اوکراین و متحدانش از پوتین خواستند به آتشبس ۳۰ روزه متعهد شود
رهبران چهار کشور بزرگ اروپایی هشدار دادند که اگر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، آتشبس بدون قید و شرط ۳۰ روزه در اوکراین را که روز شنبه پیشنهاد شد، نپذیرد، فشارها بر او را تشدید خواهند کرد. این اقدام نمایشی قوی از همبستگی با اوکراین بود.
رهبران فرانسه، بریتانیا، آلمان و پولند اعلام کردند که پیشنهاد آتشبس، مورد حمایت دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، قرار دارد که پیشتر در همان روز از طریق تماس تلفنی در جریان این پیشنهاد قرار گرفته بود.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز شنبه به شبکه سیانان گفت که مسکو باید این پیشنهاد را بررسی کند. او پیشتر در همان روز ادعای روسیه مبنی بر آمادگی برای مذاکرات صلح با اوکراین «بدون پیششرط» را تکرار کرد و کییف را به مانعتراشی در این مذاکرات متهم نمود.
آتشبس یکجانبه سهروزه روسیه که به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی بر آلمان نازی اعلام شده بود، روز شنبه به پایان رسید و اوکراین اعلام کرد که نیروهای روسیه بارها آن را نقض کردهاند. در ماه مارچ، ایالات متحده آتشبس محدود ۳۰ روزهای را پیشنهاد کرد که اوکراین آن را پذیرفت، اما کرملین به دنبال شرایطی به نفع خود بوده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در کنار رهبران اروپایی در کییف به خبرنگاران گفت که این دیدار «نشانهای بسیار مهم» است.
در بیانیه مشترکی که در وبسایت رسمی زلنسکی منتشر شد، این پنج رهبر خواستار آتشبسی «حداقل ۳۰ روزه» از روز دوشنبه شدند تا فضایی برای تلاشهای دیپلوماتیک برای پایان جنگ فراهم شود. در این بیانیه آمده است: «آتشبس بدون قید و شرط به تعریف خود نمیتواند مشروط به هیچ شرطی باشد. اگر روسیه خواستار چنین شرایطی شود، این تنها تلاشی برای طولانی کردن جنگ و تضعیف دیپلوماسی تلقی خواهد شد.»
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، گفت که ایالات متحده رهبری نظارت بر آتشبس پیشنهادی را بر عهده خواهد داشت و کشورهای اروپایی از آن حمایت خواهند کرد. او تهدید کرد که در صورت نقض آتشبس توسط روسیه، «تحریمهای گستردهای ... آماده و هماهنگشده بین اروپاییها و امریکاییها» اعمال خواهد شد.
مکرون همراه با کایر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، فردریش مرتز، صدراعظم آلمان، و دونالد تاسک، نخستوزیر پولند، به کییف سفر کردند. استارمر گفت: «این اروپا است که قدم پیش میگذارد و همبستگی خود با اوکراین را نشان میدهد.»
کیت کلوگ، فرستاده ویژه ترامپ به اوکراین، روز شنبه گفت که آتشبس «جامع» ۳۰ روزه، شامل حملات هوایی، زمینی، دریایی و زیرساختی، «فرآیندی برای پایان دادن به بزرگترین و طولانیترین جنگ در اروپا از زمان جنگ جهانی دوم آغاز خواهد کرد.»
در همین حال، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز شنبه مجموعهای از گفتوگوهای دوجانبه با مقامات خارجی که در جشنهای مسکو به مناسبت شکست آلمان نازی شرکت کرده بودند، برگزار کرد. این اقدام ظاهراً برای تأکید بر ناکامی غرب در انزوای جهانی روسیه بود. طرفهای گفتوگوی پوتین شامل تو لام، دبیرکل حزب کمونیست ویتنام، و رهبران زیمبابوه، بورکینافاسو و تشکیلات خودگردان فلسطین بودند.