دستکم ۹۶ نهاد مختلف به شمول نهادهای مدنی، جنبشهای اعتراضی زنان، انجمنها و دیاسپورای افغانستان روز یکشنبه، ۲۹ ثور در یک نامه سرگشاده، گفتهاند: «این اقدامات در تضاد آشکار با اصول بنیادین حقوق بشر، تعهدات بینالمللی آلمان و مسئولیت اخلاقی این کشور در قبال قربانیان خشونت و سرکوب قرار دارد.»
آلمان روز جمعه ۸۱ پناهجوی افغان را به افغانستان اخراج کرد. وزارت داخله آلمان اعلام کرد که این افراد موظف به ترک کشور بودند و دارای سوابق کیفری هستند.
این دومین بار است که آلمان پس از تسلط طالبان بر افغانستان پناهجویان افغان را اخراج میکند.
طالبان هم اعلام کرد که این پناهجویان در هماهنگی با این گروه از آلمان اخراج شدند.
نهادهای حقوق بشری و مدنی در نامهشان گفتهاند که بازگرداندن پناهجویان به افغانستان تحت کنترول طالبان، نقض صریح «اصل عدم بازگرداندن» کنوانسیون ۱۹۵۱ ژنو است.
در نامه آمده است:«این پناهجویان در صورت بازگشت [به افغانستان] در معرض تهدید، شکنجه، بازداشت خودسرانه یا ناپدیدسازی اجباری قرار خواهند گرفت.»
در این نامه از دولت آلمان خواسته شده است که برنامه اخراج پناهجویان به افغانستان را لغو، عادیسازی روابط با طالبان را توقف و پرونده اتهام جنایات علیه بشریت و آپارتاید جنسیتی رهبران طالبان را در دادگاههای بینالمللی پیگیری نماید.
این نهادها همچنین از دولت آلمان خواستهاند که تمام کمکهایش به افغانستان را مشروط سازد و بهصورت موثر از زنان، دختران، اقلیتهای قومی و جامعه مدنی حمایت کند.