چرا هند حمله خود به پاکستان را «عملیات سیندور» نامید؟

ارتش هند روز چهارشنبه در عملیاتی به نام «سیندور» در واکنش به حمله خونین پهلگام، به مناطقی در پاکستان و کشمیر تحت کنترول پاکستان حمله کرد. این عملیات انتقام‌جویانه از آن روی سیندور نامیده شده که گویی انتقام زنان بیوه شده در این حمله را که دیگر نمی‌توانند سیندور بزنند، می‌گیرد.

سیندور یا همان پودر سرخ‌رنگ سنتی که زنان هندو پس از ازدواج روی پیشانی خود می‌گذارند، در فرهنگ هند نمادی از حضور، زندگی و پیوند همسر است.

در حمله پهلگام، مهاجمان در محلی که معمولا مقصد ماه‌عسل زوج‌های جوان است، مردان هندو، از جمله تازه‌دامادها را هدف قرار داده و کشتند.

آنان مردان را از زنانشان جدا کردند، از آنها امتحان قرآن گرفتند و مردان نامسلمان را کشتند.

یکی از چهره‌های تأثیرگذار این فاجعه، هیمانشی ناروال، همسر وینی ناروال، افسر نیروی دریایی هند بود که تنها شش روز از ازدواج‌شان گذشته بود. تصویر زانو زدن او در کنار پیکر همسرش، بدون سیندور، در فضای رسانه‌ای هند به نماد اندوه ملی و انگیزه‌ای برای انتقام بدل شد.

در چنین فضایی، نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند تصمیم گرفت نام عملیات نظامی را نه فقط به‌عنوان یک نماد زنانه، بلکه به‌عنوان نشانه‌ای از همدردی و همچنین روحیه جنگجویانه، سیندور بگذارد.

در فرهنگ نظامی سنتی هند، به‌ویژه در میان جنگجویان ماراتا در غرب و راجپوت‌ها در شمال‌غرب هند، رسم بود که پیش از رفتن به میدان نبرد، نشانی سرخ‌رنگ از جنس سیندور یا مواد مشابه را روی پیشانی خود می‌گذاشتند. این نشان که به آن «تیکا» یا «تیلاک» گفته می‌شود، نماد شجاعت، آمادگی برای فداکاری و ایمان به عدالت و وظیفه‌مندی بود.