کاهش ۴۰ درصدی بودجه؛ برنامه جهانی غذا با چالش فزاینده برای نجات گرسنه‌گان مواجه است

برنامه جهانی غذا در سال ۲۰۲۴ حدود ۹.۸ میلیارد دالر برای کمک‌رسانی به بیش از ۱۰۰ میلیون نفر هزینه کرد که تقریبا نیمی از این مبلغ از سوی ایالات متحده تامین شده است.

به‌گزارش رادیو عمومی ملی (ان‌پی‌آر)، در پی کاهش چشمگیر و قطع کمک‌های مالی به‌ویژه از سوی امریکا، این نهاد در سال جاری با کاهش ۴۰ درصدی بودجه مواجه است.

پل اشپیگل، مدیر مرکز بهداشت بشردوستانه در دانشگاه جان‌هاپکینز می‌گوید: «من نزدیک به ۳۰ سال است در زمینه کمک‌های بشردوستانه فعالیت دارم و هرگز چنین وضعیتی ندیده‌ام. این کاهش گسترده کمک غذایی جهانی می‌تواند ویرانگر باشد.»
اشپیگل هشدار داد که در پی کاهش ناگهانی کمک‌ها، شاهد مرگ شمار زیادی از نیازمندان خواهیم بود.
یک سخنگوی وزارت خارجه امریکا به ان‌پی‌آر گفت که اداره توسعه بین‌المللی امریکا تنها بخشی از قراردادهایش با برنامه جهانی غذا را لغو کرده و دلیل آن را نگرانی از احتمال رسیدن پول به دست گروه‌های تروریستی دانسته است.
این سخنگو افزوده که به همین علت، ۶۸۰ میلیون دالر کمک برای افغانستان و یمن قطع شده است.
برنامه جهانی غذا در ماه اپریل در پستی در اکس هشدار داده بود که کاهش کمک‌های امریکا به ۱۴ کشور، «حکم مرگ» برای میلیون‌ها نفر خواهد بود.
هرچند حکومت ترامپ بخشی از این کاهش‌ها را بازگرداند، اما قراردادهایی در کشورهایی چون افغانستان و یمن تمدید نشد. وزارت خارجه امریکا در این‌باره گفت که علت آن نگرانی‌ها در مورد رسیدن منابع مالی به گروه‌هایی چون حوثی‌ها و طالبان بوده است.
کمک‌های امریکا به برنامه جهانی غذا در افغانستان در سال ۲۰۲۴ حدود ۲۸۰ میلیون دالر بود، اما اکنون حکومت ترامپ آن را به صفر رسانده است.
هارالد مان‌هارت، معاون دفتر برنامه جهانی غذا در افغانستان می‌گوید: «در گذشته نیز حمایت مالی از این نهاد به دلایل مختلف متوقف شده، اما هیچ‌گاه در این مقیاسی که اکنون می‌بینیم، نبوده است.»
سازمان ملل اعلام کرده که حدود نیمی از جمعیت افغانستان برای زنده ماندن به کمک‌های بشردوستانه وابسته‌اند و بیش از ۳ میلیون نفر در آستانه قحطی قرار دارند.
مان‌هارت می‌گوید حتی پیش از قطع کمک‌های امریکا نیز برنامه جهانی غذا با کمبود منابع برای پاسخ‌گویی به نیازهای شدید مردم افغانستان روبه‌رو بوده است.
او می‌افزاید: «مردمی که ملاقات می‌کنم به‌شدت نگران پایان کمک‌های غذایی هستند. در بازدیدهای اخیرم از مراکز توزیع، افراد زیادی در بیرون منتظر بودند و می‌پرسیدند که چرا شامل برنامه نمی‌شوند. ما در حال حاضر فقط به نیمی از کسانی که باید کمک کنیم، می‌توانیم رسیدگی کنیم.»
وضعیت برای زنان و کودکان افغان بسیار بحرانی‌تر است. برنامه جهانی غذا در گزارش سال ۲۰۲۴ خود اعلام کرده که افغانستان با رکورد بالای سوءتغذیه در کودکان مواجه است که حدود ۳.۵ میلیون کودک را تحت تاثیر قرار داده است.
علاوه بر امریکا، در سال گذشته برخی کشورهای کمک‌کننده اروپایی نیز کمک‌های خود را به این نهاد به دلیل اولویت یافتن نیازهای امنیت ملی و نظامی کاهش داده‌اند؛ اما شدیدترین ضربه به برنامه جهانی غذا زمانی وارد شد که ایالات متحده، به‌عنوان بزرگ‌ترین حامی مالی، صدها میلیون دالر کمک را متوقف کرد.