دیدار ترامپ با شرع، واکنش‌های متناقض حامیان طالبان را برانگیخته است

دیدار  رئیس‌جمهور جدید سوریه با دونالد ترامپ در عربستان سعودی، موجی از واکنش‌ها را در بین هواداران طالبان در افغانستان برانگیخته است. برخی از آنان با اشاره به روابط رو به‌گسترش احمدشرع با جامعه بین‌المللی، از هبت‌الله آخندزاده خواستند از حاکمان سوریه درس بگیرد.

یکی از حامیان طالبان به دفاع از عملکرد احمدشرع پرداخت و نوشت که اقدمات او تاکتیکی است، نه تغییر فکری و ایدیولوژیک.

این کاربر حامی طالبان گفت: «احمد الشرع، نامی پرآوازه است که نشانه‌ای از تدبیر، وقار و شجاعت در خود دارد.»

یکی دیگر از حامیان طالبان نوشت که دیدار اخیر احمد شرع با دونالد ترامپ در راستای تامین صلح و ثبات در سوریه حایز اهمیت بوده است.

فیض زلاند، استاد دانشگاه و از حامیان شناخته شده طالبان، با اشاره به قرارداد اخیر قطر با ایالات متحده نوشت که «کل مساحت قطر به اندازه ولسوالی سنگین ما است، اما امروز با یک امضا، ۱۶۰ هواپیمای پیشرفته بوئینگ را از امریکا خرید.»

او دیدار شرع با ترامپ را «احیای شکوه و حشمت خلافت اموی» توصیف کرد و گفت که «سیمای سیاسی جهان اسلام زیباتر خواهد شد.»

دونالد ترامپ پس از سفر تاریخی به عربستان سعودی، به دوحه رفت. قطر روابط نزدیکی با طالبان دارد. این کشور در پیروزی طالبان نقش برجسته ایفا کرد.

یک کاربر حامی طالبان به نام رحیم سکندر از رویکرد احمد شرع در برابر کشورهای غربی حمایت کرد. او نوشت احمد شرع، شبه نظامی اسلامگرای سابق و رئیس‌جمهور کنونی سوریه، می‌داند «زمان جهاد و سنگر با زمان سیاست و تعامل متفاوت است.»

او بدون اشاره به فرار صدها هزار افغان به خارج از کشور پس از به قدرت رسیدن طالبان نوشت که «هیچ کسی از احمد شرع فرار نکرد، بلکه مهاجران بسیار سوری به کشور شان برگشتند.»

این کاربر حامی طالبان گفت که شرع به گروه‌های مختلف در حکومت خود جایگاه داد. او از آن دست طالبانی انتقاد کرد که مخالف تعامل با جهان غرب هستند.

در واکنش برخی از کاربران طالبان با تردید به نزدیک شدن امریکا به سوریه نگاه کرده اند. آنها گفته اند که شرع نباید به غیرمسلمانان اعتماد کند.

یکی از کاربران به نام «گمنام طالب» از رحیم سکندر انتقاد کرد و گفت که رفتار شرع «خلاف دین اسلام است و طالبان «نباید برای عزت و کامیابی خود» به دنبال دوستی با کشورهای غربی باشند.

این طرز دید در میان طالبان باعث اختلافات آشکار و نهان شده است. برخی از طالبان عملگرا که شماری از آنان در کابل مقام‌های دولتی دارند، باور دارند که انزوای طالبان به این گروه آسیب می‌زند. این در حالیست که رهبر طالبان در قندهار بارها تاکید کرده است که به خاطر جلب رضایت کشورهای جهان حاضر نیست در سیاست‌های خود تغییر بیاورد.

یک کاربر دیگر طالب به نام محب‌الله اتل از این پیام رهبر خود حمایت کرده است. او عمیقاً از استقبال دولت‌های عربستان و قطر، به ویژه دست دادن مقام‌های زن سعودی با دونالد ترامپ انتقاد کرده است.

او خطاب به کسانی که بر تعامل طالبان با غرب تاکید دارند، در اکس نوشت: «ما نیز می‌خواهیم مسیر تعامل نیک را در پیش بگیریم، اما دوستی با کافران ناممکن است.»

این نوع واکنش‌ حامیان طالبان نشان می‌دهد که پیروان هبت‌الله آخندزاده و حلقه تندروش در قندهار، از منظر تبلیغات و ایدیولوژی مذهبی خود به رابطه به کشورهای غربی می‌بییند. این در حالیست که وزارت خارجه این گروه، از جمله متقی، وزیر خارجه و سهیل شاهین، سفیر این گروه در قطر، از سفارت‌های غربی می‌خواهند در افغانستان سفارت‌های خود را باز کنند و دولت طالبان را به رسمیت بشناسند.

برای همین یکی از کاربران در فیس‌بوک نوشت که «هبت‌الله آخندزاده باید از احمد شرع یاد بگیرد که تعامل با جهان چگونه است.» یک کاربر دیگر افزود که «رهبران واقعی به فکر خوشبختی ملت خود هستند، نه تشنه قدرت، که مردم را فقیر و ذلیل نگه می‌دارند تا مبادا علیه‌شان قیام کنند.»

یک کاربر دیگر با اشاره به رفع تحریم‌های امریکا علیه سوریه به انتقاد از وضعیت کنونی افغانستان تحت حاکمیت طالبان پرداخت و گفت که فقر، بیکاری و مهاجرت به طور گسترده‌ای افزایش یافته است.

او نوشت: «مردم نان ندارند، فقر بیداد می‌کند و جوانان برای یک لقمه نان جان خود را در مسیر مهاجرت قاچاقی از دست می‌دهند.»

احمد شرع، که روزگاری به دلیل ارتباط با القاعده به عنوان یک چهره رادیکال و تندرو شناخته می‌شد، رفته رفته از خود یک شخصیت پیشرو و اهل مصالحه و مدارا ارایه کرده است. او هفته قبل به پاریس رفت و این هفته در اقدامی بی‌سابقه با دونالد ترامپ رییس جمهور امریکا در عربستان دیدار کرد.

امریکا براثر میانجیگری عربستان اعلام کرد که تحریم‌ها علیه سوریه را بر می‌دارد.

طالبان که از برگشت احمد شرع استقبال کرده بود، در برابر سیاست‌های او سکوت کرده است و مسیر متفاوت از وی را در پیش گرفته است.