شبکه تحلیلگران افغانستان: طالبان در جلوگیری از کشت خشخاش در بدخشان ناکام مانده است

شبکه تحلیلگران افغانستان در گزارش تازه‌ای نوشت که تلاش‌های سختگیرانه طالبان برای جلوگیری از کشت مواد مخدر در بدخشان با شکست مواجه شده است. بر اساس این گزارش، طالبان محلی برخلاف دستور رهبر این گروه، مانع کشت و برداشت خشخاش نمی‌شوند.

این مرکز تحقیقاتی روز یکشنبه گزارش جدیدی درباره تولید، کشت و برداشت مواد مخدر منتشر کرد.

براساس گزارش این شبکه، ناکامی طالبان در ارائه کشت بدیل، دهقانان را در برخی مناطق به‌ویژه بدخشان به ادامه کشت خشخاش واداشته است.

ناکامی طالبان در بدخشان

براساس گزارش، دهقانان بدخشان به دلیل دوری از مرکز، زمین‌های ناهموار و چشم‌انداز سیاسی منحصربه‌فرد این ولایت، توانسته‌اند سیاست‌ ممنوعیت کشت خشحاش طالبان را دور بزنند.

طالبان سال گذشته کارزار ریشه‌کنی کشت خشخاش را در بدخشان آغاز کرد که با مقاومت شدید مردم محلی مواجه شد. در درگیری میان دهقانان و نیروهای طالبان، چندین نفر کشته و زخمی شدند. امسال نیز درگیری‌هایی میان دهقانان و طالبان رخ داد. این درگیری‌ها مقامات ارشد طالبان را وادار کرد برای کنترول بحران به بدخشان بروند.

روش‌های مخفیانه کشت

دهقانان در برخی مناطق برای کاهش خطر مواجهه با نیروهای طالبان، به روش‌های مخفیانه‌تر کشت خشخاش روی آورده‌اند. این روش‌ها شامل پنهان کردن خشخاش در میان سایر محصولات، کشت در زمین‌های محصور، انتقال به مناطق دوردست‌تر، اجاره زمین یا به‌کارگیری ساکنان محلی به‌عنوان شریک است.

این شبکه به نقل از منابع محلی گزارش داد که مقامات طالبان، دستکم در سطح محلی، تمایلی به اجرای سختگیرانه این ممنوعیت ندارند.

یک فرمانده محلی طالبان در ولسوالی ارگو، یکی از مراکز تولید خشخاش در بدخشان، گفت: «امسال زمین‌های نزدیک جاده‌های اصلی تخار- بدخشان عمدتاً برای کشت خشخاش استفاده نشده‌اند، اما در مناطق خلوت‌تر مانند باغ‌ها، محوطه‌های خصوصی یا حویلی خانه‌ها، کشت خشخاش ادامه دارد. در مناطق دوردست‌تر، کشت به‌صورت معمول انجام می‌شود.»

او افزود: «مردم ولسوالی ارگو به وعده‌های طالبان اعتماد ندارند.» طالبان بارها از مردم خواسته‌اند کشت خشخاش را کنار بگذارند و وعده ارائه کشت بدیل داده‌اند، اما این وعده‌ها عملی نشده است.

این منبع محلی اظهار داشت: «سال گذشته به ما گفتند از محصولات جایگزین حمایت می‌شود، اما هیچ اتفاقی نیفتاد و مردم بدخشان این را فریب می‌دانند. امسال طالبان اعلام کردند به دلیل نبود کمک خارجی و کسری بودجه، نمی‌توانند کشت بدیل ارائه کنند.»

دهقانان تاکید کردند که در منطقه‌ای دوردست، بدون حمایت دولتی یا منابع معدنی، چاره‌ای جز کشت خشخاش ندارند.

دهقانان گزارش دادند که طالبان محلی با کشت خشخاش مخالفتی ندارند و از مردم حمایت می‌کنند. به گفته آن‌ها، طالبان محلی از حکومت مرکزی این گروه، به‌ویژه در موضوعاتی مانند کشت خشخاش، استخراج معادن و دیگر مسائل محلی، ناراضی‌اند.

شبکه تحلیلگران افغانستان گزارش داد که در بسیاری از ولسوالی‌های بدخشان، طالبان محلی به مردم توصیه کرده‌اند خود را مسلح کنند. این شبکه به نقل از منابع خود نوشت که اگر فشارها افزایش یابد، معادن تصرف شود یا خشخاش ریشه‌کن گردد، احتمال قیام مسلحانه در سراسر ولایت بسیار بالاست.

یک فرمانده محلی طالبان در ارگو این موضوع را تایید کرد و گفت: «همه طالبان محلی در بدخشان با ریشه‌کنی خشخاش مخالف‌اند و از آن‌ حمایت نمی‌کنند، به جز مدیران ادارات مبارزه با مواد مخدر در سطح ولایت و ولسوالی.»

نقش قاچاقچیان بزرگ

برخی مصاحبه‌شوندگان ادعا کردند که مقامات ارشد ولایتی بدخشان خود در قاچاق مواد مخدر به تاجیکستان، کابل و ولایت‌های جنوبی هلمند و قندهار نقش دارند. آن‌ها افزودند که تجارت عمدتاً در دست تاجران مواد مخدر از هلمند و قندهار است که با استفاده از ارتباطات خارجی، سرمایه و پیوندهای سیاسی و قبیله‌ای با رهبران ارشد طالبان، این تجارت را کنترول می‌کنند.

بر اساس این گزارش، با وجود فشارهای طالبان، دهقانان در جنوب افغانستان، به‌ویژه هلمند، همچنان به کشت خشخاش ادامه می‌دهند. برخی منابع به شبکه تحلیلگران افغانستان گفتند که برخی دهقانان هلمندی به بلوچستان پاکستان مهاجرت کرده‌اند تا در آنجا خشخاش کشت کنند. همچنین، دهقانان در هلمند با استفاده از زمین‌های محصور و دیوارهای بلند، کشت خشخاش را از دید مقامات طالبان مخفی نگه می‌دارند.