واشنگتن پست: ترامپ با نادیده‌گرفتن نتانیاهو، اسرائیل را نگران کرده است

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، روز دوشنبه اولین سفر خارجی دوره دوم ریاست‌جمهوری خود را به عربستان، قطر و امارات آغاز کرد، اما اسرائیل در برنامه سفر وی به خاورمیانه‌ جای ندارد.

واشنگتن پست با اشاره به این موضوع نوشت که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، همواره رابطه عالی خود با ترامپ را به رخ کشیده است. اما ترامپ در این اواخر او را در مسایل مهم، از جمله مذاکره با ایران، نادیده گرفته است.

ترامپ که به مواضع تند خود علیه ایران شهرت داشت، یکباره در حضور نتانیاهو در کاخ سفید اعلام کرد که با ایران مذاکره می‌کند. او به اسرائیل گفت که توافق اتمی با ایران را بر حمله به این کشور ترجیح می‌دهد.

ترامپ همچنان به‌طور مستقیم با حماس برسر رهایی ادان الکساندر گفت‌وگو کرد و با حوثی‌ها در مورد توقف حملات این گروه به کشتی‌های امریکایی توافق کرد. اما، این توافق شامل امنیت اسرائیل نمی‌شد.

واشنگتن پست نوشت که این مذاکرات بدون مشوره یا اطلاع اسرائیل انجام شده و این نشانه‌ شکاف در روابط ترامپ و نتانیاهو است.

مایکل اورن، سفیر پیشین اسرائیل در واشنگتن گفت که «این وضعیت نگران‌کننده است.» شالوم لیپنر، مشاور سابق نتانیاهو و پژوهشگر شورای اتلانتیک نیز گفت که فضای سیاسی در اسرائیل «توام با وحشت است.»

دنیس راس، نماینده ویژه سابق امریکا در امور خاورمیانه باور دارد که در واشنگتن به مطالبات اسرائیل پیرامون مذاکره امریکا با ایران و مسایل دیگر «اهمیت داده نمی‌شود.»

راس افزود که دیدگاه حامیان کاهش درگیری در خاورمیانه دست بالا را در واشنگتن پیدا کرده است. چنانچه، ترامپ در این سفر بیش از هر چیزی در پی جلب میلیاردها دالر سرمایه‌گذاری دولت‌های ثروتمند خلیج فارس برای امریکا است.

راس گفت: «ترامپ درک خاص خود را از منافع ما دارد و همان را در اولویت قرار می‌دهد. او منافع خارجی امریکا را نه از زاویه جیوپولیتیک یا امنیتی، بلکه از دریچه اقتصادی و تجاری تعریف می‌کند.»

با این حال، مایک هاکابی، سفیر جدید امریکا در اسرائیل، مخالف این این برداشت است که کاخ سفید نگرانی‌های اسرائیل را نادیده می‌گیرد. او گزارش‌ها درباره اختلاف میان ترامپ و نتانیاهو را «بی‌پروا و غیرمسئولانه» توصیف کرد، اما تاکید داشت که «ایالات متحده لازم نیست از اسرائیل در مورد آتش‌بس با حوثی‌ها اجازه بگیرد.»

پس از پیروزی ترامپ، با توجه به فضای حاکم حمایت از اسرائیل در کمپ جمهوری‌خواهان، حکومت اسرائیل احساس می‌کرد که یک متحد قوی در کاخ سفید دارد. برخی تحلیلگران استدلال کردند که اسرائیل یک فرصت طلایی برای حمله نظامی به تاسیسات اتمی ایران پیدا کرده است. اما، خیلی زود ورق برگشت.

واشنگتن پست نوشت که در ماه اپریل، ترامپ در دفتر کار خود، در حضور نتانیاهو و خبرنگاران، اعلام کرد که ایالات متحده مستقیماً با ایران بر سر برنامه اتمی‌اش گفت‌وگو خواهد کرد. نخست‌وزیر اسرائیل که بیش از یک دهه بر رهبران امریکا برای نابودی تاسیسات اتمی ایران فشار آورده است، به نظر می‌رسید که غافلگیر شده است.

یکی از مشاوران ترامپ به واشنگتن پست گفت که حلقه رئیس‌جمهور از منصوب شدن چهره‌های نزدیک به لابی‌های اسرائیل یا محافظه‌کاران هوادار جنگ با ایران در مناصب حساس امنیت ملی جلوگیری کرد.

یکی از این چهره‌ها مایکل والتز، مشاور پیشین امنیت ملی بود که بر حمله نظامی به تاسیسات اتمی ایران اصرار داشت اما ترامپ با مواضعش مخالف بود. والتز با نتانیاهو در مورد گزینه‌های نظامی علیه ایران نیز صحبت کرده بود که افشا شدن آن موجب عصبانیت ترامپ شد و باعث گردید که از مقام مشاور امنیت ملی برکنار شود. این مشاور گفت: «در کمپ اول امریکا، ما طرفدار نتانیاهو نیستیم. ترامپ قاطعانه می‌خواهد سلاح‌ها به زمین گذاشته شود.»

واشنگتن پست نوشت که شماری از جمهوری‌خواهان کانگرس از اسرائیل رو گردانده‌اند و این کشور در کانگرس پشتوانه‌ای ندارد. یکی از نمایندگان، مارجوری تیلور گرین نماینده جورجیا است که از تلاش اسرائیل برای کشاندن پای امریکا به یک درگیری دیگر در خاورمیانه ابراز نارضایتی کرده است.

حامیان نتانیاهو، شکاف موجود با واشنگتن را کم‌اهمیت می‌خوانند. یکی از اعضای حزب لیکود گفت که انتظار گوش‌دادن امریکا به تمام حرف‌های اسرائیل ناشی از توقعات نادرست است. او گفت ترامپ عضو لیکود، حزب نتانیاهو، نیست.

یکی دیگر از مقام‌های اسرائیلی از ترامپ به خاطر تامین مهمات سنگین، از جمله بمب‌های سنگرشکن، برای ارتش اسراییل ستایش کرد. این درحالی است که حکومت بایدن به دلیل نگرانی از حمله احتمالی اسرائیل به ایران، از ارسال آن به این کشور خودداری کرده بود.