

دیدهبان حقوق بشر میگوید که اقدامات سختتری علیه طالبان لازم است و از شورای امنیت سازمان ملل میخواهد تا ممنوعیت هدفمند بر سفر مقامهای این گروه وضع کند.
این سازمان میافزاید که این ممنوعیت بایدبر رئیس استخبارات، وزیر امر به معروف و هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان متمرکز باشد.
دیدهبان حقوق بشر میگوید که از زمان تسلط طالبان بر افغانستان، یک بحران شدید حقوق بشری به ویژه برای زنان و دختران در حال رخ دادن است.
در اعلامیه این سازمان که از سوی هدر بار، یکی از مسئولان آن نوشته شده، آمده است که تصمیم طالبان مبنی بر ادامه ممنوعیت تحصیل دختران همزمان از سوی اتحادیه اروپا، سازمان همکاری اسلامی و ۱۶وزیر امور خارجه زن محکوم شده است. اما این «محکومیت» و ابراز «نگرانی عمیق» کافی نیست.
به گفته این سازمان و به نقل از یک دیپلمات ارشد، این اقدامات به «طالبان آسیب نمیزند».
اعلامیه دیدهبان حقوق میافزاید که «وقت آن رسیده است» دولتها با اجماع و هماهنگی اقدامات طالبان را غیرقانونی بدانند و علیه آن اقدام کنند تا به این گروه نشان دهند که جهان آماده است از حقوق افغانها، به ویژه زنان و دختران، به شیوههای معناداری دفاع میکند.
شورای امنیت سازمان ملل در سال ۱۹۹۹به دلیل «فعالیتهای خشونتآمیز و تروریستی» در افغانستان، بر مقامهای طالبان ممنوعیت سفر وضع کرد. بخشی از این ممنوعیت سه سال پیش به حالت تعلیق درآمد تا به ۱۴ عضو این گروه اجازه دهد در گفتگوهای صلح شرکت کنند.
دیدهبان حقوق بشر میگوید که قرار است شورای امنیت در ماه جاری میلادی این معافیتها را بررسی کند.
این سازمان از شورای امنیت ملل متحد میخواهد تا تمرکز مجدد این ممنوعیت بر رهبران «خاص» طالبان باشد؛ رهبرانی که به باور این نهاد در نقض جدی حقوق بشری دست داشتهاند.
در اعلامیه دیده بان حقوق بشر آمده است که باید به افرادی مانند عبدالحق وثیق، رئیس استخبارات طالبان، شیخ محمد خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر و هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان «توجه ویژه» شود.
این سازمان میگوید که نیروهای استخبارات طالبان در اعدامهای غیرقانونی، بازداشت و لتوکوب خبرنگاران دست داشته اند. دیده بان حقوق بشر میافزاید که وزارت امر به معروف این گروه نیز بسیاری از «فاحشترین محدودیتها» را بر زنان و دختران اعمال کرده است.
به گفته دیده بان حقوق بشر، هیبتالله آخندزاده، رهبر طالبان نیز «نقش تعیینکنندهای در تمدید ممنوعیت آموزش دختران» ایفا کرده است.
دیدهبان حقوق بشر میافزاید که سایر اقدامات ملموس میتواند شامل سفر رسمی دبیر کل سازمان ملل متحد به افغانستان باشد. به باور این سازمان سفر سرمنشی سازمان ملل به افغانستان میتواند به بازگرداندن توجه جهان به وضعیت افغانستان، افزایش فشار بر طالبان برای احترام به حقوق بشر و ارائه راه حلهای جهانی برای پایان دادن به بحران وخیم انسانی کمک کند.