• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

افشاگری تازه از 'جرایم جنگی' بریتانیا در افغانستان؛ «ترس از تضعیف روحیه مانع بازرسی شد»

۹ جوزا ۱۴۰۵، ۱۳:۱۴ (‎+۱ گرینویچ)

شهادت‌های تازه در جریان تحقیقات عمومی درباره عملکرد نیروهای ویژه بریتانیا در افغانستان نشان می‌دهد که فرماندهان ارشد این نیروها در سال ۲۰۱۱، اتهامات مربوط به جرایم جنگی احتمالی سربازان خود را به دلیل ترس از تضعیف روحیه و اختلال در عملیات‌ها، به پولیس نظامی گزارش نکرده‌اند.

این اظهارات در چارچوب فعالیت‌های «کمیته مستقل تحقیق درباره افغانستان» مطرح شده است؛ نهادی که مأموریت دارد پرونده کشتار غیرنظامیان و کودکان افغان توسط نیروهای ویژه بریتانیا بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ میلادی را بررسی کند.

بر اساس خلاصه شهادت‌های محرمانه که روز جمعه منتشر شد، یکی از مقامات ارشد پیشین نیروهای ویژه بریتانیا فاش کرد که فرمانده وقت این نیروها، به جای ارجاع پرونده به پولیس نظامی سلطنتی، دستور یک «بررسی داخلی و سریع» را صادر کرده بود. این پنهان‌کاری در حالی رخ داده که طبق قوانین نظامی بریتانیا، تمامی فرماندهان موظف‌اند هرگونه احتمال وقوع جرایم جنگی را بلافاصله به پولیس نظامی گزارش دهند. با این حال، بررسی داخلی مذکور تنها یک هفته طول کشید و با تبرئه این نیروها اعلام کرد که هیچ مدرکی از ارتکاب جرم پیدا نشده است.

قتل‌های فراقانونی و صحنه‌سازی با جاسازی سلاح

اسناد ارائه‌شده به این کمیته نشان می‌دهد که در سال ۲۰۱۱، نگرانی‌های جدی و ملموسی درباره عملکرد واحدهای نیروهای ویژه در افغانستان وجود داشته که ریشه در گزارش‌های داخلی، شهادت افشاگران و اطلاعات میدانی داشت.

طبق این گزارش، گزارش‌ها نشان می‌داد افرادی که پیشتر توسط این نیروها بازداشت شده و به آن‌ها دست‌بند زده شده بود، بعداً در جریان عملیات هدف گلوله قرار گرفته و کشته شده‌اند.

در چندین عملیات، شمار افراد کشته‌شده به مراتب بیشتر از تعداد سلاح‌های کشف‌شده در محل بود؛ موضوعی که شبهه کشتار غیرنظامیان بی‌دفاع و سپس جاسازی اسلحه در کنار اجساد آنان برای توجیه عملیات را تقویت می‌کند.

این اسناد همچنین به شکایت‌های یک سازمان بین‌المللی ناظر بر جنگ افغانستان و خشم شدید نیروهای ویژه ارتش پیشین افغانستان (کماندوها) اشاره دارد. بر اساس گزارش، کماندوهای افغان در چند مورد به دلیل اعتراض به نحوه اجرای عملیات‌ها و کشتار غیرنظامیان، از همراهی و همکاری با نیروهای ویژه بریتانیا خودداری کرده بودند.

تحقیقات، مأموریت‌های ضد طالبان را مختل می‌کرد

یک مقام ارشد پیشین نیروهای ویژه بریتانیا در دادگاه به هیئت تحقیق گفت که فرماندهان وقت نگران بودند که بازرسی رسمی پولیس نظامی، عملیات‌های جاری علیه فرماندهان و سازندگان بمب‌های کنار جاده‌ای طالبان را مختل کند.

او در دفاع از این تصمیم گفت: «اگر تحقیقات آغاز می‌شد، باید آن واحد را از میدان مأموریت خارج می‌کردیم. در آن صورت، اعضای واحد به جای برنامه‌ریزی برای عملیات بعدی، درگیر روند بازجویی می‌شدند.» او همچنین مدعی شد که زیر سوال بردن اظهارات نیروهای ویژه، می‌توانست اعتماد میان فرماندهی و سربازان عملیاتی را از بین ببرد.

در همین حال، یکی دیگر از افسران بریتانیایی مستقر در افغانستان در آن زمان صراحتاً پذیرفت که در پذیرش گزارش‌های عملیاتی نیروهای ویژه ساده‌لوحی کرده است. او گفت: «اکنون که سال‌ها از آن زمان گذشته، می‌پذیرم که باید سخت‌گیرانه‌تر عمل می‌کردم. من احتمالاً این گزارش‌ها را خواندم، باور کردم و به کار خود ادامه دادم.»

تحقیقات مستقل درباره عملکرد و جنایات احتمالی نیروهای ویژه بریتانیا در افغانستان همچنان ادامه دارد و انتظار می‌رود انتشار این شهادت‌های تکان‌دهنده، فشارهای حقوقی و سیاسی بر وزارت دفاع بریتانیا را برای پاسخگویی در قبال قربانیان افغان به شدت افزایش دهد.

پربازدیدترین‌ها

هالند شرایط دریافت اقامت برای زنان افغان را آسان‌تر کرد
۱

هالند شرایط دریافت اقامت برای زنان افغان را آسان‌تر کرد

۲

طالبان وب‌سایت سفارت‌ها و قنسولگری‌های تحت اداره خود را تغییر داده است

۳

بریتانیا همکاران پیشین افغان خود را «ناامید و سرگردان» رها کرده است

۴

گزارش شورای امنیت؛ طالبان زنان را مورد «شکنجه، خشونت و تجاوز جنسی» قرار می‌دهد

۵

ملل متحد تجاوز و خشونت جنسی طالبان علیه زنان افغان را تایید کرد

•
•
•

مطالب بیشتر

برق در فاریاب و جوزجان قطع شد

۹ جوزا ۱۴۰۵، ۱۲:۵۸ (‎+۱ گرینویچ)

ریاست شرکت برق برشنا در فاریاب اعلام کرد که لین برق ۲۲۰ کیلوولت وارداتی ترکمنستان دچار مشکل تخنیکی شده است. در پی این مشکل، برق وارداتی در ولایت‌های فاریاب و جوزجان قطع شده است.

ریاست شرکت برق برشنا، اداره تحت کنترول طالبان در فاریاب شنبه، نهم جوزا دلیل قطعی این لین برق را «عارضه تخنیکی» عنوان کرد. این اداره درباره مشکل این خط برق جزئیات بیشتر ارائه نکرده است.

شرکت برشنا در فاریاب نگفته است که ترمیم این لین برق و وصل دوباره آن چه مدت زمان را در بر می‌گیرد.

پیش از این در ۲۰ حوت پس از انهدام دو پایه برق در منطقه بند بقرچر و ایجاد اختلال در لین انتقال ۲۲۰ کیلوولت، برق وارداتی ترکمنستان به هرات قطع شده بود.

گذرگاه تورخم پس تعطیلی عید قربان دوباره برای بازگشت مهاجران بازگشایی شد

۹ جوزا ۱۴۰۵، ۱۲:۳۴ (‎+۱ گرینویچ)

انعام‌الله وزیر، مقام پولیس خیبرپختونخوای پاکستان گفت که پس از پایان تعطیلات عید قربان، گذرگاه تورخم بار دیگر به روی مهاجران و خانواده‌هایی که به افغانستان بازمی‌گردند، بازگشایی شده است. به گفته او، روند بازگشت مهاجران از این گذرگاه به حالت عادی برگشته است.

معاون پولیس لندی کوتل در ایالت مرزی خیبرپختونخوای پاکستان شنبه، نهم جوزا گفت موترهایی که مهاجران افغان را انتقال می‌دهند و همچنین موترهای خالی که از افغانستان به پاکستان بازمی‌گردند، رفت‌وآمد عادی خود را از سر گرفته‌اند. او افزود که روند بازگرداندن مهاجران افغان تحت نظارت نهادهای مربوطه به‌صورت منظم ادامه دارد.

این مقام پاکستان گفت که به‌دلیل تعطیلات عید قربان، گذرگاه تورخم از پنجم تا هشتم جوزا به روی بازگشت مهاجران به افغانستان بسته شده بود.

این در حالی است که گذرگاه تورخم در پی درگیری مرزی میان طالبان و پاکستان از حدود 9 ماه به این‌سو به روی تجارت و ترانزیت بسته مانده است. این گذرگاه از حدود سه ماه پیش تنها برای بازگرداندن مهاجران افغان از پاکستان بازگشایی شد.

شماری از مهاجران افغان به‌طور مداوم از طولانی بودن مراحل اداری اخراج و نبود امکانات در کمپ لندی‌کوتل شکایت می‌کنند.

پاکستان در ماه‌های پسین روند بازداشت و اخراج مهاجران افغان را به شدت افزایش داده است.

وزیر دفاع طالبان در بازگشت از روسیه: پاکستان دیگر جرئت حمله نخواهد داشت

۹ جوزا ۱۴۰۵، ۱۱:۳۸ (‎+۱ گرینویچ)

وزیر دفاع طالبان پس از بازگشت از مسکو، در میدان هوایی کابل اعلام کرد که در آینده‌ای نزدیک، پاکستان دیگر جرئت نخواهد کرد به خاک افغانستان حمله کند. محمدیعقوب مجاهد به خبرنگاران گفت که کارهای عملی توافق‌نامه همکاری نظامی میان اداره طالبان و روسیه در روزهای آینده آغاز خواهد شد.

او در عین حال تأکید کرد که این توافق‌نامه، یک پیمان دفاعی-امنیتی نیست و نباید مایه تشویش کشورها شود.

وزیر دفاع طالبان روز شنبه در میدان هوایی کابل، با موفقیت‌آمیز خواندن سفر خود به مسکو، جزئیاتی از توافق‌نامه همکاری‌های «نظامی و فنی» با روسیه را با رسانه‌ها شریک کرد.

او گفت این توافق تنها بر محور بازسازی و نگهداری جنگ‌افزارهای ساخت روسیه می‌چرخد: «شما می‌بینید که جنگ‌افزارهای روسی زیادی از جمله هلیکوپترها و هواپیماها در افغانستان وجود دارند که نیاز به ترمیم دارند. ما مجبور هستیم با کشورهایی که این سلاح‌ها را ساخته‌اند، توافق‌نامه امضا کنیم تا بتوانیم از این تجهیزات به خوبی استفاده کنیم.»

سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت ملی روسیه و محمد یعقوب مجاهد، وزیر دفاع اداره طالبان روز چهارشنبه، ۶ جوزا در حاشیه مجمع بین‌المللی امنیت در حومه مسکو، یک توافق‌نامه امنیتی را امضا کردند. جزئیات این سند تا هنوز منتشر نشده است.

  • توافقات امنیتی طالبان و روسیه به گمانه‌زنی‌ درباره ماهیت این همکاری دامن زده است

    توافقات امنیتی طالبان و روسیه به گمانه‌زنی‌ درباره ماهیت این همکاری دامن زده است

«با امریکا هم توافق می‌کنیم»

یعقوب مجاهد در بخش دیگری از سخنانش تلاش کرد از حساسیت‌های بین‌المللی پیرامون این توافق بکاهد. او تصریح کرد که این سند تهدید یا خطری برای هیچ کشوری نیست، بلکه به تأمین امنیت منطقه کمک می‌کند.

او حتی به امکان همکاری با واشنگتن اشاره کرد و گفت: «ما می‌توانیم چنین توافق‌هایی را با امریکا نیز داشته باشیم؛ طوری که بسیاری از جنگ‌افزارهای امریکایی نیز در اینجا باقی مانده است.»

با این حال، او تأکید کرد که افغانستان به یک «سیستم دفاع هوایی» نیاز دارد و طالبان در آینده بررسی خواهد کرد که این سیستم را از کدام کشورها وارد کند. وی افزود که روند اجرایی‌سازی این توافق‌نامه با روسیه به زودی آغاز خواهد شد.

پاسخ به نگرانی‌های پاکستان

وزیر دفاع طالبان صراحتاً به خشم و نگرانی اسلام‌آباد از تحرکات اخیر کابل اشاره کرد و گفت این توافق مایه تشویش پاکستان شده است. او با لحنی هشدارآمیز افزود: «ما در آینده‌ای نزدیک تلاش می‌کنیم تا پاکستان دیگر جرئت حمله [به خاک افغانستان] را نداشته باشد.»

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که حملات راکتی و هوایی ارتش پاکستان به مناطق مرزی افغانستان در ماه‌های گذشته، روابط دو طرف را به شدت تیره کرده است.

  • وزیر دفاع پاکستان: با طالبان نیز مانند هند برخورد می‌کنیم

    وزیر دفاع پاکستان: با طالبان نیز مانند هند برخورد می‌کنیم

وزیر دفاع پاکستان ۲۱ ثور ۱۴۰۵، هشدار داد که این کشور در پاسخ به حمله شبه نظامیان بر پاسگاه پولیس در خیبرپختونخوا، می‌تواند عملیات قاطعی علیه طالبان افغان انجام دهد. خواجه آصف گفت که پاکستان همان کاری را که در جنگ سال گذشته با هند انجام داد، با طالبان در افغانستان خواهد کرد.

پاکستان همواره طالبان را به پناه دادن به شبه‌نظامیان تحریک طالبان پاکستانی متهم کرده و در ماه‌های اخیر تا عمق خاک افغانستان از جمله در کابل حملات هوایی انجام داد.

وزیر دفاع طالبان در کنفرانس بین‌المللی امنیتی در مسکو، اعلام کرد که اداره طالبان به سیستم دفاعی مسلکی نیاز دارد. او گفت: «ما یک سیستم دفاعی مسلکی می‌خواهیم که امنیت افغانستان را تأمین کند و در ثبات منطقه نقش مثبتی داشته باشد.»

شمار قربانیان واژگونی موتر حامل مهاجران بازگشته در لغمان به ۲۰ نفر رسید

۹ جوزا ۱۴۰۵، ۱۰:۳۲ (‎+۱ گرینویچ)

در پی واژگون شدن یک موتر حامل مهاجران بازگشته از پاکستان در ولایت لغمان، اداره مبارزه با حوادث تحت کنترول طالبان گفت که در این حادثه ۲۰ نفر جان باخته و ۳۳ نفر دیگر زخمی شدند. این اداره اعلام کرد به خانواده‌های قربانیان، مبلغ ۷۳۰ هزار افغانی کمک نقدی اختصاص داده است.

مسئولان محلی طالبان در لغمان گفتند که این حادثه حوالی ساعت ۵:۳۰ صبح شنبه نهم جوزا در ولسوالی قرغی این ولایت رخ داده است.

پیشتر، خبرگزاری باختر شمار جان باختگان را ۱۸ نفر و تعداد زخمی‌ها را ۲۹ نفر گزارش داد.

در تصاویری که از این حادثه منتشر شده، موتر نوع لاری بوده و اجساد جان‌باختگان در اطراف آن دیده می‌شوند.

یونس یوسفزی، سخنگوی فرماندهی پولیس طالبان در لغمان گفته است که افراد زخمی به شفاخانه حوزوی ننگرهار منتقل شده‌اند. به گفته وی، وضعیت صحی برخی از آنان وخیم گزارش شده است.

تاکنون علت دقیق وقوع این رویداد ترافیکی اعلام نشده است، اما بی‌احتیاطی رانندگان، سرعت زیاد و خرابی جاده‌ها همواره از عوامل اصلی چنین حوادث خونباری در شاهراه‌های افغانستان به شمار می‌روند.

ترانزیت «اولین محموله سوخت» روسیه از مسیر ایران به افغانستان

۹ جوزا ۱۴۰۵، ۰۸:۵۹ (‎+۱ گرینویچ)

مصطفی طاعتی‌مقدم، مدیر سازمان منطقه آزاد انزلی ایران اعلام کرد که نخستین محموله ۵ هزار تنی سوخت از روسیه و از طریق دریای خزر وارد بندر کاسپین ایران شده است. او گفت این محموله با استفاده از خط‌آهن به افغانستان ترانزیت می‌شود.

به گفته وی، ادامه این روند باعث توسعه اقتصادی منطقه آزاد انزلی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، مصطفی طاعتی‌مقدم با اشاره به برنامه‌های توسعه‌ای بندر کاسپین افزود به‌زودی امکان «حمل یکسره» محموله‌ها از کشتی به واگن‌های قطار در این بندر عملیاتی خواهد شد؛ اقدامی که در کنار مشوق‌های قانونی و مزایای منطقه آزاد انزلی، هزینه‌های ترانزیت سوخت را کاهش می‌دهد و مزیت رقابتی ایران را در کریدورهای بین‌المللی افزایش خواهد داد.

طاعتی‌مقدم یادآور شد که با بهره‌برداری کامل از این مسیر ریلی، ظرفیت ترانزیت سالانه سوخت از بندر کاسپین روندی افزایشی به خود می‌گیرد؛ موضوعی که علاوه بر توسعه اقتصادی منطقه آزاد انزلی، به تقویت جایگاه ایران به‌عنوان هاب لجستیکی منطقه کمک می‌کند.

وی همچنین گفت که توسعه این مسیر، تجارت با کشورهای آسیای میانه و اوراسیا را تسهیل کرده و زمینه گسترش حمل‌ونقل ترکیبی دریایی ـ ریلی را برای سایر کالاها از جمله محصولات پتروشیمی و غلات فراهم می‌سازد.

این مقام ایرانی توضیح داد که اتصال این مسیر به شبکه‌های ریلی کشورهای همسایه، دسترسی به بازارهای گسترده‌تری را در اختیار فعالان اقتصادی قرار می‌دهد.

مسیر جدید ترانزیت سوخت در حالی راه‌اندازی شده که اداره طالبان پس از تنش‌ها با پاکستان، تجارت با این کشور را متوقف کرد و روابط تجاری را با ایران، روسیه و کشورهای آسیای میانه گسترش داد.