مخالفان طالبان: تاکید یک جانبه بر نقش طالبان در افغانستان موجب بنبست روند سیاسی میشود
جریانهای سیاسی و زنان افغان در دومین اعلامیه مشترک درباره نشست دوحه گفتند تاکید یک جانبه بر نقش طالبان در حل بحران افغانستان باعث بنبست روند سیاسی و آغاز اقدامات دیگر میشود. آنها گفتند حل بحران منوط به تعامل سازنده با تمام طرفهای دخیل است.
جریانهای سیاسی از جمله شورای مقاومت ملی، حزب وحدت اسلامی، جبهه آزادی و شماری از جنبشهای اعتراضی زنان افغان در بیانیهای گفتند: «در نشست دوحه برآیندی که در آن به ریشههای بحران نیم قرنه افغانستان پرداخته شده باشد وجود نداشت.»
این جریانها که هیچ کدام در نشست دوحه دعوت نشده بودند، گفتند که در این نشست به مسایل حقوق بشری، فقر، آپارتاید جنسیتی و کوچ اجباری توسط یک گروه مخالف تمام ارزشهای انسانی و حقوق بشری توجه نشده است.
برگرداندن قدرت به مردم
این جریانها که شامل تعداد زیاد از گروهها و جریانهای سیاسی مخالف طالبان است خطاب به آنتونیو گوترش، دبیر کل و نمایندههای ویژه اشتراک کننده در نشست دوحه گفتند که مسئله اصلی افغانستان برگرداندن حق تعیین سرنوشت و حقوق انسانی غصب شده مردم افغانستان از «چنگال تروریسم» است. آنها تاکید کردند تا زمانیکه این موضوع در کانون توجهات قرار نگیرد، هر نوع تلاش برای ترمیم وضعیت موجود «ضیاع وقت» است.
در بیانیه این گروه که شام روز چهارشنبه، دوم حمل از سوی شورای مقاومت ملی منتشر شد، آمده که سازمان ملل باید توجه داشته باشد که «حل بحران افغانستان منوط به تعامل سازنده با همه اطراف دخیل در قضایای افغانستان» است.
این جریانها با توجه به تنوع قومی و فرهنگی افغانستان گفتند که بزرگترین نقص دومین نشست دوحه عدم حضور نمایندگان نهادهای سیاسی و مردم افغانستان بود.
تعیین نماینده ویژه
شورای مقاومت ملی و تعدادی از گروههای جنبشهای اعتراضی زنان همچنین از دبیرکل سازمان ملل خواستند که تعیین نماینده ویژه باید «به هدف ایجاد نظم سیاسی شهروندمحور و مبتنی بر ارادۀ آزاد مردم افغانستان صورت گیرد».
آنها خواهان آن شده اند که «نماینده ویژه ترجیحاً از میان شهروندان کشورهایی برگزیده شود که درکنار آشنایی با افغانستان، به اصل بیطرفی در هنگام ماموریت معتقد و در اجرای امور مستقلانه عمل کند.»
این جریانها همچنین گفتهاند که تاکید یک جانبه به نقش طالبان در حل بحران افغانستان، به شمول تعیین نماینده و تشکیل حکومت، موجب میشود که روند سیاسی با بن بستمواجه شده، دامنه اقدامات و راهکارهای مشروع دیگری که فراتر از روند سیاسی است، روز بروز گستردهتر شود.
سازمان ملل رسما از طالبان دعوت کرده بود که در نشست دوحه شرکت کند. این در حالی است که به استثنای چهار نماینده جامعه مدنی، هیچ جریان سیاسی مخالف طالبان در نشست دوم دوحه که در روزهای ۱۸ و ۱۹ فبروری برگزار شد، دعوت نشده بودند.