گسترش اعتراض‌ها در ایران؛ حضور پررنگ زنان و چادرهایی که به آتش کشیده می‌شود

چهارشنبه ۱۴۰۱/۰۶/۳۰

اعتراض‌ها به کشته شدن مهسا امینی از سوی ماموران گشت ارشاد در ایران اکنون به نقاط مختلف این کشور گسترش یافته است.

زنان در این اعتراض‌ها دوشادوش مردان حضور پررنگی دارند. برخی زنان معترض چادر یا روسری خود را در اعتراض به حجاب اجباری از سر بر می‌دارند و در مواردی به آتش می‌کشند.

مهسا امینی، زن جوان ۲۲ ساله کُرد ایرانی به دلیل پوشش مغایر معیارهای حکومت اسلامی ایران از سوی گشت ارشاد (ماموران امر به معروف و نهی از منکر) جمهوری اسلامی بازداشت و سپس کشته شد.

جمهوری اسلامی ادعا می‌کند که خانم امینی پیشینه بیماری داشته است،‌ اما خانواده و نزدیکان او این ادعا را رد می‌کنند.

مرگ مهسا امینی در بازداشت پولیس ایران بار دیگر اعتراض‌ها به گشت ارشاد و حجاب اجباری در نقاط مختلف این کشور را جرقه زد.

ویدیوهایی که به ایران اینترنشنال رسیده و در شبکه‌های اجتماعی نشر شده، زنان در شهرهای مختلف ایران را نشان می‌دهد که چادر (روسری) خود را از سر بر داشته و دوشادوش مردان، علیه جمهوری اسلامی و سختگیری‌هایش شعار می‌دهند.

زنان در مواردی چادر خود را آتش می‌زنند و در اطراف آتش می‌رقصند. این حرکت‌ها (برداشتن چادر، آتش زدن آن و رقص زنان) صحنه‌هایی است که رهبران اسلام‌گرای حاکم بر ایران را خشمگین می‌کند.

بر اساس گزارش‌های رسیده به ایران اینترنشنال، شمار زیادی از زنان در اعتراض‌های شهرهای تهران، مشهد، اصفهان، رشت، کرج و همچنین شهرهای کُردنشین روسری‌ از سر برداشته و شعارهای ضدحکومتی سر داده‌اند.

اسم رمز: ژینا

زمانی که مهسا امینی (ژینا) روز پس از کشته شدنش به اصرار مقام‌های جمهوری اسلامی به خاک سپرده شد، خانواده‌اش بر روی سنگ مزار موقت او به زبان کُردی نوشتند: ژینا جان، تو نمی‌میری، نام تو یک رمز می‌شود.

معترضان به کشته شدن مهسا امینی و حجاب اجباری، این رمز را دریافت کردند و در اعتراض‌های خود،‌ به زبان‌های کردی و فارسی شعار "ژن،‌ ژینا، ئازادی" و " زن،‌ زندگی،‌ آزادی" سر دادند.

زنان معترض در یک خیابان مرکزی تهران (بلوار کشاورز) شعار دادند "آزادی حق ماست، ژینا اسم رمز ماست".

برخی زنان در اعتراض به آن‌چه بر مهسا امینی رفت و ادامه ستم سیستماتیک جمهوری اسلامی، پس از برداشتن روسری، موهای خود را در اعتراض به سرکوب زنان بریدند، از این اقدام اعتراضی خود فیلم گرفتند و در شبکه‌های اجتماعی نشر کردند.

شماری از مردان و همچین هنرپیشه‌های زن ایرانی هم با این حرکت اعتراضی همراهی کرده و موهای خود را در برابر دوربین تراشیده یا قیچی کرده‌اند.


بازتاب بین‌المللی

کشته شدن مهسا امینی و اعتراض‌ها به این حادثه، از مرزهای ایران فراتر رفته و بسیاری از مردم عادی، سلبریتی‌ها و سیاستمداران در کشورهای مختلف با خانواده خانم امینی ابراز همدردی کرده و همبستگی خود را با زنان و مردان معترض ایرانی بیان کرده‌اند.

ابراهیم رئيسی،‌ رئیس‌جمهور ایران که برای اولین بار به مجمع عمومی ملل متحد رفته است،‌ در نخستین مصاحبه خود با یک رسانه امریکایی در این سفر، با پرسشی درباره اعتراض‌ها در کشورش مواجه شد. او در پاسخ ادعا کرد که زنان ایران به‌گونه خودجوش حجاب را رعایت می‌کنند.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه که در حاشیه مجمع عمومی ملل متحد با آقای رئيسی دیدار کرده است، پس از این دیدار به یک خبرنگار گفت که نارضایتی خود از وضعیت حقوق بشر در ایران و برخوردهای جمهوری اسلامی با زنان را به اطلاع ابراهیم رئیسی رسانده است.

انتونی بلینکن،‌ وزیر خارجه امریکا در توییتر خود نوشت: «از حکومت ایران می‌خواهیم به آزار و اذیت سازمان‌یافته زنان پایان دهد.»

وزارت خارجه ایتالیا هم ضمن ابراز تاسف عمیق از «مرگ» مهسا امینی اعلام کرد: «خشونت علیه افراد بی‌گناه، به ویژه زنان و دختران، هرگز قابل تحمل نیست.»

واکنش‌ها در افغانستان

گروهی از زنان معترض افغانستان با حمایت از اعتراض‌های مردم ایران اعلام کردند: «به زودی حکومت برادرها، پدرها و شوهرها به پایان خواهد رسید.»

این زنان برای ابراز همدردی و همبستگی با زنان ایرانی گفتند: رنجی که ما کشیده‌ایم جدا از رنج سپیده رشنو که اعتراف اجباری‌اش منتشر شد و مهسا امینی که زیر شکنجه کشته شد، نیست.

هشتگ #مهسا_امینی در روزهای اخیر، ترند اول توییتر در افغانستان بوده است. بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی در این کشور، عملکرد گشت ارشاد ایران را با محتسب‌های امر به معروف و نهی از منکر طالبان مقایسه می‌کنند و جمهوری اسلامی ایران و امارت اسلامی افغانستان را در کنار هم قرار می‌دهند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سپړنه
خبرها
جهان‌نما
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها