رفع تحریمهای سوریه پسا اسد؛ چشمانداز سرمایهگذاری عربها در سوریه تحت کنترول اسلامگرایان

انتظار میرود پایان تحریمهای امریکا بر سوریه که بازتاب درایت حاکمان جدید دمشق به رهبری احمد شرع است، دوران جدیدی را برای اقتصاد ویرانشده این کشور رقم بزند و راه را برای جریان سرمایهگذاری کشورهای حوزه خلیج فارس، ترکیه و دیگر بازیگران باز کند.
شماری از مدیران شرکتهای تجاری، وزیر مالیه سوریه و تحلیلگران به رویترز گفتند که با وجود چالشهای فراوانی که هنوز این کشور عمیقاً از هم پاشیده با آن مواجه است، پس از لغو تحریمهای امریکا، هجوم سرمایه به اقتصاد ورشکسته را پیشبینی میکنند.
علاوه بر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس که از حکومت جدید سوریه حمایت میکنند، ترکیه و تاجران سوری و لبنانی آماده سرمایهگذاری در سوریه اند.
غسان عبود، میلیاردر سوری، به رویترز گفت که در حال برنامهریزی برای سرمایهگذاری در سوریه است و انتظار دارد سایر سوریهایی که روابط تجاری بینالمللی دارند نیز همین کار را انجام دهند.
عبود که در امارات زندگی می کند، گفت: «آنها به دلیل خطرات تحریم از آمدن و کار در سوریه می ترسیدند... این اکنون کاملاً از بین خواهد رفت.»
حاکمان اسلامگرای سوریه با دنبال کردن سیاستهای بازار آزاد و دوری کردن از مدل دولتی که طی پنج دهه حکومت خانواده اسد اتخاذ شده بود، راه را برای توسعه اقتصاد این کشور هموار کردهاند.

گستردگی ویرانیها و چشمانداز بازسازی
ایالات متحده و دیگر قدرتهای غربی در جریان جنگی که بهدلیل اعتراضات داخلی علیه حکومت بشار اسد در سال ۲۰۱۱ شروع شد، تحریمهای سختی را بر سوریه وضع کردند. واشنگتن پس از سرنگونی اسد در ماه دسامبر، این تحریمها را حفظ کرد و برخی کشورهای اروپایی با توجه به تغییراتی در رویه حاکمان جدید، وعده لغو آن را دادند.
عربستان سعودی و ترکیه که هر دو از حکومت جدید سوریه حمایت میکنند، از واشنگتن خواسته بودند که تحریمها را لغو کند.
جنگ داخلی ۱۳ ساله سوریه بسیاری از مناطق شهری را به آوار تبدیل کرده و جان صدها هزار نفر را گرفته است. آژانسهای سازمان ملل میگویند که بیش از ۹۰ درصد از ۲۳ میلیون سوری زیر خط فقر زندگی میکنند.
تیموتی اش، یک تحلیلگر مالی گفت: «یک شانس واقعی برای تغییر تحول در سوریه و منطقه وجود دارد.»
اونور جنچ، از مدیران دومین بانک خصوصی بزرگ ترکیه گفت: «انتظار میرود شرکتها و بانکهای ترکیه از لغو تحریمها نفع ببرند.»
او به رویترز گفت: «برای ترکیه، این امر مثبت خواهد بود زیرا سوریه به بازسازی زیادی نیاز است. چه کسی برای انجام این کار وجود دارد؟ شرکتهای ترکی.»
ترکیه در طول جنگ به شدت از مخالفان سوریه حمایت کرد، جنگی که اقتصاد سوریه را نابود کرد.
یسر برنیه، وزیر مالیه سوریه به رویترز گفت که سرمایهگذارانی از امارات متحده عربی، کویت و عربستان سعودی، از جمله، در حال انجام پرسوجو در مورد سرمایهگذاری بودهاند.
او به رویترز گفت: «سوریه امروز سرزمین فرصتها است، با پتانسیل بسیار زیاد در هر بخش - از کشاورزی گرفته تا نفت، گردشگری، زیرساختها و حملونقل».
کرم بچارا، مدیر کل بانک شهبا در سوریه، با تماشای تصاویری از دیدار ترامپ با شرعا در ریاض در روز چهارشنبه در دفتر وی در دمشق، هیجان در جامعه تجاری را توصیف کرد. او گفت: «این خیلی خوب است که واقعیت داشته باشد.»
او گفت: «ما اکنون در مسیر درستی در سطح بینالمللی قرار داریم، مگر اینکه اتفاقی در سوریه بیفتد که این روند را از مسیر خارج کند».

سوریه همچنان شکننده است
برخی از گروههای مسلح هنوز سلاحهای خود را به دولت تسلیم نکردهاند، خواستهای خودمختاری کردها محل اصطکاک است و خشونتهای فرقهای، علیرغم وعدههای احمد شرع مبنی بر حفاظت از اقلیتها و تشکیل حکومت فراگیر، اقلیتها را از حکومت او ترسانده است. اسرائیل با حاکم جدید دمشق مخالف است و میگوید که او یک جهادی است و بارها سوریه را بمباران کرده است.
جهاد یازیگی، سردبیر یک خبرنامه برجسته در مورد اقتصاد سوریه گفت که تصمیم ایالات متحده درباره رفع تحریمها متحول کننده است زیرا راه را برای ادغام مجدد این کشور در حوزه خلیج فارس، سازمانهای مالی بینالمللی و جامعه مهاجر بزرگ سوریه در غرب باز کرد.
عماد الخطیب، سرمایهگذار لبنانی، گفت که پس از اعلام ترامپ به برنامههای خود برای سرمایهگذاری در سوریه سرعت بخشیده است.
او به همراه شرکای لبنانی و سوری، دو ماه پیش یک مطالعه امکان سنجی برای تاسیس یک کارخانه تفکیک زباله به ارزش ۲۰۰ میلیون دالر در دمشق انجام داد. او صبح روز چهارشنبه تیمی از متخصصان را برای آغاز آماده سازی به سوریه اعزام کرد.
او به رویترز گفت: «این اولین گام است و گامهای بزرگتری در پی خواهد داشت. ما مطمئنا برای جذب سرمایهگذاران جدید تلاش خواهیم کرد زیرا سوریه بسیار بزرگتر از لبنان است.»
