وزیر خارجه سابق افغانستان میگوید استبداد طالبان، مردم را وادار به برداشتن سلاح کرده است
رنگین دادفر سپنتا، وزیر خارجه پیشین افغانستان روز یکشنبه در نشستی با حضور مخالفان طالبان در اتریش گفت که «استبداد و تمامیتخواهی» باعث شده افراد علیه طالبان در افغانستان سلاح بدست بگیرند. او گفت طالبان به فعالیت سیاسی مسالمتآمیز اجازه نمیدهد.
با این حال، مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان تاکید کرد که او به «یک مبارزه صلحآمیز، سیاسی و مدنی» باور دارد.
روز یکشنبه، شماری از سیاستمداران و شخصیتهای مخالف طالبان نشست سه روزهای را در شهر ویانا، پایتخت اتریش آغاز کردند. در این نشست، احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت بر تشکیل یک اپوزیسیون متحد و قوی تاکید کرده است.
آنها در نشست ویانا قرار است روی ترسیم «نقشهراهی برای آینده افغانستان» گفتوگو و رایزنی کنند.
پس از گردهم آمدن مخالفان طالبان در مسکو و تاجیکستان این گروه از آنها خواست که به افغانستان برگردند و با طالبان گفتوگو کنند.
آقای سپنتا گفت که طالبان هیچگاه به طور جدی در گفتوگو با گروههای مخالف جدی نبوده و «دیگران باید با آنها بیعت کنند.»
سپنتا گفت که «مقاومت متنوع مردم افغانستان از آرزوی جنگطلبی ناشی نشده است که بتوان تنها آن را با خطابههای اخلاقی نابود کرد.»
او افزود: «هر وقت که استبداد و تمامیتخواهی پایان بیابد، آنانی که از مجبوریت سلاح برداشتهاند، سلاح بر زمین خواهند گذاشت.»
حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان، ۷ قوس در مصاحبه با خبرگزاری جاپانی کیودو گفت که به هیچ وجه نباید رژیم طالبان سقوط کند و جامعه جهانی نباید به دنبال سرنگونی این گروه باشد.
آقای کرزی در این مصاحبه گفت: «ما خواهان بهبود و اصلاحات در سیاست طالبان هستیم.»
وزیر خارجه حکومت کرزی در نشست ویانا گفت که طالبان اجازه نمیدهد که «در رقابت برنامهها و افکار سیاسی مسالمتآمیز شرکت کنید، در خانه خود با زبان خود صحبت کنید و نوع رابطه خود را با خدای خود انتخاب کنید یا نوع پوشش خود را خودتان برگزینید.» او گفت در این وضعیت «ناگزیر به واکنش میشوید.»
آقای سپنتا علاوه کرد که «مساعی برای صلح و حل معضل افغانستان باید از سایه پروژه شکستخورده و ویرانگر دوحه» بیرون شود.
ایالات متحده و شماری از سیاستمداران افغان خواستار تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان بر اساس توافق طالبان با امریکا در دوحه برای گفتوگو با جریانهای سیاسی برای تشکیل دولت جدید در افغانستان اند.