بحران آب در کابل؛ خانوادهها مجبورند میان آب و غذا یکی را انتخاب کنند

با تشدید کمآبی در کابل، شمار زیادی از خانوادههای افغان مجبورند میان آب و غذا یکی را انتخاب کنند. بسیاری از خانوادهها در مناطق مختلف کابل باید آب مورد نیاز خود را به قیمت گزاف از تانکرهای آبرسان خریداری کنند.
شماری از باشندگان شهر کابل به افغانستان اینترنشنال گفتند که با بیکاری و اقتصاد فروپاشیده که با آن دست به گریبان هستند افزایش قیمت آب فشار اقتصادی دیگری را به مشکلات معیشتی آنان افزوده است.
برای خانوادههای فقیر در شهر کابل با درآمد روزانه کمتر از دو دالر در روز آنان باید هر هفته سه دالر را برای خرید آب مصرف کنند.
باشندگان کابل میگویند که آب تانکرها دو برابر گرانتر از آب شهری است و این اگر آب قابل نوشیدن باشد، قیمت آن به مراتب بالاتر است.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد سال گذشته هشدار داد که تا سال ۲۰۳۰، شهر کابل ممکن است دیگر آب زیرزمینی نداشته باشد.
کارشناسان میگویند که کاهش منابع آبی ناشی از کاهش بارندگی، شهرسازی بیبرنامه و نبود راهبرد مشخص شهری پس از دههها جنگ است.
عاصم مایار، کارشناس مدیریت منابع آبی در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه هشدار داد که «سال ۲۰۳۰ بدترین سناریوست. حتی اگر پروژههایی برای بهبود وضعیت اجرایی شوند، به این معنی نیست که اوضاع بهتر خواهد شد.» او تأکید کرد: «با گذر زمان، با جمعیتی که روزبهروز بیشتر میشود و فقر گستردهتر مشکلات هم بیشتر میشوند.»
در حال حاضر، آبهای زیرزمینی منبع اصلی تأمین آب پایتخت هستند که بیش از حد مورد استفاده قرار گرفتهاند.
کارشناسان میگویند کسری سالانه آب زیرزمینی در کابل ۷۶ میلیون متر مکعب است.
نهادهای امدادی میگویند که ذوب شدن برف در کوههای اطراف کابل دیگر برای تغذیه چاهها کافی نیست و۸۰ درصد آبهای کابل آلوده است.
شفیعالله زاهدی، رئیس عملیات شرکت خدمات آب در کابل به خبرگزاری فرانسه گفت کمآبی یک مشکل بسیار جدی است. هر روز که میگذرد، میزان آب کمتر میشود.
به گفته آقای زاهدی شبکه آبرسانی موجود، دههها پیش برای دو میلیون نفر طراحی شده بود، اما اکنون فقط ۲۰ درصد از جمعیت شش میلیونی کابل را پوشش میدهد.
مقامهای طالبان میگویند که برای مقابله با کمبود آب در کابل تلاشهایی از جمله بازیافت آبهای مصرفی، ساخت سدهای کوچک و برنامهریزی برای پروژههای بزرگ را روی دست گرفتهاند اما با کمبود منابع مالی و نیروی متخصص مواجهاند.
وزارت آب و انرژی طالبان پیش از این اعلام کرده بود که با انحراف رودخانه پنجشیر آب مورد نیاز کابل را تامین کند اما این پروژه که تنها در صورت تأمین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دالر امکان اجرایی شدن خواهد یافت.
طالبان از این سازمانها میخواهند تا برای مقابله با تغییرات اقلیمی که به گفته سازمان ملل افغانستان یکی از آسیبپذیرترین کشورهاست، به فعالیتهای خود ادامه دهند.
بسیاری از سازمانهای بینالمللی به دلیل امتناع از همکاری با اداره به رسمیت نشناخته طالبان از تامین پروژههای توسعوی و تامین منابع آبی برای شهروندان افغانستان کنار کشیدهاند.