معاون خلیلزاد در مذاکرات:اقدامات یکجانبه امریکا طالبان را تشویق کرد به سازش سیاسی تن ندهد
معاون سابق زلمی خلیلزاد در مذاکرات صلح افغانستان میگوید که اقدامات یکجانبه امریکا درباره کاهش حضور سربازانش در افغانستان، طالبان را تشویق کرد که به سازش سیاسی تن ندهد. مولی فی گفته طالبان به این نتیجه رسیدند که ترامپ، بدون درنظرداشت اعمال آنها، قصد خروج از افغانستان را دارد.
معاون زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین امریکا در امور صلح افغانستان، با اشاره به تصمیم اداره ترامپ به کاهش سربازان امریکایی در افغانستان در نوامبر ۲۰۲۰ به ۴۵۰۰ نفر، گفت که چنین تصمیمی بدون اینکه مرتبط و الزامآور اعمال طالبان باشد، چشمانداز مذاکرات بینالافغانی را به گونه قابل توجهی تضعیف کرد.
معاون زلمی خلیلزاد، این اظهارات را در تابستان ۲۰۲۲ در جریان گواهیدهی در کمیته خارجی مجلس نمایندگان امریکا بیان کرده است.
جزئیات نشست استماعیه محرمانه کانگرس امریکا را روزنامه پولتیکو روز جمعه منتشر کرده است. طبق این گزارش، تلاشهای بیپروای دانلد ترامپ، رئیسجمهور پیشین امریکا برای خروج از افغانستان، چشمانداز موفقیتآمیز یک راه حل سیاسی از طریق مذاکرات میان حکومت پیشین افغانستان و طالبان را آسیب زده است.
مولی فی تصریح کرده که در پی اقدامات امریکا، طالبان احساس کردند که نیازی به برآورده کردن شرایط خاص سیاسی یا نظامی مندرج در توافقنامه این گروه با امریکا ندارند.
معاون سابق نماینده امریکا افزوده است که به دلیل شیوه یکجانبه خروج از افغانستان، انتظارات طالبان نیز بلند رفت. به گفته او کار به آنجا کشید که با روی کار آمدن رئیسجمهور جو بایدن، واشنگتن اگر به اجرای شرایط مندرج در توافقنامه یا ایجاد تاخیر در روند خروج کامل نیروهایش پافشاری میکرد، احتمال داشت در معرض حمله مجدد طالبان قرار گیرد.
دو دیپلومات امریکا که در اداره ترامپ و بایدن در حوزه افغانستان کار کردهاند، در ماه جون پارسال در مجلس نمایندگان امریکا شهادت دادند که مقامات امریکایی متمرکز در افغانستان توسط دستیاران ارشد ترامپ از حلقه دور نگهداری شدند.
جان بس، سفیر سابق امریکا در افغانستان نیز گفته است که جزئیات اندکی از تدابیر روند خروج سربازان امریکایی از افغانستان به او داده شده بود.
او گفته: «ما نمیدانستیم که آیا حضور نیروهای امریکایی [در افغانستان] به صفر میرسد یا خیر. ما نمیدانستیم کاهش نیروهای ایالات متحده با چه سرعتی انجام خواهد شد. ما نمیدانستیم که آیا رئیسجمهور سفارت ما را باز نگه میدارد یا برخی از نیروهای ضد تروریسم ایالات متحده را در داخل کشور (افغانستان) حفظ خواهد کرد یا خیر.»
سفیر سابق امریکا در افغانستان تصریح کرده که تلاشهای سیاست اصلی امریکا نه تنها همدیگر را تقویت میکردند، بلکه با دیگر در تنش و تضاد بودند.
براساس توافقنامه امریکا و طالبان، امریکا نیروهایش را از افغانستان خارج کرد اما به گفته مقامات پیشین و اعضای هیئت مذاکره کننده حکومت، طالبان از مذاکره با حکومت پیشین افغانستان خودداری و به حملات خود علیه نیروهای امنیتی افغانستان ادامه دادند.
با خروج نیروهای بینالمللی، حکومت افغانستان سقوط کرد و طالبان بر افغانستان مسلط شدند.