• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

نویسنده کتاب «بهترین هتل کابل» در فهرست برندگان جایزه ادبی زنان ۲۰۲۶ قرار گرفت

۲۲ جوزا ۱۴۰۵، ۱۱:۴۵ (‎+۱ گرینویچ)

جوایز ادبی زنان در سال ۲۰۲۶ برندگان خود را در مراسمی در شامگاه پنجشنبه در لندن معرفی کرد. در این مراسم، جایزه بخش غیرداستانی به کتاب «بهترین هتل کابل» نوشته لیز دوست و جایزه بخش داستانی به رمان «نامه‌نگار» اثر ویرجینیا ایوانز اهدا شد.

این جوایز معتبر ادبی سالانه به آثار برجسته زنان نویسنده تعلق می‌گیرد و هر برنده ۳۰ هزار پوند جایزه دریافت می‌کند. حامی مالی بخش غیرداستانی شرکت «فایندمای‌پست» و حامیان مالی بخش داستانی «اودیبل» و «بیلیز» هستند.

لیز دوست، روزنامه‌نگار کانادایی و گزارشگر ارشد بین‌المللی بی‌بی‌سی، ایده نگارش کتاب خود را از اقامت‌هایش در هتل اینترکانتیننتال کابل و گزارش‌گری از افغانستان الهام گرفته است. این ساختمان که روزگاری بسیار مجلل بود، برای بیش از نیم قرن در میان کودتاها، جنگ‌ها، اشغالگری‌ها و اکنون بازگشت طالبان پابرجا مانده است.

تانگام دِبونیر، رئیس هیئت داوران بخش غیرداستانی و وزیر سایه پیشین فرهنگ، رسانه و ورزش بریتانیا، این کتاب را «اثری بی‌نقص در حوزه ادبیات غیرداستانی روایی با ساختاری هوشمندانه و پژوهشی درخشان» توصیف کرد.

در بخش داستانی، جایزه به رمان «نامه‌نگار» نوشته ویرجینیا ایوانز تعلق گرفت. این رمان نامه‌نگارانه، نخستین کتاب این نویسنده امریکایی است و با استفاده از نامه‌هایی که زندگی شخصیت اصلی داستان پیرامون آن‌ها چرخیده، به بازخوانی زندگی و فقدان‌های او می‌پردازد.

به گزارش گاردین، جولیا گیلارد، نخست‌وزیر پیشین استرالیا و رئیس هیئت داوران بخش داستانی، این رمان را «ترکیبی نمونه از اصالت، تعالی و جذابیت» خواند و گفت: «نگارش داستان یک زندگی در قالب نامه کار آسانی نیست، اما ایوانز این کار را بی‌تکلف و روان انجام داده و از مخاطب می‌خواهد به انتخاب‌هایی که در زندگی مکرر خود می‌کنیم بیندیشد؛ او یک زندگی معمولی را به گرم‌ترین شکل ممکن ارتقا داده است.»

اهدای جایزه بخش غیرداستانی به کتابی درباره کابل، در شرایطی صورت می‌گیرد که افغانستان تحت اداره طالبان با محدودیت‌های شدیدی به‌ویژه برای زنان روبه‌رو است.

هتل اینترکانتیننتال کابل که محور کتاب لیز دوست قرار گرفته، خود در دهه‌های گذشته شاهدی بر تحولات سیاسی و اجتماعی و نمادی از تغییرات مداوم حاکمیت در این کشور بوده است.

پربازدیدترین‌ها

طالبان می‌گوید عامل 'حمله با موتر' به دختران جوان را شناسایی کرده است
۱

طالبان می‌گوید عامل 'حمله با موتر' به دختران جوان را شناسایی کرده است

۲

بلجیم فهرست اعضای هیئت طالبان برای سفر به بروکسل را دریافت کرد

۳

امریکا از پایان دور تازه حملات به ایران خبر داد

۴
اختصاصی

زنی باردار و دختری در آستانه عروسی؛ روایت زنان از خشونت امر به معروف هرات

۵

هیئت‌های کابل و اسلام‌آباد در نشست استانبول به «نتایج خوبی» رسیده‌اند

بازی‌های جام جهانی ۲۰۲۶

•
•
•

مطالب بیشتر

فرمانده انتحاری‌ها در دادگاه نیویارک

۲۲ جوزا ۱۴۰۵، ۱۰:۴۱ (‎+۱ گرینویچ)
فرمانده انتحاری‌ها در دادگاه نیویارک
100%

دادگاه فدرال نیویارک، حاجی نجیب‌الله، از فرماندهان ارشد و پیشین طالبان و رهبر گروه انشعابی «فدایی محاذ» را به اتهام تروریسم، آدم‌ربایی و دست داشتن در قتل سربازان امریکایی و افغان به ۴۲ سال زندان و ۵ سال آزادی تحت نظارت محکوم کرد.

این فرمانده ۵۰ ساله طالبان که به نام‌های نجیب‌الله نعیم، ابوطیب، خطاب و عتیق‌الله نیز شناخته می‌شد، پیش از این در اپریل ۲۰۲۵ به جرم خود مبنی بر حمایت از فعالیت‌های تروریستی و گروگان‌گیری اعتراف کرده بود و اکنون قاضی «کاترین پولک فایلا» حکم نهایی او را صادر کرده است.

از جبهه ملا دادالله تا هدایت صدها مهاجم انتحاری

ملا نجیب‌الله متولد سال ۱۹۷۹ است و از سن ۱۵ سالگی، هم‌زمان با ظهور تحریک طالبان به رهبری ملا عمر، وارد میدان جنگ شد. او در سال ۲۰۰۱ به عنوان سرگروه طالبان در ولایات شمالی افغانستان می‌جنگید و بعدها به یکی از کلیدی‌ترین افراد ملا دادالله تبدیل شد. او در اعترافاتش گفته بود به دلیل «شجاعت و جذابیت» ملا دادالله به او پیوسته است.

ملا دادالله او را به عنوان فرمانده صدها مهاجم انتحاری در «جبهه فدایی ملا دادالله» تعیین کرد. پس از کشته شدن دادالله در سال ۲۰۰۷ در هلمند، نجیب‌الله رهبری نیروهای او را بر عهده گرفت.

  • فرمانده طالبان به اتهام ربودن خبرنگار امریکایی به ۴۲ سال زندان محکوم شد

    فرمانده طالبان به اتهام ربودن خبرنگار امریکایی به ۴۲ سال زندان محکوم شد

بر اساس گزارش وزارت عدلیه امریکا، او بین سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ فرماندهی عملیات‌های طالبان در ولایت میدان وردک را بر عهده داشت و حملات راکتی، کمین‌ها و حملات انتحاری متعددی را علیه نیروهای افغان و ناتو رهبری کرد؛ از جمله حمله‌ای در جون ۲۰۰۸ که منجر به کشته شدن سه سرباز امریکایی و مترجم افغان آن‌ها شد.

گفته می‌شود ملا نجیب‌الله دست‌کم سه بار توسط نیروهای امریکایی و افغان بازداشت شده بود، اما هر بار با پرداخت رشوه‌های کلان (از جمله ۲۵ هزار دالر در سال ۲۰۰۶) موفق به فرار از زندان شده بود.

تأسیس «فدایی محاذ» و اتهامات سنگین علیه شورای کویته

ملا نجیب‌الله به دلیل مخالفت شدید با ایجاد دفتر سیاسی طالبان در قطر و گفت‌وگوهای صلح با امریکا و دولت افغانستان، راه خود را از بدنه اصلی طالبان جدا کرد و گروه «فدایی محاذ» را بنیان گذاشت.

این گروه در سال ۲۰۱۵ اتهامات سنگینی را علیه رهبران ارشد طالبان از جمله ملا عبیدالله، ملا برادر، ملا اختر منصور و ملا گل‌آقا مطرح کرد و مدعی شد که آن‌ها به دو شاخه تقسیم شده و از استخبارات امریکا و بریتانیا معاش ماهانه دریافت می‌کنند. فدایی محاذ همچنین ادعا کرد که شورای کویته با دریافت ۵ میلیون دالر، ملا دادالله را توسط سه تن از محافظانش به قتل رسانده است. در پی این اختلافات، شورای کویته در جون ۲۰۱۴ تلاش کرد ملا نجیب را در ساحه «ستلایت تاون» کویته ترور کند؛ ملا نجیب جان سالم به در برد اما برادرش، حافظ تیمورشاه، در این سوءقصد کشته شد.

این گروه همچنان مدعی بود که ملا عمر توسط زهر به قتل رسیده است.

شکار خبرنگاران خارجی

گروه فدایی محاذ برای مطرح کردن نام خود، تمرکز ویژه‌ای بر هدف قرار دادن خبرنگاران و چهره‌های خارجی داشت و آن‌ها را «جاسوس» می‌نامید. این گروه مسئولیت ترور «نیلس هورنر» خبرنگار سویدنی در کابل (۲۰۱۴) و «سوشمیتا بنرجی» نویسنده هندی‌تبار را بر عهده گرفت. این گروه همچنین عامل ترور ارسلا جمال، والی پیشین لوگر و حمله انتحاری ناکام علیه صبغت‌الله مجددی معرفی شده است.

  • فرمانده طالبان که در اوکراین بازداشت شد در امریکا توسط یک زن محاکمه می‌شود

    فرمانده طالبان که در اوکراین بازداشت شد در امریکا توسط یک زن محاکمه می‌شود

بزرگ‌ترین اقدام این گروه، ربودن «دیوید رود» خبرنگار روزنامه نیویارک تایمز در نوامبر ۲۰۰۸ در لوگر بود. ملا نجیب با همکاری شبکه حقانی، این خبرنگار را به میرانشاه در وزیرستان شمالی منتقل کرد.

یک همکار پیشین طالبان به افغانستان اینترنشنال گفت که شبکه حقانی در ابتدا برای آزادی این خبرنگار خواستار دریافت ۲۵ میلیون دالر و آزادی ۱۵ زندانی گوانتانامو شده بود. طالبان قصد داشتند با این پول، پهپادهای انتحاری کوچک ساخت چین را برای اهداف بزرگ خود خریداری کنند. با این حال، در جون ۲۰۰۹ در حالی که نگهبانان به خواب رفته بودند، دیوید رود و مترجمش طاهر لودین از دیوار ده فتی فرار کرده و خود را به پاسگاه مرزی پاکستان رساندند؛ فراری که تمام نقشه‌های طالبان را نقش بر آب کرد. اگرچه برخی منابع محلی مدعی هستند فرار وی با هماهنگی شورای کویته و در بدل پول سازماندهی شده بود.

پایان کار در اوکراین

ملا نجیب‌الله پس از این رویدادها، به پاکستان رفت و در لاهور کارخانه تولید روغن موتر تأسیس کرد که سال‌ها بر سر آن با شرکای خود جنجال داشت. او سرانجام در سال ۲۰۲۰ در کشور اوکراین بازداشت و به ایالات متحده امریکا مسترد شد؛ جایی که پس از سال‌ها دوسیه قضایی، سرانجام به ۴۲ سال زندان محکوم شد.

افزایش بازداشت مردان به دلیل تراشیدن ریش در قندهار

۲۲ جوزا ۱۴۰۵، ۰۹:۵۵ (‎+۱ گرینویچ)
افزایش بازداشت مردان به دلیل تراشیدن ریش در قندهار
100%

منابع محلی در قندهار به افغانستان اینترنشنال گفتند که محتسبان امر به معروف طالبان در روزهای اخیر، نظارت بر ریش و ظاهر مردان را تشدید کرده و شماری از افراد را بازداشت و بازجویی کرده‌اند. به گفته منابع، این برخورد طالبان با تحقیر و فشار همراه است.

منابع به افغانستان اینترنشنال گفتند که در نتیجه بازجویی ماموران طالبان در قندهار در روزهای گذشته شماری از افراد بازداشت و به توقیف‌خانه‌ها و زندان منتقل شده‌اند.

باشندگان مناطق مختلف قندهار می‌گویند که محتسبان طالبان هر روز ده‌ها جوان را در سطح شهر، بازارها و جاده‌های عمومی متوقف کرده و درباره ریش، پوشش و امور شخصی آنان پرس‌وجو می‌کنند.

یکی از باشندگان قندهار گفت: «امر به معروف جوانان را به دلیل کوتاه کردن یا تراشیدن ریش بازداشت می‌کند و سپس ساعت‌ها یا روزها در بازداشت نگه می‌دارد. چنین برخوردی نه با روح دین سازگار است و نه با عزت و کرامت مردم.»

یک جوان نیز گفت که محتسبان اکنون به طور مداوم موترها و موترسایکل‌ها را متوقف می‌کنند و افرادی را که همراه خانواده‌هایشان در سفر هستند، از وسایط نقلیه پایین کرده و مورد پرسش قرار می‌دهند.

او افزود: «حتی زمانی که همراه خانواده و بستگان خود در موتر هستید، شما را متوقف می‌کنند، از شما سوال می‌پرسند و گاهی سخنانی می‌گویند که بسیار آزاردهنده است.»

یکی از دکانداران در قندهار گفت: «آنان با مردم برخورد تحقیرآمیز دارند. اگر کسی در مورد ریش مشکلی داشته باشد، باید آگاه شود، نه اینکه زندان و فشار نخستین راه برخورد با او باشد.»

باشندگان قندهار تاکید دارند که در جریان هرگونه اقدامات نظارتی، حقوق اساسی مردم، کرامت انسانی، اصول قانونی و فضای احترام رعایت شود.

  • طالبان در هلمند ده‌ها نفر را به دلیل «تراشیدن ریش» بازداشت کرد

    طالبان در هلمند ده‌ها نفر را به دلیل «تراشیدن ریش» بازداشت کرد

شهروندان افغانستان می‌گویند اقدامات اخیر امر به معروف طالبان، به جای اصلاح، بیشتر رنگ و بوی فشار، هراس و تحقیر به خود گرفته است.

پیش از این نیز ماموران امر به معروف طالبان در ولایت قندهار، هلمند و دیگر ولایات ده‌ها نفر را به دلیل تراشیدن ریش و آرایش مو بازداشت کرده و به زندان انداخته بودند.

امریکا گروهی از مهاجران از جمله افغان‌ها را به افریقای مرکزی منتقل می‌کند

۲۲ جوزا ۱۴۰۵، ۰۵:۳۷ (‎+۱ گرینویچ)
امریکا گروهی از مهاجران از جمله افغان‌ها را به افریقای مرکزی منتقل می‌کند
100%

خبرگزاری رویترز گزارش داد که دولت دونالد ترامپ قصد دارد گروهی از مهاجران از جمله افغان‌ها را به افریقای مرکزی منتقل کند. طبق گزارش، ایالات متحده و افریقای مرکزی اخیرا در این زمینه توافق کرده‌اند.

به گزارش رویترز، دو وکیل و یک مقام مطلع از این موضوع اعلام کردند که اولین پرواز در چارچوب این توافق، برای انتقال حدود ۲۰ پناهجو برنامه‌ریزی شده است. این گروه علاوه بر افغان‌ها، شامل پناهجویانی از سوریه و ایران نیز می‌شود.

در میان این مهاجران، دو زن ایرانی نیز حضور دارند که در نوامبر ۲۰۲۴ پس از ورود به ایالات متحده بازداشت شدند.

امیلی تراستل، وکیل این دو پناهجو، به رویترز گفت که یکی از آن‌ها نوکیش مسیحی و دیگری فعال حامی دموکراسی است و در صورت بازگرداندن اجباری، با خطر جدی شکنجه و آزار و اذیت مواجه خواهند شد.

به گفته این وکیل، موکلان او پیش از این توانسته بودند حکم قضایی «ممانعت از اخراج» را از یک قاضی مهاجرت در امریکا دریافت کنند؛ حکمی که نشان می‌دهد از نظر دادگاه، احتمال مواجهه این افراد با شکنجه یا تعقیب قضایی در کشور خودشان بیش از ۵۰ درصد است.

با این حال، دولت امریکا با استفاده از خلاء قانونی «اخراج به کشور ثالث»، آن‌ها را به جای کشور زادگاهشان به افریقای مرکزی می‌فرستد.

همچنین وکیل یک تبعه ترکیه که به شرط فاش نشدن نامش گفت‌وگو کرد، اظهار داشت موکل او نیز که از آزار و اذیت‌های سیاسی در کشورش گریخته و حکم مشابهی داشته، احتمالاً در این پرواز خواهد بود.

جمهوری افریقای مرکزی کشور مقصد این پناهجویان، سال‌هاست که با ناپایداری مزمن، فقر شدید و خشونت‌های گسترده داخلی دست‌به‌گریبان است.

وکلای حقوق بشر هشدار می‌دهند فرستادن مهاجرانی که به امید امنیت به امریکا پناه برده‌اند به چنین کشور بحران‌زده‌ای، جان آن‌ها را به خطر می‌اندازد.

بر اساس گزارش‌ها، حکومت دونالد ترامپ همچنین در ماه‌های گذشته گفت‌وگوهایی را برای انتقال پناهجویان افغان به جمهوری دموکراتیک کنگو آغاز کرده است؛ کشوری که در حال حاضر با شیوع مرگبار بیماری ابولا روبه‌رو است.

مارکو روبیو هفته گذشته در جلسه استماع کانگرس گفت که واشنگتن با چندین کشور در حال رایزنی است تا پناهجویان افغان در قطر را بپذیرند.

بیش از ۸۰ نماینده دموکرات و جمهوری‌خواه کانگرس امریکا، در نامه‌ای سرگشاده به مارکو روبیو وزیر امور خارجه امریکا، خواستار توقف فوری طرح انتقال پناهجویان افغان از قطر به جمهوری دموکراتیک کنگو شدند.

این نامه به سرنوشت بیش از یک‌هزار و ۱۰۰ شهروند افغانستان مربوط می‌شود که در انتظار انتقال به ایالات متحده هستند. این افراد پیش‌تر با نیروهای نظامی امریکا همکاری داشته‌اند و اکنون بیش از چهار سال است که در قطر در وضعیت بلاتکلیفی به سر می‌برند.

جیسون کرو، نماینده دموکرات ایالت کلرادو و نظامی پیشین ارتش در بیانیه‌ای گفت: «این یک ضرورت اخلاقی و مرتبط با امنیت ملی ماست که کشورما به وعده‌های خود عمل کند و از کسانی که جان خود را برای حفظ امنیت ما به خطر انداختند، حمایت کند.»

قانون‌گذاران در این نامه نوشته‌اند که این پناهجویان افغان در جریان مأموریت ۲۰ ساله امریکا در افغانستان، به‌عنوان مترجم، پیمانکار و نیروهای امنیتی در کنار سربازان امریکایی خدمت کرده‌اند. آنان از وزارت امور خارجه امریکا خواسته‌اند به‌جای انتقال این افراد به کشورهای ثالث، زمینه ورود بخشی از آنان به خاک ایالات متحده را فراهم کند.

نزدیک به ۲۰۰ زندانی دیگر افغان از ایران به افغانستان منتقل شدند

۲۲ جوزا ۱۴۰۵، ۰۳:۴۰ (‎+۱ گرینویچ)
نزدیک به ۲۰۰ زندانی دیگر افغان از ایران به افغانستان منتقل شدند
100%

سفارت طالبان در تهران بامداد جمعه ۲۲ جوزا اعلام کرد که ۱۶۵ زندانی دیگر افغان در ایران، به افغانستان منتقل شدند. این سفارت گفت در چارچوب این روند، یک زندانی زن ایرانی هم از افغانستان به ایران انتقال یافت.

در خبرنامه این سفارت که روز جمعه ۲۲ جوزا منتشر شده، آمده است که در میان زندانیان انتقال‌یافته افغان، ۸ مرد و یک زن نیز حضور دارند که قبلاً از سوی محاکم ایران به مجازات اعدام محکوم شده بودند.

طبق خبرنامه، این افراد حالا از مجازات اعدام عفو و به حبس طولانی محکوم شدند.

سفارت طالبان در ایران می‌گویند روند انتقال زندانیان افغان از ایران به افغانستان ادامه خواهد داشت.

سفارت طالبان در تهران پنجشنبه نیز اعلام کرد که ۴۰۸ تن از زندانیان افغان در ایران، پس از تثبیت هویت، به کشور منتقل شدند.

میلیون‌ها افغان در ایران زندگی می‌کنند و آمار دقیق زندانیان افغان در این کشور به‌طور رسمی منتشر نشده است، اما طالبان به‌صورت دوره‌ای از انتقال شماری از این زندانیان به افغانستان خبر داده است. این روند در سال‌های اخیر به‌طور مستمر و در چارچوب توافقات میان تهران و طالبان ادامه داشته است.

اداره تنظیم امور زندان‌های طالبان در ۱۴ ثور اعلام کرد که از زمان بازگشت این گروه به قدرت در اسد ۱۴۰۰ تاکنون، حدود دو هزار زندانی افغان از ایران به افغانستان منتقل شده‌اند. به گفته سخنگوی این اداره، بخشی از این افراد پس از سپری کردن دوره محکومیت خود آزاد شده‌اند و شماری دیگر همچنان در زندان به سر می‌برند.

جمهوری اسلامی ایران زندانیان افغان را پس از انتقال، به اداره تنظیم امور زندان‌های طالبان تحویل می‌دهد.

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران و طالبان در سال‌های اخیر بارها درباره انتقال زندانیان افغان از زندان‌های ایران به افغانستان دیدار و گفت‌وگو کرده‌اند. با این حال، انتقال این زندانیان همواره با نگرانی‌هایی همراه بوده است؛ زیرا نهادهای حقوق بشری هشدار داده‌اند که برخی از افراد منتقل‌شده ممکن است به دلیل گرایش‌های سیاسی یا ارتباط با گروه‌های مخالف طالبان، در معرض بازداشت خودسرانه، بدرفتاری یا سایر موارد نقض حقوق بشر قرار گیرند.

جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کرده است که برای تسریع روند انتقال زندانیان افغان به کشورشان تلاش می‌کند.

این زندانیان در حالی به افغانستان منتقل شدند که جمهوری اسلامی همواره از اعدام زندانیان افغان به اتهام‌های خبر می‌دهد و فعالان حقوق بشر نسبت به عدم دسترسی این زندانیان به خدمات حقوقی و وکیل مدافع شاکی هستند.

سازمان حقوق بشر ایران می‌گوید که جمهوری سلامی در سال ۲۰۲۴ دست‌کم ۸۰ شهروند افغانستان را اعدام کرده است.

به گزارش سازمان حقوق‌بشری هه‌نگاو، جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۵ میلادی، ۵۹ شهروند افغانستان را اعدام کرد.

اروپا می‌گوید برای اخراج پناهجویان افغان چاره‌ای جز گفت‌وگو با طالبان ندارد

۲۱ جوزا ۱۴۰۵، ۲۳:۱۲ (‎+۱ گرینویچ)
اروپا می‌گوید برای اخراج پناهجویان افغان چاره‌ای جز گفت‌وگو با طالبان ندارد
100%

مگنوس برونر، کمیسار امور داخلی و مهاجرت اتحادیه اروپا، از طرح جنجالی دعوت از نمایندگان طالبان به بروکسل دفاع کرد. او گفت که اتحادیه اروپا برای بازگرداندن پناهجویان ردشده افغان به کشورشان «چاره‌ای جز گفت‌وگو با طالبان ندارد.»

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که دعوت اتحادیه اروپا از مقام‌های طالبان با موجی از انتقادها در اروپا روبه‌رو شده و شماری از منتقدان آن را عقب‌نشینی از ارزش‌ها و اصول بنیادین این اتحادیه می‌دانند.

برونر تأکید کرد که تماس‌ها با طالبان صرفاً در سطح فنی و اجرایی انجام می‌شود و به هیچ وجه به معنای به رسمیت شناختن حکومت این گروه نیست.

او گفت: «برای بهبود وضعیت، چاره‌ای جز گفت‌وگو با این افراد وجود ندارد. این گفت‌وگوها دست‌کم برای بهبود وضعیت شهروندان اروپایی و همچنین متقاضیان پناهندگی اهمیت دارد.»

بر اساس گزارش‌ها، حدود ۲۰ کشور از ۲۷ عضو اتحادیه اروپا در نامه‌ای مشترک خواستار ایجاد سازوکارهای عملی برای اخراج پناهجویان افغان فاقد شرایط اقامت، به‌ویژه افراد دارای سوءپیشینه و محکومان جرایم جنایی، شده‌اند.

اتحادیه اروپا در سال‌های اخیر تمرکز سیاست مهاجرتی خود را از جلوگیری از ورود مهاجران به سمت تسریع روند بازگرداندن پناهجویان ردشده تغییر داده است.

واکنش‌ها و انتقادهای حقوق بشری

نهادهای حقوق بشری و کارشناسان سازمان ملل این روند را به‌شدت مورد انتقاد قرار داده‌اند. آنان بازگرداندن اجباری پناهجویان به افغانستان تحت حاکمیت طالبان را، در شرایط بحران شدید انسانی، فقر گسترده و محدودیت‌های سخت‌گیرانه علیه زنان و دختران، اقدامی غیرقانونی و غیراخلاقی می‌دانند.

اتحادیه اروپا اعلام کرده است که شهروندان افغانستان بین سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۴ نزدیک به یک میلیون درخواست پناهندگی در کشورهای عضو این اتحادیه ثبت کرده‌اند که حدود نیمی از آن‌ها پذیرفته شده است.

در همین حال، آلمان نیز از سال ۲۰۲۴ روند اخراج شماری از پناهجویان افغان دارای محکومیت‌های جنایی را آغاز کرده است.