کارشناس مرکز مطالعات تاجیکستان: گروه‌های افراطی اصلی‌ترین تهدید به زبان فارسی است

عبدالله رهنما، کارشناس ارشد مرکز مطالعات ملی و بین‌المللی تاجیکستان می‌گوید گروه‌های افراطی و ایدئولوژی افراطی، اصلی‌ترین تهدید به زبان فارسی است. عبدالله رهنما گفت: طالبان در سفر به ایران، برای فهمیدن زبان فارسی با خود مترجم می‌برند.

او روز سه‌شنبه (۷ قوس) در دومین روز کنفرانس امنیتی هرات در تاجیکستان در میزگردی با عنوان «نوروزستان: ایران‌شهر و همبستگی همسایگان» صحبت کرد.

کارشناس ارشد مرکز مطالعات ملی و بین‌المللی تاجیکستان گفت: «سه کشور فارسی زبان، ارزش‌های فرهنگی - تمدنی را اولویت نمی‌دانند که دو کشور از این میان، توسط حاکمان مذهبی اداره می‌شوند و این یک تهدید است.»

او در عین حال از تاجیکستان نام برد و گفت: «ما در تاجیکستان وزارت زبان داریم. ما اینجا قانون حمایت از زبان فارسی داریم.»

نظیف شهرانی، استاد مردم شناسی و پژوهشگر اقوام افغانستان هم در این میزگرد گفت: استعمار حوزه زبان فارسی را از هم پاشیده است. به گفته وی، فرهنگ سیاسی هویت‌ها را از هم پاشیده است.

در این میزگرد درباره حفظ ارزش‌ و هویت زبان فارسی تبادل نظر شد.

افراسیاب ختک، سیاستمدار پشتون اهل پاکستان هم که در این میزگرد حضور داشت، با اشاره به خطر و تهدیدهای افراطیت بر حوزه ایران‌شهر و کشتار هویت‌ها و ارزش‌ها تاکید کرد: «ما باید برای نگهداری ارزش‌هایی چون زبان پارسی، تنوع‌پذیر باشیم.»

رنگین دادفر اسپنتا، مشاور سابق شورای امنیت افغانستان هم در این نشست گفت: «ما از تاجیکستان سپاسگذاریم که برای حفظ ارزش‌های ایران‌شهر و زبان فارسی تلاش‌های بسیاری به خرج دادند.»