عراقچی پیش از برگزاری دور سوم مذاکرات با امریکا، به چین می‌رود

هم‌زمان با آماده‌سازی‌ها برای دور سوم مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشینگتن در مسقط، عباس‌ عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، سه‌شنبه دوم ثور به چین سفر خواهد کرد.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه اعلام کرد عراقچی به چین می‌رود تا رایزنی‌های منظم تهران را با متحدان خود از جمله بیجینگ و مسکو درباره پرونده هسته‌ای ادامه دهد.
سخنگوی وزارت خارجه چین نیز دوشنبه در واکنش به سوالی درباره این سفر تاکید کرد که بیجینگ و تهران در تمامی سطوح و حوزه‌ها ارتباط و همکاری فعالانه دارند.
پیش‌تر و در ۱۹ حمل، نشست سه‌جانبه جمهوری اسلامی، روسیه و چین پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران در مسکو برگزار شد.
مقام‌های جمهوری اسلامی گفته بودند این نشست در سطح کارشناسی و درباره موضوع برنامه هسته‌ای، برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است.
عراقچی شامگاه یک‌شنبه ۳۱ حمل در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی راشاتودی، از آمادگی تهران برای گسترش موضوعات در دستور کار این گفت‌وگوهای سه‌جانبه خبر داد و همکاری سه کشور را «ضرورتی در شرایط فعلی دنیا» خواند.
شبکه العربیه ۳۰ حمل گزارش داد به دنبال آغاز مذاکرات تهران و واشینگتن، جمهوری اسلامی تماس‌های خود را با روسیه و چین برای جلب حمایت بیشتر این کشورها در روند گفت‌وگوها افزایش داده است.

سفر عراقچی به بیجینگ در شرایطی انجام می‌شود که روابط میان چین و امریکا در پی اعلام تعرفه‌های جدید از سوی دولت ترامپ به تاریک‌ترین حد خود در سال‌های اخیر رسیده است.
لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین، ۱۹ حمل در واکنش به وضعیت پرونده‌ هسته‌ای جمهوری اسلامی از امریکا خواست تا «صداقت سیاسی و احترام متقابل» نشان دهد، اما در روزها و هفته‌های گذشته در مواجهه با پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی چندان فعال نبوده است.
دومین‌دور از مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشینگتن ۳۰ فروردین با میانجیگری عمان در شهر رم ایتالیا برگزار شد.
قرار است سوم ثور نشست کارشناسی و فنی و همچنین شنبه ششم ثور نشست سطح عالی میان عراقچی و ویتکاف برگزار شود که به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی هر دو در مسقط، پایتخت عمان، خواهند بود.
شفاف‌سازی هسته‌ای و تداوم رایزنی منطقه‌ای
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در پاسخ به سوالی درباره حضور وزیر دفاع عربستان سعودی در ایران، گفت این سفر «از قبل برنامه‌ریزی شده» و هم‌زمانی آن با مذاکرات رم «تصادفی» بود و افزود: «ایران از مدت‌ها پیش ابتکار تماس و رایزنی با کشورهای منطقه را آغاز کرده و در چارچوب سیاست همسایگی در حال توضیح روند مذاکرات برای کشورهای همسایه است.»
بقائی همچنین بار دیگر تاکید کرد که مساله اصلی تهران در هر مذاکره‌ای، «رفع تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه» است و افزود که این رفع تحریم‌ها باید «ملموس و موثر» باشد و امکان بازگشت ایران به فعالیت‌های اقتصادی و بانکی عادی را فراهم کند.
ستیون ویتکاف، نماینده ویژه دولت ترامپ در امور خاورمیانه و سرپرست هیات امریکایی در مذاکرات، پیش‌تر تاکید کرده بود تهران باید تمام اورانیوم غنی‌شده خود را نابود یا به کشوری ثالث منتقل کند و برنامه هسته‌ای خود را به‌طور کامل برچیند. موضوعی که جمهوری اسلامی با آن مخالف است.


ایران‌اینترنشنال ۲۸ حمل در گزارشی به نقل از منابع دیپلوماتیک در تهران نوشت وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در جریان دور اول مذاکرات، طرحی سه‌مرحله‌ای را به امریکا پیشنهاد کرد که هدف آن کاهش تنش‌های هسته‌ای در ازای رفع تحریم‌ها و دسترسی به دارایی‌های مسدود شده ایران است.
با این‌حال با پیشرفت مذاکرات، هنوز تکلیف حدود ۱۷ هزار دستگاه سانتریفیوژ ایران که مهم‌ترین بخش زیرساخت غنی‌سازی کشور محسوب می‌شوند مشخص نیست.
این ماشین‌ها توانایی رساندن سطح غنی‌سازی به ۹۰ درصد (درجه تسلیحاتی) را دارند.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی گفت تهران آماده است در صورت وجود شبهه‌ای درباره «فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای خود»، از طریق اقدامات داوطلبانه و شفاف‌سازی، نگرانی‌ها را برطرف کند.
بقائی افزود در نشست کارشناسی پیش‌ِرو میان تهران و واشینگتن امکان ورود به جزییات بیشتری نیز وجود دارد.