغانستان کمک‌های بشری ایالات متحده به افغانستان را حدود ۲.۵ میلیارد گزارش داده است. این کمک‌ها انتقادها و شک و تردیدها را در میان مخالفان طالبان برانگیخته است. این منتقدان باور دارند که پول‌های کمک شده «در اختیار طالبان» قرار گرفته است.

سیگار به نقل از یوناما یا نمایندگی سیاسی سازمان ملل در افغانستان درباره این کمک‌ها نوشت که کمک‌ها به سازمان ملل «در یک حساب بانک خصوصی واریز شده است. این کمک‌ها در بانک مرکزی افغانستان یا برای استفاده طالبان واریز نشده است.»

سیگار به نقل از یوناما نوشت که کمک‌های مالی بین‌المللی به سازمان ملل به خاطر پروژه های بشری در افغانستان، «بر بنیاد قوانین و روندهای مالی سازمان ملل، به دقت تحت نظر است و ارزیابی و تفتیش می‌شود.»

سازمان‌های بین‌المللی می‌گویند بیش از ۲۰ میلیون افغان نیاز به کمک‌های بشری دارند. امریکا تاکید کرده است که به رغم نداشتن رابطه سیاسی با طالبان به کمک‌های خود به مردم افغانستان ادامه می‌دهد.

در بخش دیگر گزارش سیگار گفته شده که امریکا به خاطر حفظ سیستم مالی افغانستان ۳.۵ میلیارد دالر از پول های بانک مرکزی را به صندوق امانی افغانستان در سوئیس انتقال داده است. سیگار این پول را در گزارش خود بخشی از کمک های امریکا به افغانستان قلمداد کرده است.

از این پول به بانک مرکزی افغانستان که تحت کنترول طالبان است، اجازه می‌دهد که به نقدینگی دسترسی داشته و پول چاپ کند.

سرازیر شدن میلیون‌ها دالر کمک خارجی، دسترسی به نقدینگی و کاهش تقاضا باعث شده است که پول افغانی ثبات خود را حفظ کند. اما، طالبان حفظ ارزش افغانی در برابر دالر را ناشی از سیاست‌های مالی اداره خود می‌داند.

سیگار بر اساس گزارش بانک جهانی نوشته که واردات افغانستان نسبت به صادرات افزایش داشته و منجر به کسری تجاری گسترده‌تری شده است.

براساس آمار بانک جهانی، واردات در نیمه اول ۲۰۲۲، از ۲.۴ میلیارد دالر به ۳.۵ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است.

گزارش خاطر نشان کرده در حالی که طالبان افزایش عواید و پیشرفت در سرمایه‌گذاری در برخی از معادن را در سال جاری پیش‌بینی کرده بود اما مطابق پیش‌بینی بانک جهانی، انتظار افزایش معناداری در رشد اقتصادی از این سرمایه گذاری‌های بالقوه وجود ندارد.

مقام‌های طالبان در سه ماهه اخیر اعلام کردند که هفت قرارداد بهره‌برداری از معادن را به ارزش ۶.۵ میلیارد دالر با نهادهای محلی و منطقه ای از جمله شرکت های معدنی چینی، ایرانی، ترکی، بریتانیایی، قزاقستانی و افغانی منعقد کرده است.

سیگار می‌گوید که هیچ یک از موافقت‌نامه‌های سرمایه‌گذاری دوجانبه اعلام شده منجر به ایجاد شغل، ساخت و ساز یا درآمد نشده است.

گزارش سیگار دوره اکتوبر ۲۰۲۱ الی سپتامبر ۲۰۲۳ را بر می‌گیرد که در آخر ماه اکتوبر انتشار یافته است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
جهان‌نما
گفت‌وگوی ویژه
نگاه ژرف

رادیو

پادکست‌ها