قدرتمند‌ترین مرد پاکستان؛ درگیری با هند محبوبیت جنرال عاصم منیر را افزایش داده است

بد‌ترین درگیری پاکستان در دهه‌های اخیر با هند، نه تنها انتقادات از دخالت ارتش در سیاست را کم‌رنگ کرد،‌ بلکه حمایت گسترده مردمی از جنرال عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان، قدرتمندترین مرد این کشور را نیز افزایش داده است.

در کنار حمایت‌های مردمی، حکومت پاکستان جنرال منیر را «به پاس درخشش استراتژیک و رهبری شجاعانه‌ای که امنیت ملی را تضمین کرد و قاطعانه دشمن را شکست داد»، به درجه فیلد مارشال ارتقا داد.

ارتش از زمان استقلال پاکستان در سال ۱۹۴۷ حداقل سه دهه بر پاکستان حکومت کرده و حتی با وجود یک حکومت غیرنظامی بر سرکار، نفوذ فوق العاده‌ای در این کشور داشته است. اما ارتش و رئیس قدرتمند آن، به ندرت شاهد موجی چنین گسترده محبوبیت خود در میان مردم بوده‌اند.

به گزارش رویترز، خیابان‌‌ها در سراسر شهرهای پاکستان با شعارهای زنده باد جنرال عاصم منیر، آزین شده‌اند. عکس او بر روی تیر چراغ‌ها و پل‌ها نصب شده است که در تعدادی از آن‌ها نوشته شده است: «تو ناجی ما هستی!»

همچنین، طبق یک نظرسنجی که پس از درگیری اخیر با هند توسط موسسه گالوپ در پاکستان انجام شد، ۹۳ درصد از پاسخ دهندگان گفتند که نظرشان نسبت به ارتش تغییر کرده است.

این درگیری که پاکستان خود را پیروز آن می‌داند،‌ سرسخت‌ترین دشمن داخلی جنرال منیر، یعنی عمران خان، نخست‌وزیر سابق زندانی نیز را نیاز به ستایش واداشت. او به ارتش موفقیتش را در درگیری با ارتش هند تبریک گفت.

عمران خان هفته گذشته در پستی در شبکه اکس نوشت: «این کشور من است، این ارتش من است. من به نیروی هوایی پاکستان و همه پرسونل نظامی خود به خاطر حرفه‌ای بودن و عملکرد فوق العاده آنها ادای احترام می‌کنم.»

یوسف نظر، یک مفسر سیاسی، درباره جنرال منیر گفت: «او به عنوان مرد قدرتمند پاکستان ظاهر شد و شهرت ارتش او به عنوان یک نیروی مهیب احیا شد.»

شش ماه پس از آنکه منیر در نوامبر ۲۰۲۲ رهبری ارتش را بر عهده گرفت، حمله حامیان عمران خان به تاسیسات نظامی و غارت آنها، جدی ترین چالش را برای تسلط ارتش بر امور کشور ایجاد کرد.

فرمانده ارتش بعداً به دلیل زندانی شدن نخست‌وزیر سابق و سرکوب حامیان حزب تحریک انصاف پاکستان و همچنین آنچه که منتقدان ادعا کردند تقلب در انتخابات سراسری سال گذشته به نفع یک حزب رقیب بود، با انتقاد شدید داخلی مواجه شد.

عایشه صدیقه که کتابی در مورد ارتش پاکستان نوشته است، گفت: «اما درگیری با هند آن (انتقادها) را تغییر داده است.»

او گفت: «این (درگیری) این جنرال را قوی‌تر از جنرال‌های سلف وی ساخته است. او اکنون یک قهرمان است.» او افزود که رهبری رقابت هند و پاکستان اکنون به دست دو رهبر تندرو، نارندرا مودی، نخست‌وزیر ملی‌گرای هندو و جنرال منیر، یک مسلمان معتقد با مواضع تند ضدهندی، افتاده است.

تفاوت اساسی

جرقه آخرین درگیری بین دو همسایه زمانی در گرفت که شبه نظامیان کشمیری در ۲۲ اپریل به گردشگران در کشمیر هند حمله کردند که براثر آن ۲۶ نفر کشته شدند. دهلی نو "تروریست‌های" مورد حمایت پاکستان را عامل این حادثه دانست، اتهامی که اسلام‌آباد آن را رد کرد.

ارتش هند در ۷ می در پاسخ به حمله در پهلگام کشمیر، حملات هوایی را به آنچه «زیرساخت‌های تروریستی» خواند، در کشمیر تحت کنترول پاکستان انجام داد.

پاکستان مدعی شد که نیروی هوایی آن دستکم ۵ تا ۶ جت جنگنده هندی را سرنگون کرده و به پایگاه‌های نظامی هند حملات هوایی انجام داده است. هند اعلام کرد که برخی تلفات و آسیب‌های عمده به پایگاه‌های هوایی و سیستم‌های دفاع هوایی پاکستان وارد کرده است.

جنرال منیر گفت که ارتش هند «با تمام امکاناتش» نمی تواند پاکستان را مرعوب خود کند.

منیر یک افسر پیاده نظام و رئیس سابق آی‌اس‌آی و سازمان اطلاعات نظامی است. او تا نوامبر ۲۰۲۷ به عنوان رئیس ارتش باقی می‌ماند و احتمالا می‌تواند برای یک دوره پنج ساله دیگر در این مقام بماند.

حسین حقانی، سفیر سابق پاکستان در ایالات متحده به رویترز گفت که حتی قبل از درگیری اخیر، منیر نسبت به سلف خود به عنوان فرمانده ارتش، که رویکردی عمل گرایانه‌تر و کمتر ایدئولوژیک داشته و به‌دنبال بهبود روابط با هند بود، در مقابل دهلی جنگ طلب‌تر است.

حقانی گفت: «درگیری با هند به پاکستانی‌ها شکنندگی کشورشان را یادآوری می‌کند، سپس آنها دور ارتش خود به عنوان نهادی که کشور را نجات خواهد داد، جمع می‌شوند.»

او افزود: «نمایش قدرت اخیر و ایستادگی در برابر هند به جنرال منیر کمک کرد تا موقعیت خود را در داخل کشور مستحکم کند.»