• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

چهل و نهمین سال کودتای بدون خونریزی داوود خان

۲۶ سرطان ۱۴۰۱، ۰۸:۱۴ (‎+۱ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۲۱:۴۰ (‎+۱ گرینویچ)

محمد داوود خان در ۲۶ سرطان سال ۱۳۵۲ با راه‌اندازی کودتای بدون خونریزی، نظام پادشاهی به‌رهبری محمد ظاهرشاه را ساقط کرد و جمهوری افغانستان را شکل داد. داوود خان پس از پنج سال حکومت در سال ۱۳۵۷ در یک کودتای خونین به رهبری حزب دموکراتیک خلق افغانستان در ارگ ریاست‌جمهوری کشته شد.

داوود خان در ۲۷ سرطان ۱۲۸۸ در کابل زاده شد. او در کابل و فرانسه آموزش دیده بود و در زمینه نظامی تجربه کار داشت.

داوود خان از بعد از به پایان رسیدن تحصیلاتش و از آغاز جوانی، در پست‌های متفاوت کار کرد. از جمله او مدتی به عنوان فرمانده یک سپاه ارتش تعیین شده بود. او دستکم ۷ سال به عنوان وزیر دفاع کار کرد و یک دهه کرسی نخست‌وزیری را به عهده داشت.

داوود که عضو خانواده شاهی بود، در ۲۶ سرطان ۱۳۵۲ خورشیدی کودتایی را رهبری کرد که ظاهرشاه را سرنگون کرد. زمانی که داوود خان به قدرت رسید، به دنبال سرکوب جریان‌های چپ و کاهش وابستگی کشور به اتحاد جماهیر شوروی بود.

نخستین رئیس‌جمهور افغانستان پنج سال در قدرت ماند و سرانجام در ۷ ثور ۱۳۵۷ در یک کودتای خونین به رهبری حزب دموکراتیک خلق افغانستان مورد حمایت شوروی، همراه با خانواده‌اش در ارگ ریاست‌جمهوری کشته شد.

این کودتا منجر به ایجاد دولتی با حضور نورمحمد تره‌کی به‌عنوان رئیس‌جمهور شد.

بعد از کشته شدن محمدداوود، افغانستان به سرعت وارد جنگ سردی شد که تا امروز ادامه دارد و همه زیربناهای افغانستان را نابود کرده است.

زنجیره‌ای از تراژدی‌های خونبار بعد از کودتا افغانستان را به کشوری فقیر و نیازمند در جهان بدل کرده است.

بعد از کودتای بدون خونریزی داوود خان، کودتای خونین ۷ ثور، اشغال افغانستان توسط اتحاد جماهیر شوروی، انقلاب خونبار ۸ ثور، وقوع جنگ‌های داخلی میان گروه‌های مختلف مجاهدین، ظهور طالبان، یورش ائتلاف به رهبری امریکا به افغانستان و سقوط دوباره افغانستان به دست طالبان رخ داد و همه این رویدادها زندگی چند نسل از مردم افغانستان را عمیقا تحت تأثیر قرار داد.

پربازدیدترین‌ها

متقی: هم جهان اسلام و هم غرب از ما می‌خواهند مکاتب دخترانه باز شوند
۱

متقی: هم جهان اسلام و هم غرب از ما می‌خواهند مکاتب دخترانه باز شوند

۲

سهم نامشخص زنان؛ طالبان روند استخدام حدود پنج هزار کارمند صحی را آغاز کرد

۳

افزایش گشت‌زنی پهپادها در کابل پس از نشر ویدیوی حمزه بن‌لادن

۴

برنامه ۵ میلیون یورویی اتحادیه اروپا برای حمایت از کشاورزان افغان

۵
اختصاصی

یک مقام ارشد سابق طالبان در قندهار 'بازداشت شد'