• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

واکنش‌ها به مرگ پریگوژین؛ بایدن می‌گوید در روسیه اتفاقی رخ نمی‌دهد که پوتین در عقبش نباشد

۱ سنبلهٔ ۱۴۰۲، ۲۲:۵۲ (‎+۱ گرینویچ)

جو بایدن چهارشنبه در واکنش به سقوط یک هواپیمای شخصی که رئیس گروه واگنر در آن بود، گفت اتفاقی در روسیه رخ نمی‌دهد که پوتین در عقب آن نباشد. مشاور رئیس‌جمهور اوکراین نیز با اشاره به شورش پریگوژین علیه پوتین گفت که «بی‌وفایی مساوی با مرگ است».

مقام‌های روسی گفتند که پریگوژین در لیست مسافران جت شخصی بوده که شامگاه چهارشنبه در شمال مسکو سقوط کرد و هیچ کس از آن نجات نیافت. آنها گفتند که تمام سرنشینان کشته شدند.

هنوز منابع رسمی کشته شدن رئیس واگنر در این حادثه را رسما اعلام نکرده اند. شام چهارشنبه تصاویری از لحظه سقوط هوایپیمای خصوصی که گفته شده پریگوژین هم سوار آن بوده، منتشر شد.

واکنش‌ها به کشته شدن پریگوژین

جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا در واکنش به این حادثه به خبرنگاران در لیک تاهو گفت: «من به طور دقیق نمی‌دانم چه اتفاقی افتاده است. اما تعجب نمی‌کنم. در روسیه اتفاقات زیادی رخ نمی‌دهد که پوتین در عقب آن نباشد.»

میخایلو پودولیاک، مشاور رئیس جمهور اوکراین هم به حادثه سقوط هواپیمای خصوصی حامل پریگوژین واکنش نشان داده است. آقای پودولیاک نوشت: «بدیهی است که پوتین هیچ کس را نمی بخشد... حذف نمایشی پریگوژین و فرماندهی واگنر دو ماه پس از کودتا، پیامی از طرف پوتین به نخبگان روسیه در آستانه انتخابات ۲۰۲۴ است: مراقب باشید! خیانت مساوی با مرگ است.»

کاجا کالاس، نخست وزیر استونیا هم در واکنش به این رویداد به سی‌ان‌ان گفت اگر این حادثه درست باشد، نشان می‌دهد که پوتین مخالفان خود را حذف می‌کند و هر کسی را که عقیده‌ای متفاوت از او داشته باشد، می‌ترساند.

آلیسیا کرنز، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس عوام بریتانیا در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «سرعتی که حکومت روسیه تایید کرد که یوگنی پریگوژین در هواپیمای بوده که در پرواز مسکو به سنت پترزبورگ سقوط کرد، همه چیزهایی را که باید بدانیم، به ما گفت.»

این قانونگذار بریتانیایی افزود: «گزارش‌هایی که پدافند هوایی روسیه هواپیما را سرنگون کرد، نشان می‌دهد که پوتین در حال ارسال پیام بسیار قوی است.»

زبیگنیو راو، وزیر خارجه پولند در کانال خبری دولتی این کشور گفت: «به دشواری می‌توان کسی را پیدا کرد که بر اساس عقل بگوید این حادثه فقط یک تصادف بود.»

او افزود مخالفان سیاسی‌ای که ولادیمیر پوتین آنها را تهدیدی برای قدرت خود ببیند، به طور طبیعی نمی‌میرند.

دانیل هافمن، افسر ارشد سابق سازمان اطلاعات مرکزی امریکا هم گفته که هیچ شکی ندارد این حادثه به دستور پوتین بوده است.

آقای هافمن معتقد است که پریگوژین پس از شورش نافرجامش دستگیر نشد تا «به او نوعی احساس کاذب امنیت و آزادی حرکت بدهد» و بتوانند او را در فرصت مناسب از پا دربیاورند.

پربازدیدترین‌ها

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد
۱

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد

۲

از رخشانه تا فرزانه؛ روایت قتل هولناک زنی جوان در غور

۳

ریچارد بنت: افغان‌های مقیم خارج باید امید را زنده نگه دارند

۴

روسیه از کشورها خواست فورا دیپلمات‌های خود را از کی‌یف خارج کنند

۵

رهبر یهودی که برای مسلمانان بریتانیا می‌رزمد کیست؟

•
•
•

مطالب بیشتر

سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل: ابراهیم رئیسی با وجود هوش کم، گزینه جدی جانشینی خامنه‌ای است

۱ سنبلهٔ ۱۴۰۲، ۲۱:۰۰ (‎+۱ گرینویچ)

وب‌سایت اسرائیلی والانیوز به نقل از اطلاعات محرمانه سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل گزارش داد که رئیس جمهور ایران با وجود «بی‌سوادی و هوش پایین»، در موقعیتی مطلوب برای جانشینی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی قرار دارد.

یکی از افسران بخش اقتصاد سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل، امان، در پرونده سری این سازمان درباره رئیسی نوشته که این رئیس‌جمهور ۶۳ ساله متعهد شده با وجود تحریم‌ها و بدون احیای برجام، اقتصاد ایران را ارتقاء دهد، با فساد مبارزه کند، به فقرا کمک برساند و تولید داخلی را افزایش دهد.

به گفته این افسر اطلاعاتی اسرائیل، رئیسی برای اجرای قول‌هایی تعهد داده که اصلا چیزی درباره آنها نمی‌فهمد.

به گفته افسران اطلاعاتی اسرائیل، رئیسی در حکم «چسب زخم موقت» عمل می‌کند، از جمله این که سیاست او درباره ارز ترجیحی برای مدتی موثر واقع شد، اما بلافاصله همه چیز رو به قبل برگشت و تورم افزایش یافت.

به گفته سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل، رئیسی توان و جرات انجام جراحی‌های اقتصادی، از جمله اصلاح قیمت بنزین را ندارد.

به گفته یکی از افسران اطلاعاتی اسرائیل، رئیسی در جلسات خصوصی‌تر حکومتی گفته است که از موضوع سیاست خارجی سر در نمی‌آورد و به همین دلیل اداره پرونده هسته‌ای-نظامی ایران را به دیگران سپرده است.

ارزیابی اطلاعاتی اسرائیل تایید می‌کند که رئیسی اداره بسیاری از امور را به محمد مخبر، معاون اول حکومت، سپرده و در همین حال دیگران نیز کارها را در دست گرفته‌اند و سررشته امور را به جهات مختلف می‌کشانند.

امان عملکرد حکومت وی را نیز در رویدادهای احتمالی سالگرد قتل حکومتی ژینا امینی، سرنوشت‌ساز دانسته است.

به گفته رییس بخش داخلی و اقتصاد ایران در سازمان امان، در ارزیابی تهدید سالانه جمهوری اسلامی برای همه نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، اعتراض‌های مردم به حجاب اجباری تهدید شماره یک به شمار می‌آید.

سازمان اطلاعاتی ارتش اسرائیل می‌گوید حکومت ایران در اعتراضات سال گذشته توانست با کنترول رسانه‌ها و جلوگیری از شکل‌گیری رهبران محلی، خیابان را از معترضان پس بگیرد.

افسران اطلاعاتی اسرائیل در گزارش خود بر کم‌سوادی و کم هوشی ابراهیم رئیسی متفق‌القول اند، اما آنها این مشکلات را مانعی برای جانشینی او برای رهبری نمی‌بینند که عالی‌ترین مقام نظام بوده و رئیس‌جمهور نیز تابع او است.

رییس بخش داخلی و اقتصاد ایران در سازمان امان در این گزارش می‌گوید علی خامنه‌ای هم وقتی در سال ۱۳۶۸ رهبر جمهوری اسلامی شد، شخصیتی کاریزماتیک نداشت، اما امروز حاکم ایران است.

در حال حاضر مجتبی خامنه‌ای نیز مدعی جانشینی پدرش است و خامنه‌ای هم بر خلاف خمینی، علیه نقش‌آفرینی سیاسی فرزندش موضع نگرفته است.

برخی تحلیل‌گران ریاست‌جمهوری رئیسی را برنامه مشترک مجتبی خامنه‌ای و حسین طائب، رییس پیشین سازمان اطلاعات سپاه، برای کنار زدن رئیسی از مسابقه جانشینی رهبر نظام ارزیابی کرده‌اند.

در همین حال، ناظران سیاسی معتقدند همه محاسبات ممکن است در روز مرگ رهبر نظام به هم بخورد.

معاون بخش داخلی و ایران سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل می‌گوید پس از مرگ خامنه‌ای، نظام ایران کاملا تغییر شکل خواهد یافت. او گفت با مرگ خامنه‌ای، گروه‌های قدرتی وجود خواهند داشت که برای برتری در جنگ جانشینی با هم رقابت خواهند کرد.

بر اساس تحلیل این سازمان اطلاعاتی اسرائیل، رئیسی به خوبی می‌تواند یک «عروسک خیمه‌شب‌بازی» برای صاحبان اصلی قدرت باشد.

معاون بخش داخلی و ایران سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل خاطرنشان کرده که نباید رئیسی را دست‌کم گرفت، زیرا اگرچه او نابغه نیست، اما می‌تواند بر مسائل تاثیر بگذارد.

مقام‌های اطلاعاتی اسرائیل می‌گویند مقام‌های غربی نیز احتمال می‌دهند رئیسی جانشین خامنه‌ای شود.

موساد دو سال پیش به سازمان سیای امریکا هشدار داده بود که امکان مذاکره با رئیسی وجود ندارد، زیرا او فردی «بی‌ثبات و مبتلا به اختلال‌های روانی» است.

مقام‌های روسی: هواپیمای حامل یوگنی پریگوژین، رئیس گروه واگنر، سقوط کرده است

۱ سنبلهٔ ۱۴۰۲، ۱۸:۳۲ (‎+۱ گرینویچ)

مقامات روسی روز چهارشنبه اعلام کردند که هواپیمای حامل یوگنی پریگوژین و ۹ سرنشین دیگر در شمال مسکو سقوط کرده است. برخی رسانه‌ها از کشته شدن او در این رویداد خبر داده‌اند. به گفته مقام‌های روسی او در یک جت خصوصی از مسکو به سنت پترزبورگ می‌رفت.

یک گروه نزدیک به گروه واگنر در تلگرام مدعی شد که هواپیمای حامل پریگوژین با شلیک راکت یک سیستم دفاع هوایی سقوط کرده است.

به دنبال این رویداد، سازمان ترانسپورت هوایی روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد که تحقیقات درباره سقوط هواپیما را آغاز کرده است. این سازمان تایید کرد که یوگنی پریگوژین نیز در این هواپیما بوده است.

خبرگزاری ریانووستی گزارش داد که تمام ۱۰ سرنشین هواپیما کشته شده‌اند. مقامات روسی هنوز رسماً مرگ آنها را تایید نکرده‌اند.

یوگنی پریگوژین به دنبال شورش گروه واگنر در ماه سرطان بار دیگر برسر زبان‌ها افتاد. او به دلیل نارضایتی از عملکرد فرماندهی ارتش روسیه در جنگ اوکراین اعلام کرد که نیروهایش را به سوی مسکو سوق می‌دهد.

این شورش خشم مسکو را برانگیخت. با این حال، سرویس امنیت فدرال روسیه اعلام کرد که از بررسی پرونده شورش مسلحانه گروه شبه‌نظامی واگنر علیه دولت این کشور صرف‌نظر کرده است.

طبق بیانیه روز سه‌شنبه، (ششم سرطان) این نهاد، گروه واگنر در بدل آن تجهیزات نظامی سنگین خود را به ارتش روسیه تحویل داد.

گروه شبه نظامی واگنر پا به پای ارتش روسیه در اوکراین جنگیده است.

یوگنی پریگوژین پس از هفته‌ها غیبت روز سه شنبه(۳۱ اسد) ویدیویی از خود انتشار داد که به نظر می‌رسید در افریقا است. او در آنجا از قصد خود برای توسعه نفوذ روسیه در افریقا سخن گفت.

جنگ اوکراین؛ اهدای جنگنده‌های اف-۱۶ به کی‌یف مسیر جنگ را تغییر خواهد داد؟

۱ سنبلهٔ ۱۴۰۲، ۱۸:۲۰ (‎+۱ گرینویچ)

هالند و دنمارک پیشتاز آموزش پیلوت‌های اوکراینی برای پرواز جنگنده‌های اف-۱۶ و تحویل این جت‌ها به اوکراین برای مقابله با برتری هوایی روسیه شده‌اند.

دنمارک در مجموع ۱۹ فروند اف-۱۶ به اوکراین تحویل‌ می‌دهد. مته فردریکسن، نخست‌وزیر دنمارک در ۲۰ آگست گفت که قرار است این کشور شش فروند اف-۱۶ در پایان سال جاری، هشت فروند در شروع سال ۲۰۲۴ و پنج فروند دیگر در سال ۲۰۲۵ تحویل اوکراین دهد.

هالند متحد غربی کی‌یف، در مجموع ۴۲ جنگنده اف-۱۶ دارد، اما هنوز تصمیم نگرفته که همه یا تعداد آنها را به اوکراین تحویل دهد.

چه زمان آموزش پیلوت‌های اوکراینی شروع می‌شود؟

دنمارک این ماه آموزش هشت پیلوت و ۶۵ پرسونل اوکراینی را برای پرواز و حفظ و مراقبت جت‌های اف-۱۶ شروع کرده است.

یونان هم گفته در آموزش پیلوت‌ها سهم می‌گیرد. مقام‌های ۱۱ کشور عضو ناتو هم گفتند که آموزش پیلوت‌های اف-۱۶ در رومانیا را به عهده می‌گیرند.

میزان تاثیرگذاری جنگنده‌های اف-۱۶ چقدر است؟

ولودیمیر زلنسکی اهدای این جت‌ها را «توافق تعیین کننده» خوانده و گفته که نیروی هوایی اوکراین را در ضد حملات بر نیروهای روسیه تقویت می‌کند.

اما مقام‌های امریکایی با اشاره به سیستم دفاع هوایی روسیه و برتری این کشور بر آسمان اوکراین، گفتند که اف-۱۶ ها کمکی زیادی به کی‌یف نمی‌کند و تغییر دهنده بازی نخواهند بود.

پولند و اسلواکیا هم جت‌های مگ ۲۷ و ۲۹ را تحویل اوکراین داده‌اند.

اوکراین چه زمان شروع به استفاده از اف-۱۶ می‌کند؟

سخنگوی ارتش اوکراین گفته که انتظار ندارد زمستان امسال از این جت‌ها را وارد عملیات کند. وزیر دفاع این کشور هم گفته پیلوت‌ها دست‌کم شش ماه آموزش نیاز دارند و آموزش انجنیران معلوم نیست چقدر زمان می‌برد.

اما رهبران ناتو در نشست جولای گفتند که پیلوت‌ها و پرسونل خدماتی اوکراین از اوایل سال آینده قادر به استفاده از این جت‌ها خواهند بود.

چالش این جنگنده‌ها چیست؟

جنگنده‌های اف-۱۶ در دهه ۱۹۷۰ طراحی و در دهه ۱۹۸۰ میلادی وارد مرحله تولید شدند. جت‌هایی که قرار است اوکراین بدست آورد، حدود ۴۰ سال استفاده شده‌اند.

اسبن سالینگ لارسن، تحلیلگر نظامی در کالج دفاع سلطنتی گفت: «برخلاف سیستم‌ها و ابزارهای تسلیحاتی که به‌روزرسانی شده‌اند، این هواپیماها به تعمیر و مراقبت زیاد نیاز دارند. چالش دیگر فشار زمانی برای آموزش پیلوت‌ها، انجنیران و میکانیک‌ها است.

اف-۱۶ ساخت امریکا است و جت‌هایی که اوکراین در اختیار دارد، ساخت روسیه است. چالش زبان، مانع دیگر برای انجنیران و میکانیک‌های اوکراینی است.

روسیه چه می‌گوید؟

روسیه هشدار داد که تامین این جت‌ها به اوکراین باعث تشدید جنگ خواهد شد.

ولادیمیر باربین، سفیر روسیه در دنمارک گفت: «این واقعیت که دنمارک تصمیم گرفته است ۱۹ فروند هواپیمای اف-۱۶ را به اوکراین اهدا کند، منجر به تشدید درگیری می‌شود.»

کدام کشوهاری دیگر اف-۱۶ به اوکراین می‌دهند؟

ناروی گفته است که جنگنده‌های اف-۱۶ به اوکراین می‌دهد، اما نگفته چند فروند خواهد بود. پرتگال، رومانیا و بلجیم هم هواپیماهای اف-۱۶ دارند، اما هنوز چیزی نگفته‌اند.

اوکراین هفته گذشته مذاکره با سویدن درباره دریافت جت‌های گریپن ساخت این کشور را شروع کرد.

فرو ریختن پل راه آهن در ایالت میزورام هند جان دست‌کم ۲۶ نفر را گرفت

۱ سنبلهٔ ۱۴۰۲، ۱۷:۴۲ (‎+۱ گرینویچ)

در پی فروریختن یک پل راه آهن در ایالت میزورام، در شمال‌شرق هند، دست‌کم ۲۶ نفر کشته شدند. رسانه‌های محلی گزارش داده‌اند که در زمان فروریزی این پل در شهر سیرانگ، حدود ۴۰ کارگر در محل رویداد مشغول کار بودند.

پولیس ایالتی شمار کارگران را ۲۸ نفر گفته و افزوده که دو نفر دیگر در این رویداد زخمی شده‌اند و تحقیقات در مورد دلیل فروریزی این پل آغاز شده است.

یک مقام پولیس محلی گفته است که اجساد ۱۳ نفر از زیر آوار بیرون آورده شده و تلاش‌ها برای بیرون آوردن اجساد دیگر افراد ادامه دارد.

اداره راه آهن شمال‌شرق هند در بیانیه‌ای در شبکه اجتماعی اکس، نوشته است که این پل زمانی فروریخت که کار برای ساخت یک خط جدید آهن میان منطقه بیربی و سیرانگ جریان داشت.

این اداره گفته که هدف از اجرای این پروژه وصل کردن ایالت میزورام با دیگر مناطق هند و گسترش صنعت گردشگری و رشد اقتصاد در این ایالت است.

اداره راه آهن شمال‌شرق هند از تشکیل کمیته‌ای برای بررسی این رویداد خبر داده است.

در همین حال، نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، که برای شرکت در نشست سران گروه بریکس به افریقای جنوبی رفته، گفته است که همه راه‌های ممکن برای کمک به بازماندگان و آسیب‌دیدگان این رویداد در نظر گرفته شده است.

رویدادهای مرتبط با خط آهن هند هرازگاهی در رسانه‌ها خبرساز می‌شود.

پیش از این در ماه جوزا در یکی از بدترین تصادف‌های ریلی در هند، دست‌کم ۲۸۸ نفر کشته شدند. همچنین سال گذشته در پی فروریزی پلی در ایالت گجرات دست‌کم ۱۳۵ نفر کشته شدند.

صد هزار نفر در پی طغیان رودخانه سلتج در شرق پاکستان آواره شدند

۱ سنبلهٔ ۱۴۰۲، ۱۷:۳۳ (‎+۱ گرینویچ)

در پی طغیان رودخانه سلتج بین پاکستان و هند، صدها روستا در پنجاب پاکستان زیر آب رفتند و هزاران هکتار مزرعه تخریب شدند. فاروق احمد، سخنگوی خدمات اضطراری پنجاب چهارشنبه، اول سنبله، به خبرگزاری فرانسه گفت که تاکنون صد هزار نفر نجات داده شده‌اند.

به گفته محسن نقوی، وزیراعلای ایالت پنجاب، پس از بارندگی سیل‌آسای موسمی، که باعث سیل شد، هند نزدیک به ۸۵ هزار مترمکعب در ثانیه آب اضافی مخازن خود را روز یکشنبه، ۲۹ اسد به رودخانه ستلج ریخت و باعث جاری شدن سیل در مناطق شرقی پاکستان شد.

هند پیش از این نیز در مواقع سیل، آب اضافی را به رودخانه‌هایی که به سمت پاکستان می‌رود، می‌ریخت، اما پیش از این اقدام هشدار می‌داد.

پاکستان همیشه ریختن آب مخازن هند به بستر رودخانه مشترک با این کشور را محکوم کرده است.

به گفته مقامات محلی پنجاب، با طغیان بستر رودخانه باعث شد تا دیوارهای محافظتی نتوانند مقاومت کنند و با جاری شدن سیل راه‌های ارتباطی با صدها روستا مسدود شوند.

خبرگزاری فرانسه به نقل از مقامات پاکستانی گزارش داده که عملیات نجات در مناطق سیل‌زده ادامه دارد و گروه‌های نجات مجبور شده‌اند از قایق‌ برای انتقال افراد و دام‌ها استفاده کنند.

براساس گزارش‌ها، دست‌کم ۱۷۵ نفر در اثر جاری شدن سیل، رانش زمین و سایر حوادث ناشی از باران‌های موسمی در ماه جوزا جان خود را از دست داده‌اند.

به گفته مقامات پاکستانی، از میان آنها، شانزده نفر بین ۱۸ سرطان و ۳۱ اسد در سیل‌هایی که مستقیماً ناشی از تخلیه منظم آب هند بود، جان خود را از دست دادند.

در نتیجه سیل‌های ویرانگر سال گذشته تقریبا یک سوم اراضی پاکستان تحت تاثیر قرار گرفت و بیش از ۱۷۰۰ نفر کشته شدند.