کاخ سفید می‌گوید پیشنهاد «قابل قبولی» به ایران ارائه کرده است

کرولاین لویت، سخنگوی کاخ سفید، گفت که استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه، پیشنهادی «دقیق و قابل قبولی» برای توافق هسته‌ای به جمهوری اسلامی ارائه کرده است. او می‌گوید به نفع ایران است که این پیشنهاد را بپذیرد.

سخنگوی کاخ سفید در بیانیه‌ خود تاکید کرد: «رئیس‌جمهور ترامپ به‌روشنی اعلام کرده است که ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد.»

او گفت که به خاطر مذاکرات جاری، دولت جزئیات این پیشنهاد را علنی نمی‌کند.

وزیر خارجه عمان که میانجیگری مذاکرات هسته‌ای تهران و واشنگتن را بر عهده دارد، روز شنبه در سفر به ایران پیشنهاد امریکا را با مقامات جمهوری اسلامی شریک کرده است.

عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، اعلام کرد که بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، مفاد یک پیشنهاد از سوی ایالات متحده را ارائه کرده است. عراقچی در حساب اکس نوشت: «این پیشنهاد به‌گونه‌ای شایسته و در چارچوب اصول، منافع ملی پاسخ داده خواهد شد.»

اخیرا دونالد ترامپ گفت که توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی ممکن است در زمانی نه چندان دور حاصل شود. رئیس‌جمهور امریکا گفت: «ایران نمی‌خواهد که نابود شود. ترجیح می‌دهند توافق کنند و این می‌تواند در آینده‌ای نه‌چندان دور رخ دهد.»

ترامپ افزود: «اگر بدون انداختن بمب در سراسر خاورمیانه به توافق با ایران برسیم، بسیار خوب خواهد بود.»

غنی‌سازی اورانیوم و تشکیل کنسرسیوم منطقه‌ای

روزنامه نیویارک‌تایمز به نقل از منابع آگاه گزارش داد که پیشنهاد امریکا به جمهوری اسلامی، مجموعه‌ای از نکات کلید است و پیش‌نویس کامل توافق نیست.

بر اساس این گزارش، در این پیشنهاد از تهران خواسته شده است تمامی فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم را متوقف کند.

واشنگتن پیشنهاد تشکیل یک کنسرسیوم منطقه‌ای برای تولید انرژی هسته‌ای را مطرح کرده است؛ کنسرسیومی که جمهوری اسلامی، عربستان سعودی، دیگر کشورهای عربی و ایالات متحده در آن مشارکت داشته باشند.

این نخستین بار است که امریکا در جریان مذاکرات جاری، پیشنهاد خود را به‌صورت مکتوب ارائه می‌دهد.

پیشتر، سی‌ان‌ان در گزارشی به نقل از منابع آگاه درباره مذاکرات هسته‌ای امریکا و جمهوری اسلامی ایران نوشت که دو طرف به توافقی گسترده نزدیک شده‌اند. طبق این گزارش، دو طرف احتمالا در دیدار بعدی، که به‌ احتمال زیاد در خاورمیانه برگزار خواهد شد، به توافق نهایی برسند.

مذاکرات هسته‌ای میان واشنگتن و تهران تاکنون پنج دور را پشت سر گذاشته اما همچنان با موانع عمده‌ای از جمله مساله غنی‌سازی روبه‌روست.

دور پنجم مذاکرات میان جمهوری اسلامی و امریکا، روز جمعه دوم جوزا در شهر رم، پایتخت ایتالیا برگزار شد. پیش از آن، چهار دور از مذاکرات در مسقط و رم برگزار شده بود.