حکومت ترامپ با لغو وضعیت حفاظت، راه را برای اخراج پناهجویان افغان از امریکا باز کرد
وزارت امنیت داخلی امریکا روز دوشنبه اعلام کرد که به وضعیت حفاظت موقت پناهجویان افغان که از سوی حکومت بایدن داده شده بود، خاتمه داده است.
این وزارت گفت که اوضاع افغانستان بهبود یافته و شهروندان این کشور دیگر واجد شرایط حفاظت موقت نیستند و به کشور شان برگردند.
بربنیاد این تصمیم، وضعیت حفاظت حدود ۱۴ هزار شهروند افغانستان در ایالات متحده تا ۶۰ روز دیگر به پایان میرسد.
کریستی نوئم، وزیر امنیت داخلی امریکا روز دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد که بنا به ارزیابی حکومت امریکا از وضعیت افغانستان، پناهجویان افغان واجد شرایط حفاظت موقت نیستند. او ادعا کرد که امنیت در افغانستان بهبود یافته، اقتصاد در حال تثبیت است و بازگشت اتباع افغانستان بلا مانع است.
وی همچنین به افزایش گردشگری خارجی، از جمله چینیها، بهعنوان نشانهای از بهبود شرایط در افغانستان اشاره کرد.
وضعیت حفاظت موقت به پناهجویانی داده میشود که کشور شان وضعیت مناسبی برای اخراج پناهجویان ندارد و آنها میتوانند برای دریافت اقامت دایم درخواست بدهند. افغانها در طول چهاردهه گذشته از این امتیاز استفاده کرده و در کشورهای غربی اسکان یافته اند.
نهادهای مدافع حقوق پناهندگان افغان با تصمیم حکومت ترامپ مخالفت کردهاند. بنیاد افغان-امریکایی این اقدام را «خیانت» به کسانی خوانده که در طول دو دهه همکاری با نیروهای این کشور، جان خود را به خطر انداختند. رئیس این بنیاد تاکید کرد: «فداکاری متحدان افغان موقت نبود، حمایت ما از آنها نیز نباید موقتی باشد.»
شان وندایور، رئیس سازمان افغان ایواک این تصمیم را «نابودکننده اعتبار امریکا» توصیف کرد. او گفت: «افغانستان همچنان تحت کنترول طالبان است. نقض حقوق بشر، بازداشتهای خودسرانه و خشونت علیه زنان ادامه دارد. این تغییر سیاست، نهتنها امنیت ما را افزایش نمیدهد، بلکه خانوادهها را از هم میپاشد و بیثباتی بیشتری ایجاد میکند.»
طبق آمار رسمی، حدود ۸۰ هزار افغان پس از سقوط کابل در سال ۲۰۲۱ وارد امریکا شدهاند. بخش زیادی از آنها با درخواست پناهندگی یا ویزای ویژه مهاجرتی، در مسیر اقامت دایم در این کشور قرار دارند و شماری از آنان گرین کارت امریکا را نیز دریافت کرده اند. اما، حدود ۱۴ هزار و ۶۰۰ نفر هنوز در وضعیت حفاظت موقت قرار دارند و اکنون در معرض اخراج اند.
آنها پیش از این نیز نامهای از حکومت امریکا دریافت کرده بودند و از آنها خواسته شده بود خاک امریکا را ترک کنند.
مریم وودز، معلمی در شهر دموین، از تجربه تلخ و آسیب روحی شماری از دانشآموزان افغان خود حکایت میکند. او به نقل از یک دانشآموز افغان گفت که آنان پس از دریافت اخطاریه مبنی بر ترک امریکا، «شبها نمیخوابند و گریه میکنند.»
این تصمیم در حالی اتخاذ میشود که گزارشهای متعدد از وضعیت وخیم حقوق بشر در افغانستان، از جمله ممنوعیت تحصیل و کار برای زنان، سرکوب اقلیتها و ناامنی غذایی گسترده، حکایت دارند.
کمیساری عالی پناهندگان سازمان ملل نیز در ماه گذشته نسبت به بازگشت اجباری مهاجران افغان هشدار داد و آن را عاملی برای تشدید بحران انسانی توصیف کرد.