• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

افغانستان یکی از شش کشور ناامن جهان معرفی شد

۶ جدی ۱۴۰۴، ۲۱:۱۸ (‎+۰ گرینویچ)

یک بنیاد پژوهشی بین المللی در گزارش سالانه خود، افغانستان را یکی از شش کشور ناامن جهان معرفی کرد. پس از افغانستان، یمن، جمهوری کنگو، سودان، روسیه و اوکراین در حال جنگ، ناامن‌ترین کشور جهان شناخته شده‌اند.

موسسه صلح و اقتصاد گفته است، «با این که پس از به قدرت رسیدن طالبان از میزان درگیری‌ها کاسته شده است، اما حکومتداری بد و بحران‌های بشری به ناآرامی سیاسی دامن می‌زند.»

داده‌های این گزارش که روز شنبه ششم جدی منتشر شد، نشان می‌دهد که افغانستان ناامن‌ترین کشور در جنوب آسیا بوده است. از نظر این موسسه، افغانستان به علت دسترسی گروه‌ها و افراد غیرمسئول به سلاح‌های موجود در افغانستان، میزان جرایم خشن، بی‌ثباتی سیاسی و موج مهاجرت داخلی و خارجی در پایین فهرست کشورهای صلح آمیز قرار دارد.

در این گزارش ناامنی فراتر از درگیری‌های مسلحانه تعریف شده است و صلح از نظر مصونیت و امنیتی اجتماعی، میزان درگیری‌های داخلی و خارجی و درجه نظامی شدن یک دولت بررسی شده است.

دسترسی شهروندان به خدمات نیز از شاخص‌های عمده صلح اجتماعی است. چنانچه، نظام صحی افغانستان به علت کاهش کمک‌های خارجی در وضعیت بحرانی قرار گرفته است. سازمان بهداشت امسال اعلام کرد که ۸۰ درصد خدمات خود در افغانستان را به علت کمبود بودجه کاهش داده است. به گفته موسسه اقتصاد و صلح، کاهش کمک‌ها «بحران موجود در این کشور را بدتر کرده است.»

در همین حال، افغانستان یکی از چهار کشوری است که بیشترین پناهجو را در سطح بین المللی دارد. در گزارش موسسه اقتصاد و صلح آمده است که «از نیمه سال ۲۰۲۴، بیش از نیمی از پناهجویان ثبت شده در کمیساری مهاجران سازمان ملل، تنها مربوط به چهار کشور افغانستان، سوریه، اوکراین و نزوئلا اند.»

با این که پس از سقوط کابل، درگیری میان طالبان و حکومت افغانستان و متحدان خارجی شان پایان یافته است، ولی مردم به علت نبود فرصت‌های اقتصادی، ترس از آزار طالبان و ممنوعیت آموزش و کار زنان، مسیر مهاجرت به کشورهای دیگر را در پیش گرفته‌اند.

در همین حال، به علت تنش‌های گاه به گاه طالبان با ایران و پاکستان، این کشورها میلیون ها مهاجر افغان را اخراج کرده‌اند. اخراج گسترده مهاجران در حالی صورت می‌گیرد که به گفته سازمان‌های بین المللی، نظام صحی، خدماتی و اقتصادی افغانستان ظرفیت پذیرایی از مهاجران اخراجی را ندارد.

به همین دلیل، از نظر موسسه اقتصاد و صلح، افغانستان تحت سلطه طالبان از نظر دستیابی به صلح و امنیت انسانی، امسال در میان ۱۶۳ کشور جهان در جایگاه ۱۵۸ قرار گرفته است.

گزارش می‌افزاید که افغانستان و اوکراین بالاترین هزینه اقتصادی خشونت را به عنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی متحمل شدند. هزینه اقتصادی خشونت در این کشورها بیش از ۴۰ درصد از تولید ناخالص داخلی بوده است.

شاخص صلح جهانی (جی‌پی‌آی) که همه ساله توسط سازمان اقتصاد و صلح آماده می‌شود، به عنوان یک سند معتبر و معیاری برای سنجش صلح جهانی به شمار می‌رود. این گزارش جامع‌ترین تحلیل مبتنی بر داده‌ها را با تمرکز بر روند صلح، ارزش اقتصادی و چگونگی توسعه جوامع صلح‌آمیز ارائه می‌دهد.

براساس گزارش سالانه شاخص جهانی صلح، آیسلند، ایرلند، نیوزیلند، آسترالیا و سوئیس به ترتیب در جایگاه اول تا پنجم صلح امنیت قرار گرفته‌اند.

پربازدیدترین‌ها

فرهمند: تورکستان‌خواهان در مرزهای رسمی افغانستان خواهان حقوق‌ شهروندی‌اند
۱

فرهمند: تورکستان‌خواهان در مرزهای رسمی افغانستان خواهان حقوق‌ شهروندی‌اند

۲

روحانی برجسته شیعه از طالبان خواست به بازداشت‌ علما و «تحقیر شیعیان» پایان دهد

۳

کارشناس حکومت ایران: ما بودیم که طالبان را حمایت کردیم، نه پاکستان، ترکیه و سعودی

۴

نصیر فایق: ازدواج اجباری زن نکاح‌شده در دایکندی نمونه‌ای از استبداد طالبان است

۵

یک آمر معارف در دایکندی به‌خاطر مخالفت با «جمع‌آوری کتاب‌های فقه جعفری» بازداشت شد

•
•
•

مطالب بیشتر

صادرات انار قندهار به قطر و امارات متحده عربی 'آغاز شده است'

۶ جدی ۱۴۰۴، ۲۰:۲۴ (‎+۰ گرینویچ)

ریاست زراعت قندهار اعلام کرد که ۲۰ تُن انار این ولایت از طریق ایران به قطر و امارات متحده عربی صادر شده است. مقام‌های طالبان می‌گویند امسال حدود ۲۲ هزار و ۵۰۰ تُن انار قندهار به خارج از کشور صادر شده است.

خبرگزاری باختر، تحت کنترول طالبان، روز شنبه، ششم جدی گزارش داد که این مقدار انار از سوی یک شرکت خصوصی به همکاری اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری صادر شده است.

ارزش محصولات صادرشده ۳۰ هزار دالر اعلام شده است. براساس گزارش این رسانه، در سال جاری خورشیدی از ۱۵ هزار هکتار زمین در قندهار، ۲۷۴ هزار تُن انار برداشت شده است.

انار علاوه بر محبوبیت در بین مردم کشور، خریداران و علاقه‌مندان زیادی در سطح جهانی دارد اما باغداران پیش از این به افغانستان اینترنشنال گفته بودند که امسال تغییرات اقلیمی و کمبود آب بر کیفیت و کمیت انار تاثیر گذاشته است.

پس از تعلیق تجارت میان طالبان و پاکستان، این گروه تلاش کرده است تا با بهره‌گیری از مسیرهای جایگزین، حجم مبادلات تجاری کشور را افزایش دهد.

طالبان در قوس امسال نیز از آغاز صادرات میوه‌های تازه افغانستان به بازارهای اوزبیکستان و دیگر کشورهای آسیای میانه خبر داد و گفت که اولین محموله شامل ۵۰۰ تُن انار، سیب و توت خشک از طریق بندر حیرتان به اوزبیکستان صادر شده است.

براساس آمار اداره ملی احصائیه و معلومات طالبان، صادرات افغانستان در سال گذشته به «۱.۷ میلیارد دالر» رسید.

  • صادرات افغانستان در سال گذشته به «۱.۷ میلیارد دالر» رسید

    صادرات افغانستان در سال گذشته به «۱.۷ میلیارد دالر» رسید

مقام ایرانی: تاجران افغان به سرمایه‌گذاری در ایران متمایل اند

۶ جدی ۱۴۰۴، ۲۰:۰۳ (‎+۰ گرینویچ)

معاون سازمان منطقه آزاد تجاری دوغارون می‌گوید برخی قوانین دست‌وپاگیر در افغانستان باعث شده تا تاجران افغان به سرمایه‌گذاری در ایران، به‌ویژه بازار مرزی دوغارون رو بیاورند.

حسن نوری‌زاده، نبود زیرساخت‌ها برای تولید کالاهای اساسی موردنیاز بازار افغانستان را از دیگر عوامل گرایش تاجران افغان به بازار ایران دانست.

آقای نوری‌زاده روز شنبه، ۶ جدی، بدون وضاحت بیشتر درباره قوانین محدودکننده سد راه تاجران در افغانستان گفت که آنان خواهان افزایش مبادلات تجاری با ایران اند.

پیش از این، معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان در جوزای ۱۴۰۳ تایید کرده بود که بسیاری از بارزگانان و سرمایه‌گذاران افغان، شرکت‌ها و بخش بزرگی از سرمایه خود را به ایران انتقال داده‌اند. خان جان الکوزی گفته پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان مردم با مشکلات زیادی روبرو شده‌اند.

پس از انسداد مرزها ناشی از افزایش تنش‌ها میان پاکستان و اداره طالبان، این گروه مسیر تجارت خود را از پاکستان به سمت ایران و آسیای میانه تغییر داده است.

مقام‌های ایرانی می‌گویند که بیشترین متقاضیان سرمایه‌گذاری در ایران افغان‌ها هستند. از جمله، حسین سلیمی، رئیس انجمن سرمایه‌گذاری خارجی ایران گفت شهروندان افغان درصدر فهرست سرمایه‌گذاری در این کشور قرار دارند. به گفته او، آنها بین ۳۰۰ الی ۱۰ میلیون دالر در ایران سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

  • طالبان مسیر تجارت را از پاکستان به ایران و آسیای میانه منتقل کرده است

    طالبان مسیر تجارت را از پاکستان به ایران و آسیای میانه منتقل کرده است

در ۲۳ عقرب سال جاری سخنگوی وزارت تجارت طالبان اعلام کرد که در شش ماه گذشته حجم تجارت افغانستان با ایران به ۱.۶ میلیارد دالر رسیده است.

معاون منطقه آزاد دوغارون می‌گوید گسترش فعالیت‌های اقتصادی در گمرک اسلام‌قلعه افغانستان و دوغارون ایران از جمله مطالبات فعالان اقتصادی هر دو کشور است.

گمرک منطقه آزاد تجاری و صنعتی دوغارون در ۱۸ کیلومتری شهر تایباد همجوار با افغانستان قرار دارد. این منطقه یکی از پنج گمرک برتر اقتصادی جمهوری اسلامی شناخته می‌شود.

مشکلات سرمایه‌گذاران افغان

هرچند حکومت قبلی افغانستان و اداره طالبان بارها بر گسترش سرمایه‌گذاری در افغانستان تاکید کرده‌اند، اما معضلات اصلی سرمایه گذاران افغان و خارجی را حل نکرده‌اند.

پارک‌ها و شهرک‌های صنعتی از نبود برق پایدار، بدون قطعی و قابل اعتماد رنج می‌برند. در عین حال، حکومت‌های افغانستان مشکل فساد اداری و موانع بروکراتیک را نیز حل نکرده‌اند. بر اساس آخرین گزارش سازمان بین‌المللی شفافیت، افغانستان از نظر فساد و عدم شفافیت، رتبه ۱۶۵ در میان ۱۸۰ کشور جهان دارد.

تحریم‌ها به علت بازگشت طالبان به قدرت که از نظر کشورهای جهان یک گروه تروریستی است، به اقتصاد افغانستان آسیب زده‌اند. شماری از سرمایه گذاران به رسانه‌های داخلی گفتند که برای مواد خام به نظام بانکی دسترسی ندارند و باید از طریق سیستم حوالی پول وارد کردن مواد مورد نیاز را تامین کنند.

در این مورد، رئیس شورای بازرگانان افغان به طلوع‌نیوز گفت: «بانک برای تاجر مهم است که تا حال مشکل تاجران حل نشده است.»

از نظر وی، ادامه تحریم‌ها بر افغانستان تحت حاکمیت طالبان باعث می‌شود که سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی کمتر به سرمایه‌گذاری در افغانستان علاقمند باشند.

شماری از آنان نیز گفته‌اند که آموزش دختران یکی از عوامل دیگر مهاجرت بازرگانان است. زیرا، آنها نمی‌خواهند که دختران شان از تحصیل در افغانستان باز مانند.

یاور‌ رئیس کل استخبارات طالبان کشته شد

۶ جدی ۱۴۰۴، ۱۸:۰۳ (‎+۰ گرینویچ)

مولوی نعمان، دستیار عبدالحق وثیق، رئیس عمومی استخبارات طالبان در خانه‌اش در بت‌خاک کابل کشته شد. هنوز علت دقیق کشته‌شدن نعمان به طور رسمی اعلام نشده اما منابع آگاه گفتند که مرگ او ظاهراً «براثر انفجار بالون گاز» بوده است.

برخی از حامیان طالبان نیز در شبکه‌های اجتماعی مرگ این عضو طالبان را تسلیت گفتند.

کاربران شبکه‌های اجتماعی و هوادارن طالبان نوشتند که فرزندان مولوی نعمان نیز در این حادثه زخمی شدند و درحال حاضر در شفاخانه تحت درمان قرار دارند.

هنوز منابع زخمی شدن فرزندان نعمان را تایید نکرده‌اند.

عبدالحق وثیق از چهره‌های شناخته‌شده طالبان است که در دوران حاکمیت اول این گروه نیز در استخبارات طالبان فعالیت داشت. او پس از حملات ۱۱ سپتامبر توسط نیروهای امریکایی بازداشت و بیش از یک دهه را در زندان گوانتانامو گذراند.

وزیر خارجه ایران: همه مردم افغانستان باید در تعیین سرنوشت‌شان مشارکت داشته باشند

۶ جدی ۱۴۰۴، ۱۵:۰۱ (‎+۰ گرینویچ)

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، اعلام کرد که تهران در روابط خود با طالبان در افغانستان با چالش‌های متعددی روبه‌رو است. آقای عراقچی همچنان خواهان مشارکت همه مردم افغانستان در تعیین سرنوشت‌شان شد.

به گفته او، امنیت مرزها، آب، مواد مخدر و مهاجرت از مهم‌ترین محورهای این چالش‌ها به‌شمار می‌روند.

عباس عراقچی روز شنبه ششم جدی در پرسش و پاسخ با دانشجویان دانشگاه دولتی روابط بین‌الملل روسیه، گفت که برای حل این مشکلات، ایران ناگزیر است با «دولت موجود در افغانستان» وارد گفت‌وگو شود تا بتوان این چالش‌ها را مدیریت کرد و منافع مردم دو کشور ایران و افغانستان را تأمین کرد.

وزیر خارجه ایران تصریح کرد: «در مورد حکومت فعلی افغانستان، باید بپذیریم که واقعیتی به نام حکومت موجود در کابل وجود دارد.»

او افزود: «چالش‌های زیادی میان ما و افغانستان وجود دارد؛ از جمله مسائل مربوط به امنیت مرزها، آب، مواد مخدر و مهاجرت. ما باید با دولت موجود در افغانستان گفت‌وگو کنیم تا این چالش‌ها مدیریت شود و منافع دو ملت ایران و افغانستان تأمین شود.»

ایران از موج گسترده مهاجرت از افغانستانِ تحت کنترول طالبان ناراضی است. با وجود سیاست‌های سخت‌گیرانه تهران و اخراج میلیون‌ها مهاجر افغان، روند مهاجرت از افغانستان به ایران همچنان ادامه دارد.

هم‌زمان، ایران که با کمبود شدید آب مواجه است، معتقد است طالبان حق‌آبه رود هلمند را بر اساس معاهده میان دو کشور پرداخت نکرده‌ است. طالبان اما می‌گوید افغانستان با خشکسالی و کمبود آب روبه‌رو است.

ایران همچنین از قاچاق مواد مخدر و فعالیت گروه‌هایی چون جیش‌العدل و داعش در نزدیکی مرزهای خود ابراز نگرانی کرده است.

عباس عراقچی تأکید کرد که ایران هنوز اداره طالبان را به رسمیت نشناخته است و گفت: «ما معتقدیم در افغانستان باید همه مردم حق تعیین سرنوشت خود را در قالب یک حکومت داشته باشند.»

جمهوری اسلامی ایران همواره بر تشکیل «حکومت فراگیر ملی» در افغانستان تأکید کرده است. در همین راستا، تهران اخیراً میزبان نشستی با حضور نمایندگان کشورهای منطقه درباره افغانستان بود؛ نشستی که طالبان از شرکت در آن خودداری کردند.

ایران همچنین مخالفان طالبان را تشویق کرده است که حول یک محور واحد گرد هم آیند. مخالفان طالبان اخیراً با انتشار بیانیه‌ای مشترک تحت عنوان «همصدایی»، بر گفت‌وگو و مذاکره با طالبان تأکید کردند. طالبان اما می‌گویند بحران افغانستان پایان یافته و دیگر نیازی به گفت‌وگو درباره این موضوع وجود ندارد.

مقامات طالبان از مخالفان سیاسی خود خواسته‌اند به افغانستان بازگردند و در «سایه نظام اسلامی» زندگی کنند؛ با این حال، گزارش‌ها حاکی است که چهره‌های سیاسی داخل کشور از هرگونه فعالیت سیاسی محروم هستند.

فرماندار تهران ترور جنرال مخالف طالبان را بررسی می‌کند

۶ جدی ۱۴۰۴، ۱۴:۰۸ (‎+۰ گرینویچ)

حسین خوش‌اقبال، فرماندار تهران اعلام کرد که در حال بررسی ترور جنرال اکرام‌الدین سریع، فرمانده پیشین پولیس افغانستان است. آقای خوش‌اقبال گفت: «درحال بررسی هستیم اما هنوز به جمع‌بندی نرسیده‌ایم.» او به انصاف‌نیوز گفت: «فردا [یکشنبه] نتیجه جمع‌بندی اعلام خواهد شد.»

جنرال اکرام‌الدین سریع روز چهارشنبه در تهران ترور شد. در این حمله محمدامین الماس، فرمانده پیشین کندک ارتش نیز کشته شد.

تاکنون هیچ گروهی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است، اما گروه‌های مخالف طالبان، از جمله جبهه آزادی و جبهه مقاومت ملی، طالبان را عامل این قتل می‌دانند.

این سومین مورد ترور نظامیان مخالف طالبان در چهار ماه گذشته در خاک ایران است.

پیش‌تر، یک فرمانده نزدیک به اسماعیل خان، از رهبران پیشین جهادی، در مشهد کشته شده بود.

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران در سه روز گذشته درباره ترور این چهره برجسته ضدطالبان در پایتخت ایران سکوت کرده بودند. مخالفان طالبان از جمهوری اسلامی درخواست کرده‌اند که این رویداد را به گونه جدی و شفاف بررسی کند و نتایج آنرا به اطلاع مردم افغانستان برساند.