جاناتان شرایر هشدار داد که ایالات متحده دیگر رفتار نفرتانگیز طالبان را تحمل نخواهد کرد.
نماینده امریکا روز دوشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل افزود که «ما نمیتوانیم بدون بهبود وضعیت در افغانستان با طالبان تعامل کنیم و نباید به آنها به رغم ناکامیهای شان در رعایت خواستهها جایزه دهیم.»
شرایر همچنین گفت که کشورش به قطعنامه سازمان ملل درباره افغانستان رای منفی داد و اظهار داشت که این قطعنامه بر تعامل با طالبان تاکید دارد که تاکنون نتیجهای نداشته است.
نماینده امریکا با ادامه تعامل و حمایت از طالبان مخالفت کرد و گفت که نمیتوان همزمان از این گروه حمایت کرد و انتظار داشت که حقوق مردم افغانستان را تامین کنند. او این موضع جامعه جهانی را متناقض خواند.
وی همچنین اظهار داشت که رویکرد کنونی به کمکهای بشردوستانه برای مردم افغانستان پایدار نیست و به نتایج مورد انتظار منجر نخواهد شد.
ایالات متحده قسمت زیادی از کمکهای خود به افغانستان تحت کنترول طالبان را متوقف کرده و اعلام کرده است که این کمکها به دلیل نگرانی از دسترسی طالبان به آنها قطع شده است. امریکا با بیش از ۳ میلیارد دالر کمک در چهار سال گذشته، بزرگترین حامی افغانستان بوده است.
نماینده امریکا برای اولین بار از نشستهای دوحه ابراز ناامیدی کرد و گفت که این نشستها نتایج اندکی به دنبال داشتهاند. وی نسبت به حسن نیت طالبان برای مشارکت در روند دوحه ابراز تردید کرد و افزود که طالبان تنها بر اساس شرایط خود و برخلاف منافع جامعه بینالمللی در این نشستها شرکت میکند. او تاکید کرد که طالبان هیچگاه حاضر به امتیازدهی یا رعایت مطالبات جامعه بینالمللی نبوده است.
اخیرا چهارمین نشست دوحه درباره افغانستان برگزار شد. در این نشست، سازمان ملل خواستار رویکردی منسجم و هماهنگ برای تعامل با طالبان شد. با این حال، طالبان از طرح مسئله حل بحران سیاسی، از سرگیری گفتوگوهای بینالافغانی، مشارکت اقشار و جریانهای سیاسی در حکومت، موضوع تامین حقوق زنان و رعایت حقوق بشر در این نشست خودداری کرده است. ایالات متحده خود از پایهگذاران روند دوحه است.
شرایر همچنین بهشدت از حمایت ایران از قطعنامه سازمان ملل انتقاد کرد و اظهار داشت که ایران بهصورت نگرانکنندهای شهروندان افغانستان را اعدام میکند و نقش مخربی در بیثباتی خاورمیانه ایفا میکند.
وی از طالبان خواست تا از رفتارهمانند یک گروه شورشی دست بکشد و هشدار داد که این گروه باید برای همیشه دیپلوماسی گروگانگیری را کنار بگذارد و شهروندان ایالات متحده را آزاد کند.
ایالات متحده معتقد است که محمودشاه حبیبی، شهروند افغانتبار امریکایی و رئیس سابق اداره هوانوردی ملکی افغانستان، در زندان طالبان است، اما طالبان هرگونه بازداشت وی را رد کرده است. امریکا برای کسب اطلاعات درباره این شهروند خود جایزهای پنج میلیون دالری تعیین کرده است.
نماینده امریکا با اشاره به حضور و هزینه کشورش در دو دهه اخیر در افغانستان تاکید کرد که تغییر باید از داخل این کشور آغاز شود.